Vreme Naročite se
Drugi val epidemije covid-19
V decembru val bolezni, ki jo povzroča novi koronavirus, še kar vztraja. Marsikaj praktičnega v zvezi z njo je dobro vedeti, da se bomo lažje znašli.
Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
Kmečki glas

Sreda, 2. december 2020 ob 11:41

Odpri galerijo

Can Stock Photo

Tako rekoč po vsem svetu poteka v tem trenutku boj za življenja in zdravje prebivalcev, ki jih ogroža novi koronavirus. V Evropi, Severni in Južni Ameriki se srečujemo z drugim, precej močnejšim valom pandemije, v posameznih predelih Azije že govorijo o prvih množičnih primerih tretjega vala. Glede na število okuženih in umrlih ljudi se zdravstvena statistika slabša iz dneva v dan. Na severni polobli se približuje zimsko obdobje, ko se tudi normalno zelo zveča število primerov obolenj dihal. In ravno sočasnost pandemije bolezni covid-19 in sezonskih bolezni dihal lahko povzroči veliko obremenitev zdravstvenega sistema, ki v nekaterih državah že krepko poka po šivih.

Dodatno težavopa pomeni to, da prihaja do izpada rednih zdravstvenih programov, preventive in ponekod celo slabitve službe nujne medicinske pomoči. Vzrok je v preobremenitvi bolnišničnih oddelkov z bolniki, ki imajo covid-19, po drugi strani pa za to boleznijo množično obolevajo tudi zdravstveni delavci. V nekaterih zdravstvenih ustanovah v Evropi je dnevni izpad zaposlenih v zdravstvu celo 40- do 50-odstoten. Dodatno težavo pomeni tudi pomanjkanje zaščitnih sredstev, aparatur, ki omogočajo pomoč pri predihavanju, ter celo nekaterih osnovnih zdravil, ki lajšajo bolezenske znake oziroma preprečujejo poslabšanje bolezni.

Še vedno veliko neznank

Čeprav se z virusom srečujemo že skoraj leto dni, ga ne poznamo dovolj. Strokovnjake s področja medicine še vedno presenečajo nekateri načini okužbe bolnikov, prizadetost številnih organov v telesu, spremembe oziroma mutacije virusa ter neuspešno zdravljenje z nekaterimi zdravili, ki so na začetku epidemije obetala veliko. Zdravila, ki bi uničil virus ali ustavil njegovo razmnoževanje, še niso odkrili, tako da je zdravljenje bolezni omejeno in samo simptomatsko. Raziskave kažejo, da bolniki bolj ali manj hitro razvijejo ustrezna protitelesa proti virusu, vendar prihajajo iz sveta različni podatki o tem, kako dolgo so ta protitelesa po preboleli bolezni prisotna v telesu in s tem varujejo osebo pred vnovično okužbo. Kar nekaj primerov vnovične okužbe v nekaj mesecih je že opisanih v strokovni literaturi. Še vedno ostajajo vprašanja, zakaj so nekatere starostne skupine, predvsem otroci, klinično manj prizadete kot odrasli. Dejstvo pa je, da so bolj ogroženi starejši ljudje, ljudje s pridruženimi kroničnimi obolenji ter osebe z nekaterimi rizičnimi poklici in razvadami.

Dolgotrajno okrevanje

Rehabilitacija po končani bolezni je pri posameznikih različno dolga, odvisno od resnosti bolezni in prizadetosti posameznih organov. Lahko traja od nekaj tednov do nekaj mesecev, pri nekaterih bolnikih pa so zdravniki že odkrili obsežne, verjetno trajne spremembe na pljučih, ki bodo vplivale na kakovost življenja prizadete osebe. Posledice bolezni covid-19 so vidne tudi na srcu, ledvicah, jetrih in možganih. Vprašanje je tudi, koliko bolnikov bo imelo po preboleli hujši obliki bolezni in intenzivnem zdravljenju v bolnišnici duševne spremembe, predvsem anksiozno-depresivna stanja.

Kljub vsemu pa prinašajo upanje raziskave, izdelava in preizkušnja cepiv, ki so za zdaj najustreznejša rešitev za zajezitev pandemije. Časovna stiska je velika in poglavitni problem znanstvenikov in proizvajalcev cepiva je ta, da mora iti potencialno cepivo skozi vse faze preskušanja, zato da bomo dobili ustrezno cepivo, ki bo izzvalo dober imunski odgovor v telesu, čim dlje zagotavljalo zaščito, pri tem pa bo povzročilo čim manj stranskih učinkov. Cepiva, ki so trenutno že v preizkušnji ali izdelavi, so narejena na različne načine in tudi princip, kako posamezno cepivo izzove imunski sistem, da začne izdelovati protitelesa, je različen.

Najbolj optimistične napovedi govorijo o tem, da se bo cepljenje za prve skupine začelo že ob koncu decembra, realno pa je verjetno pričakovati večji obseg cepljenja v prvih treh mesecih naslednjega leta. Pri tem bodo posamezne države pripravile načrte izvedbe cepljenja, v katerih bodo v ospredju rizične skupine glede na poklic in zdravstveno stanje.

Glede testiranja na prisotnost novega koronavirusa velja omeniti, da so poleg standardnega testa PCR, pri katerem dobimo rezultat brisa nosno-žrelnega prostora v nekaj urah, sedaj na voljo že nekateri kakovostni hitri testi, ki so v pomoč pri takojšnjem odkrivanju okuženih oseb. Določanje protiteles v krvi nam bo prihodnje mesece lahko v pomoč pri oceni tega, katere osebe so že prebolele bolezen covid-19 in imajo ustrezna protitelesa.

Kaj vemo zagotovo

V tako rekoč devetih mesecih, odkar se v Sloveniji širi novi koronavirus, smo se marsikaj naučili in spoznali veliko novega tudi zdravstveni delavci. V prvem valu epidemije so najbolj trpeli varovanci in zaposleni v domovih starejših občanov, zdaj v drugem valu pa je okužba vsepovsod. Med preventivnim ukrepi že prvega dneva opozarjamo na higieno kašlja, umivanje rok, socialno razdaljo in nošenje zaščitnih mask, kjer je to potrebno. Inkubacijska doba, torej obdobje med okužbo in pojavom kliničnih znakov, je pri bolniku z boleznijo covid-19 od 1 do 14 dni, v večini primerov pa od 5 do 6 dni. Bolniki so kužni dva dni pred pojavom znakov bolezni in še 10 dni od začetka kliničnih znakov obolenja. Tudi osebe, ki prebolevajo okužbo brez bolezenskih znakov,lahko okužijo druge osebe.

Klinični znaki bolezni so lahko povišana telesna temperatura, nahod, glavobol, bolečine v mišicah, prebavne težave, slabost ter izguba vonja in okusa. Zelo pogosta je pljučnica. Glede na klinične znake zelo težko ločimo bolezen covid-19 od drugih običajnih viroz.

Pri okoli 80 odstotkih obolelih poteka okužba v blagi obliki, za 5 odstotkov pa je potrebna intenzivna terapija v bolnišnici. Opozoriti moramo, da ne velja razmišljanje, da hudo zbolijo ali umrejo samo starejši ljudje ali tisti, ki imajo težja kronična obolenja.

Epidemiološko je zelo pomembno, da takoj ob pojavu kliničnih znakov prehlada ali pa stika z okuženo osebo takoj pokličemo izbranega osebnega zdravnika in se samoizoliramo, dokler ne dobimo od zdravnika ustreznih navodil oziroma opravimo testiranja na prisotnost virusa. Zelo nevarno je ravnanje oseb, ki do izvida testiranja ne počakajo v samoizolaciji.

Kakšna je razlika med karanteno in izolacijo? Karantena je ukrep s katerim se omeji svobodno gibanje zdravim osebam, ki so bile ali pa se sumi, da so bile v stiku z nekom, ki je zbolel za boleznijo covid-19. Izolacija pa je ukrep, ki ga odredi izbrani zdravnik okuženi osebi z virusom SARS-CoV-2  in pomeni, da ta oseba ne sme zapuščati doma in mora omejiti stike z drugimi ljudmi. Trajanje izolacije določi zdravnik, ki bolnika zdravi.

 In ko zbolimo?

Okuženise naenkrat znajde v položaju, ki ga ni bil vajen. V domačem okolju se mora izolirati od drugih članov družine, če se obolenje poslabša,ne more obiskati svojega zdravnika brez poprejšnje najave ali posveta. Pojavijo se lahko težave pri samostojnem prevozu do urgentnega centra, kjer pa velja poseben režim vstopa in triaže, navadno je gneča, čas čakanja na medicinsko obravnavo se je podaljšal. Dodatne težave imajo tudi bolniki, ki živijo sami ali celo nimajo svojcev in prijateljev, ki bi jih lahko oskrbeli z osnovnimi živili, potrebščinami in zdravili. Te osebe se velikokrat počutijo osamljene, zapuščene in zelo hitro se pojavijo znaki depresije.

Zelo pomembno je, da oboleli natančno spremlja znake svoje bolezni: si redno meri telesno temperaturo, količino zaužite tekočine, je pozoren na to, ali je kašelj suh ali pa z gnojnim oziroma krvavim izpljunkom, ali ima drisko, težko diha in čuti bolečinev mišicah, težko požira in ali ima povečane bezgavke na vratu.

Izmed medicinskih pripomočkovali naprav je lahko včasih zelo koristen tako imenovani prenosni prstni pulzni oksimeter. To je manjši aparat s fotoelektričnim senzorjem, v katerega vstavimo enega izmed prstov na roki in prikaže namnasičenost krvi s kisikom. Tako lahko zdravnik informativno ugotovi težave z bolnikovim respiratornim sistemom. Poudariti pa je treba, da se oksimeter uporablja samo v skladu z navodili lečečega zdravnika in tega se tudi seznanjaz vrednostmi merjenj, na podlagi katerih bo zdravnik ocenil morebitno bolnikovo ogroženost.

Katera zdravila so priporočljiva?

Bolnikmora počivati, piti dovolj tekočine, priporočamo pa tudi uživanje vitamina C oziroma drugih multivitaminskih pripravkov ter mineralov. Povišano telesno temperaturo nad 38 stopinj Celzija ter hujše bolečine v mišicah in sklepih zdravimo z antipiretiki oziroma analgetiki. Priporočamo zdravilo, ki vsebuje paracetamol. Lahko ga zaužijemo v obliki tablet, pri otrocih pa ga damo v obliki sirupa ali rektalnih svečk.

Na podlagi nekaterih raziskav, ki so bile opravljene v zadnjih mesecih, nekateri strokovnjaki okuženim osebam odsvetujejo uživanje nesteroidnih antirevmatikov. Naše priporočilo bolnikom je, da se glede terapije z zdravili v času okužbe z novim koronavirusom posvetujejo z izbranim osebnim zdravnikom.

Bolniki z boleznijo covid-19 ter pridruženimi kroničnimi obolenji pa vsekakor ne smejo pozabiti na svojo redno terapijo z zdravili. Predvsem pri bolnikih s sladkorno boleznijo je ob akutnem infektivnem obolenju pogosto treba spremeniti oziroma uravnati odmerke inzulina ali drugih zdravil za sladkorno bolezen v obliki tablet. Zaradi stresa, dehidracije in vnetnega procesa lahko pride tudi do nihanja arterijskega krvnega tlaka in motenj srčnega ritma. Bolniki z astmo in kronično obstruktivno pljučno boleznijo lahko med okužbo z novim koronavirusom pričakujejo poslabšanje svojega kroničnega obolenja. Posebna pozornost velja bolnikom, ki se zdravijo s kemoterapijo, radioterapijo ali biološkimi zdravili. Načeloma so ti bolniki ves čas v stiku s specialisti, ki ocenijo potrebo po takojšnjem sprejemu v bolnišnico.

Zdravnika je treba poklicati takoj ob hujšem poslabšanju obolenja, predvsem ob oteženem dihanju. Pozorni moramo biti na znake, kot so krvav ali rožnati izpljunek, dušenje, občutek stiskanja v prsnem košu, hitro in plitvo dihanje, pomodrele sluznice ter motnje zavesti. Pri starejših ljudeh je trebapresoditi, ali je bolnik dehidriran. Bolezencovid-19 se lahko hudo poslabša v nekaj urah.

 Otroci večinoma prebolijo bolezen v blažji klinični obliki, vendar tudi oni potrebujejo izolacijo. Nikakor jih ne smemo pustiti v varstvu dedkov in babic, ki predstavljajo ogroženo skupino prebivalstva.

 Na koncu je treba poudariti, da za uspešno premagovanje epidemije novega korona virusa ne zadoščajo samo prepotrebni ukrepi, ki jih uvajata stroka in politika, ampak tudi, da jih dosledno upoštevamo vsi mi. Po drugi strani pa moramo ob morebitni okužbi tudi sami ravnati odgovorno do svojega zdravja pa tudi do zdravja  tistih, ki z nami živijo ali delajo. Pomoč in solidarnost med nami sta v tem kritičnem obdobju odločilna za uspeh te verjetno največje zdravstvene krize v zgodovini človeštva.

Milan Rajtmajer, dr. med., spec. splošne in družinske medicine

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 9. Apr 2021 at 21:14

220 ogledov

Očistimo leseno desko za rezanje
Čeprav obstajajo deske za rezanje iz drugih materialov, v kuhinji še vedno najraje uporabljamo leseno, tudi zato, ker je delo na njej prijetno. Vendar pa jo je treba ustrezno negovati in temeljito čistiti. Navadno čiščenje lesene deske za rezanje je preprosto: očistimo jo z mehko gobico in malo tekočega praška za pomivanje posode ter dobro splaknemo. Predvsem jo moramo temeljito zdrgniti, da na njej ne ostanejo ostanki živil, ki smo jih rezali. Enkrat na mesec pa desko temeljito očistimo. Nikoli je ne umivamo v pomivalnem stroju, saj bo tako hitro žalostno končala: presušila se bo in razpokala zaradi predolgega izpostavljanja vročini in vodi. Vedno jo čistimo ročno, za čiščenje uporabimo povsem preproste sestavine, ki jih imamo že doma: toplo vodo, sol, limono. Tudi pri ročnem pomivanju velja, da deske za rezanje nikoli dolgo ne namakamo v pomivalnem koritu z vodo. Preprosto jo očistimo z limono in soljo: po deski potresemo sol in jo polijemo z limonovim sokom. Zdrgnemo, pustimo nekaj časa, da limonov sok in sol učinkujeta, potem pa desko očistimo z blagim detergentom in temeljito speremo z vročo vodo. Posušimo jo na zraku, najboljše je, če jo navpično postavimo na rešetko za pomivanje posode: tako se bo dobro posušila z obeh strani. Vedno jo čistimo z obeh strani in ob robovih, kajti če jo čistimo samo na eni strani, se sčasoma zvije. Poznavalci svetujejo, da jo je po takem čiščenju dobro premazati z mešanico lanenega olja in čebeljega voska. Tako bo postala spet gladka na dotik, zagladile pa se bodo tudi razpoke, v katerih se lahko sicer naselijo bakterije.

Fri, 9. Apr 2021 at 20:56

168 ogledov

Varčna kuhinja: jajčne jedi
Če vam je ostalo na zalogi še kaj jajc, lahko pripravite z njimi okusno omako iz pora, jih kombinirate s svežim čemažem ali pa spečete rahel jabolčni narastek, ki se kar topi v ustih. Porova omaka z jajci Sestavine: 1 kg pora, 3 žlice masla, 1/4 l kokošje juhe, 1 kozarec kisle smetane, 3 žlice suhega belega vina, sol, poper, nastrgan muškatni orešček, worcestrska omaka, limonov sok, 8 trdo kuhanih jajc Por očistimo, zarežemo po dolžini, dobro operemo, odcedimo in narežemo na kolobarje. V ponvi stopimo maslo, stresemo nanj por in ga malo podušimo. Prilijemo juho in vmešamo kozarec kisle smetane. Nato zelenjavo pokrito dušimo pri zmerni temperaturi 15 minut. Prilijemo vino in začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreščkom, worcestrsko omako in limonovim sokom. Jajca olupimo, jih narežemo na četrtine, previdno vmešamo v dušeno zelenjavo in še na hitro segrejemo. Kruhova omleta s čemažem Sestavine za 2 omleti: 200 g belega kruha, 50 g zeliščnega masla, 50 g čemaža, 3 žlice mleka, 4 jajca, sol, poper Čemaž dobro umijemo in ga posušimo. Odstranimo mu peclje in liste narežemo na trakove. Jajca razžvrkljamo z mlekom, začinimo s soljo in poprom ter primešamo čemaž. Kruh narežemo na manjše kocke in jih popražimo na zeliščnem maslu. Ko začno rumeneti, jih prelijemo z mešanico jajc in čemaža. Omleto pečemo pri nizki temperaturi, med peko naj bo pokrita. Omleto pečemo samo na eni strani, toliko da zakrkne. Pazimo, da je ne spečemo preveč in da ne postane presuha. Ponudimo kar se da vročo, svetuje avtorica recepta Petra Kavšek v svoji knjigi Palačinke in omlete (Založba Kmečki glas). Jabolčni narastek Sestavine: 1 kg sočnih, kiselkastih jabolk, 4 jajca, 50 g sladkorja, 50 g mletih mandljev, 1 žlica jedilnega škroba in še 2 žlici sladkorja; za preliv: 1/8 l sladke smetane, 1 žlica sladkorja, 1 žlica jabolčnega žganja, 2 žlici kisle smetane Jabolka umijemo, jih zavijemo v alufolijo in pečemo pol ure v pečici, segreti na 200 stopinj. Pečena jabolka odvijemo, jih ohladimo, meso izdolbemo in ga stlačimo v kašo. Jajca ločimo na rumenjak in beljak. Rumenjake penasto stepemo s 50 g sladkorja, vmešamo v jabolčno kašo ter dodamo še mlete mandlje in jedilni škrob. Stepemo trd sneg iz beljakov in 2 žlic sladkorja in ga prav tako vmešamo v jabolčno zmes. Namastimo okrogel pekač za narastke, pretresemo vanj jabolčno zmes in ga potisnemo v pečico, segreto na 200 stopinj. Pečemo ga okoli 40 minut. Ponudimo še toplega z odišavljeno stepeno sladko smetano. Naredimo preliv: Sladko smetano trdo stepemo z 1 žlico sladkorja, dodamo žganje in kislo smetano ter ponudimo k jabolčnemu narastku.  

Wed, 7. Apr 2021 at 18:12

177 ogledov

Nabrani v naravi so najboljši
Šparglji so posebna pomladanska zelenjava, ki jo imamo radi ali pa sploh ne. Še posebno divje šparglje, ki so nekoliko intenzivnejšega okusa v primerjavi z gojenimi sorodniki. Iz njih lahko pripravljamo juhe, jih dodajamo testeninam, omletam, rižotam, ribam, kot sta tuna in losos, rakcem, bučkam pa tudi piščancu in zrezkom. Možnosti je veliko, vsaj nekaj jih velja preskusiti. Vsako sezono špargljev vsaj en nov recept. Piščanec z divjimi šparglji Sestavine:  1 kg piščanca, narezanega na kose, 800 g krompirja, 500 g divjih špargljev, 400 g bele ali rdeče čebule, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 2 vejici rožmarina, šopek peteršilja, 3 vejice svežega origana, poper, sol Tale recept je zelo preprost, jed pa okusna. Piščanca operemo, osušimo in damo v naoljen pekač. Olupimo krompir, ga operemo in narežemo na večje kose, pečico segrejemo na 180 do 200 stopinj in v njej pečemo piščanca s krompirjem 20 minut. Dodamo celo čebulo in pečemo še 25 minut. Dodamo šparglje, sol, poper in dišavnice. Sestavine v pekaču vsake toliko časa obrnemo in preverimo, če so pečene. Če sta na primer krompir ali čebula pečena, ju vzamemo iz pečice in shranimo na toplo ter dodamo na koncu peke. Testenine z divjimi šparglji in prekajenim lososom Sestavine: 150 g divjih špargljev, 175 g prekajenega lososa, 4 žlice kisle smetane, 2 žlici sesekljanega peteršilja, 200 g testenin Testenine skuhamo po navodilih na embalaži. Odcedimo jih in stresemo nazaj v lonec. Šparglje nalomimo in zblanširamo v rahlo osoljenem kropu. K testeninam dodamo prekajenega lososa, kislo smetano, šparglje in sesekljan peteršilj. Dobro zmešamo in ponudimo. Sveže šparglje lahko za dan ali dva shranimo v hladilniku. Da se ne bi preveč izsušili, jih zavijemo v vlažno krpo. Če jih želimo hraniti dlje časa, jih zamrznemo. Vedno jih pripravimo kot za kuhanje – očistimo in olupimo. Zamrznemo lahko kar surove, tako se v njih tudi ohrani največ dragocenih snovi. Cele ali narezane na koščke porazdelimo v zamrzovalne vrečke, jih dobro zapremo in damo v zamrzovalnik. Porabimo jih v 6 do 8 mesecih. Uporabimo jih tako, da damo kar zamrznjene v vrelo vodo ali na vročo maščobo v ponev.

Wed, 7. Apr 2021 at 17:51

242 ogledov

Zeliščni vrtiček
Ko se odločimo, katera zelišča bi radi imeli na vrtu, je treba ugotoviti, kakšne so njihove potrebe in optimalno rastišče. Večina zelišč, ki vsebujejo eterična olja, so rastline sončnih leg, saj večinoma izvirajo iz Sredozemlja in sončnih krajev. Če imajo dovolj sonca, razvijejo pravo aromo, začimbno in zdravilno moč. Tako tudi kar najbolje rastejo in niso občutljive za škodljivce in bolezni. Druga zelišča, ki v naravi rastejo kot podrast, pa potrebujejo senco in jih tudi sadimo na senčne lege. Zeliščni vrtiček naj bo blizu hiše, saj pogosto pri kuhanju zadnji trenutek potrebujemo kakšno zelišče. Tudi dostop do zeliščnega vrta naj bo urejen, utrjen in preprost. Lahko ga uredimo kot veliko zeliščno gredo, formalni vrtiček z gredicami, tematski ali individualni vrt po svoji zamisli. Družinski zeliščni vrt Zelišča za kuho in zdravje lahko posadimo na del zelenjavnega vrta. Za štiričlansko družino bo zadostovala površina 10 do 12 kvadratnih metrov. Sadimo 2 do 6 rastlin posamezne vrste, seme pa sejemo na manjših površinah. Za lažje nabiranje naredimo med gredicami poti, ki jih lahko tudi tlakujemo. Grede naj bodo omejene z opekami in nekoliko dvignjene. Rastline, ki ne prenesejo naših zim, na primer rožmarin, lahko zasadimo v lonce in pozimi prenesemo v hladen, svetel prostor. Zeliščni vrt moramo negovati enako kot zelenjavnega. Zeliščna spirala Na manjših vrtičkih in tam kjer teren ni raven, lahko z zelišči zasadimo zeliščno spiralo. Zanjo potrebujemo le površino veliko 4 kvadratne metre, na njej pa najde prostor kar precej zelišč. Izdelamo jo iz kamnov in zemlje, vodno kotanjo na dnu iz gline ali folije, ki jo pokrijemo s peskom ali prodom. Spirala naj v višino ne presega 90 cm, njen premer naj bo največ 180 cm. Kamne naložimo v spiralo, na dnu najprej nasujemo nekaj grobega materiala, ki zagotavlja odcejanje odvečne vode, medtem pa prazne prostore ves čas polnimo z zemljo. Izberemo naravni kamen, kakršnega že imamo na vrtu ali pa se najde v okolici. Lepše strani kamnov obrnemo navzven, saj bodo vidni velik del leta. Notranji del spirale napolnimo s prstjo, ki ne sme biti preveč peščena, da voda prehitro ne odteka, pa tudi neprepustna ne sme biti. Prostor med kamni, kjer bodo rastle rastline, moramo zapolniti z dobro prstjo, po možnosti z dodatkom komposta. Pred sajenjem sadike v lončkih dobro zalijemo. Zeliščno spiralo je dokaj preprosto vzdrževati, saj so rastline dostopne z vseh strani.  Žal taka zasaditev poleti potrebuje precej vode, saj se kamenje segreva, žepi prsti med kamni pa so majhni, zato voda hitro izhlapi ali odteče. Na zgornji del spirale sadimo rastline, ki jim prija toplota in dobro prenašajo sušo, na spodnji pa tiste, ki jim ugajajo nekoliko vlažnejša tla. Visoka greda Visoka greda je zelo primerno rastišče za gnojenje številnih zelišč, začimbnic in dišavnih rastlin. Najboljše je, če jo postavimo na sončen prostor. Zelo pripravno je, če najdemo  prostor kje v bližini hiše, saj tako ne bo daleč, ko bomo katero od zelišč na hitro potrebovali pri kuhi. Pokončni zeliščni vrtiček Tak zeliščni vrtiček  lahko postavimo na veliko mest, z njim lahko popestrimo tudi balkon ali teraso, postavimo ga ob lopi, terasi ali kje drugje okoli hiše. Pomembno je, da je usmerjen tako, da je del dneva osončen. Zelišča za zasaditev izberemo po svojih potrebah ali pa uporabimo okrasne različke. Oskrbovanje pokončnega vrtička je preprosto: tako kot pri rožah v koritih je treba vzdrževati vlago. Občasno lahko zeliščem privoščimo tekoče gnojilo za boljšo rast. Predlog zasaditve na skici je pripravljen z dvema pokončno postavljenima lesenima paletama, v kateri so med žepke iz neprepustnega materiala med deskami posajena zelišča. Zasaditev je okrasna in uporabna obenem, sestavljajo jo zelišča za kuho, svežo uporabo ter pripravo in aromatiziranje pijač: kapucinka, ognjič, materina dušica, limonska materina dušica, bazilika, rdečelistni žajbelj in prava sivka. Vir: Janko Rode: Zeliščni vrt – domača lekarna Več o zeliščnem vrtu in rastlinah v njem najdete na: https://zalozba.kmeckiglas.com/vrt%20in%20roze/zeliscni-vrt-domaca-lekarna      

Wed, 7. Apr 2021 at 14:13

281 ogledov

Okvare živčevja zaradi alkoholizma
Te okvare so bolezenski znaki, ki jih zaznamo pogosto dokaj pozno, ker jih po navadi ne opazimo ali pa pripisujemo drugim obolenjem ali pa bolnikovi starosti. Alkohol vstopa v možgane in vedno povzroča nevrološke simptome. Te simptome lahko najpogosteje pripišemo etanolu. Dolgotrajnemu popivanju sledi abstinenčna kriza, ki jo lahko spremljajo epileptični napadi ali alkoholni delirij. Seveda pa zdravnik ob simptomih abstinenčne krize se sme pozabiti na ostala stanja, ki so pogosta pri osebah, odvisnih od alkohola, kot na primer pretres možganov, znotrajlobanjske krvavitve in okužbe osrednjega živčevja. Posebno pozornost moramo nameniti pojavu Wernickejeve bolezni. Wernickejevo bolezen povzroča pomanjkanje vitamina B1 ali tiamina. Ogrožene skupine pri tej bolezni so poleg podhranjenih alkoholikov in starostnikov tudi osebe, ki trpijo za dolgotrajnim bruhanjem in kroničnimi boleznimi črevesja. Tiamin je potreben za presnovo ogljikovih hidratov. Zelo pomembno je, da to bolezen čim prej diagnosticiramo, saj je pogosto smrtna in je potrebno takojšnje zdravljenje. Značilne težave Med znake Wernickejeve bolezni uvrščamo težave z očesnimi živci, kot so počasni zenični refleksi, različne velikosti zenic, povešene veke, krvavitev v mrežnico in dvojni vid. Med duševne simptome uvrščamo izgubo kratkoročnega spomina, dezorientiranost, evforijo, fantaziranje, izgubo koncentracije in interesov, depresijo in vznemirjenost. Pojavijo se tudi motnje v hoji in ravnotežju ter zožena zavest, ki lahko vodi tudi v nezavest. Telesna temperatura je lahko povišana ali nižja, kot je normalna vrednost. Bolnik lahko ima tudi nizek arterijski krvni pritisk. Bolezen se zdravi z zdravili, ki vsebujejo tiamin, in z ustrezno hrano. Druga bolezen živčevja – pelagra Med ostale bolezni živčevja pri alkoholikih omenimo pelagro. Gre za pomanjkanje nikotinske kisline. Znaki te bolezni so kožni ekcem, driska ali zaprtje, izguba teka, uhajanje blata in urina, primitivni refleksi, bolečine v jeziku, epilepsija in delirij. Zmanjšanje intelektualnih sposobnosti je pri alkoholikih približno štirikrat pogostejše kot pri ljudeh sicer. Poveča se tudi prisotnost različnih psiholoških motenj in psihiatričnih obolenj, med katerimi velja omeniti depresijo, patološko agresivnost in razvoj nekaterih psihoz. Alkoholna demenca Če bolni preneha piti alkohol, se njegovo zdravstveno stanje lahko izboljša. Seveda pa diagnoze alkoholne demence zdravnik ne sme postaviti, dokler ne izključi drugih možnih vzrokov demence. Alkoholna atrofija malih možganov je najpogostejši vzrok motenj hoje pri alkoholikih. Hoja je široka, težave se pojavijo pri hoji po ravni črti. Okvarjeni so refleksi na spodnjih okončinah. Med osebami, ki so odvisne od alkohola, so precej pogoste polinevropatije. Gre za hkratno okvaro več skupin živcev, in sicer tako motoričnih kot čutnih. Pri tem so lahko prizadete tudi posamezne mišice in mišične skupine, ki postanejo atrofične in se slabo odzivajo na živčne dražljaje. Številne raziskave so potrdile, da so alkoholiki bolj nagnjeni k poškodbam možganov, vendar pa manjše poškodbe pogosto ostanejo neopažene. Lahko nastanejo tudi motnje možganskega obtoka – možganske krvavitve in ishemične možganske kapi. Strupeni produkti, ki nastanejo zaradi alkoholne okvare jeter, lahko povzročijo motnje v delovanju osrednjega živčnega sistema. Govorimo o encefalopatiji. Simptomi tega nevarnega stanja so mišični krči in tresenje okončin, pajkaste spremembe na koži, spremembe srčnega ritma, motnje spanja in dihanja. Težave z zdravjem Pri osebah, ki pijejo preveč alkohola, so pogostejše okužbe, med njimi so posebno razširjene razne oblike vnetja možganskih open oziroma meningitisi. Pri nosečnicah, ki uživajo alkohol, alkohol preide skozi placento in hitro poškoduje razvijajoče se živčevje zarodka. Nevarnost spontanega splava v drugem trimesečju nosečnosti je trikrat večja, če nosečnica uživa večje dnevne količine alkohola. Med bolezenskimi znaki tako imenovanega fetalnega alkoholnega sindroma so majhna skupna velikost otroka, majhna glava, nenormalne obrazne poteze, razvojna prizadetost in epilepsija. Alkohol je zelo pomemben toksični dejavnik za naš živčni sistem, ki pušča na posameznih predelih osrednjega in perifernega živčnega sistema nepopravljive okvare, ki pogosto lahko vodijo v kronična obolenja, trajno invalidnost ali celo v smrt odvisnika. Prvi in najpomembnejši ukrep v zdravljenju teh bolnikov je popolna odpoved alkoholu. Milan Rajtmajer, dr. med., spec. splošne in družinske medicine

Fri, 2. Apr 2021 at 13:00

269 ogledov

Zgodba o o ljubezni in veliki noči
Tole ljubezensko zgodbo sem prihranila, da z njo sklenemo objavljanje prispevkov z velikonočnega literarnega natečaja. Zdi se mi lepa, posebna in – nekoliko presenetljiva. V prvem delu je namreč zelo realistična, to daje slutiti, da je zamisel zanjo vzeta iz resničnega vaškega življenja v povojnem času. Toda potem se zgodba nenadoma spremeni, razcveti, postane presenetljivo poetična, prelije se v sanje, upanje, šepet. Poglejte, kako se začne pripoved spreminjati na mestu, kjer dobi dekle šopek in se odloči, da bo fanta odpeljala na skrivnostno mesto. Avtorici uspe krasno ujeti ozračje trenutka in zgodbi vdahniti občutje pomladi in velike noči, novega življenja … V. K. Lujza in Lujz Bila sta sovaščana, doma vsak na drugem bregu potoka. Lujz je s starejšim bratom in sestrama živel na mali domači kmetiji. Skupaj z bratom sta golcarila in koparila po zgornjih državnih gozdovih. V življenju se je ravnal po reku: Najprej štalica, potem kravica. Če bi se ne bila začela druga svetovna vojna, bi bil cilj dosegel. Brat bi zagospodaril na domačiji. Zaradi slabega zdravja – to je bila posledica težkega, zahtevnega dela v gozdu – se je nekako izognil obvezni poti v partizane. A moral je na Tolminsko na veliko, odročno posestvo za pomoč pri delu na kmetiji. Tudi ženitev se je odmaknila. Zadnje leto vojne je bilo, primanjkovalo je živil. Na domačiji, kjer je služil, jim je zmanjkalo soli za gospodinjstvo. S pretvezo, da jo prinese s Kranjskega, je dobil prepustnico in – seveda se ni več vrnil. Zato se je skrival pred novo oblastjo do konca vojne. V zadnji aprilski hajki so vlasovci* kruto umorili njegovega nič krivega brata in obe sestri, ki so bili doma. Hiša je ostala prazna. Nova oblast je sporočila: če ne bo v hiši nihče živel, bodo vanjo naselili druge ljudi. Vrnil se je domov, prestrašen, sam in žalosten. Lujza je bila iz številne družine s sedmimi dekleti in štirimi fanti. Njen dekliški priimek se je izgubil, saj so trije fantje umrli še kot otroci, najmlajši je ob koncu vojne emigriral čez lužo in se tam smrtno ponesrečil na gradbišču. Med vojno je bila Lujza zaposlena v delavski menzi v mestu. Kot mladoletna je imela od prej že kar nekaj izkušenj s služenjem kruha v svetu, čeprav ne tako daleč od doma. Pri bogatejših družinah je služila kot pestunja, gospodinjska pomočnica … Zaslužka resda ni bilo, a nabirala si je življenjske izkušnje, prakso, ki vsakemu dekletu pomaga, ko začne samostojno gospodinjstvo. Na tihem si je želela, da bi postala učiteljica, vendar si je ni upala nikoli izreči na glas. Doma je bila številna družina, na domačiji ni manjkalo lačnih ust. Ročno obdelovanje njiv in polja ni prinašalo obilja. Primanjkovalo je kruha. Otroci so morali zgodaj z doma. Tudi v mestu je primanjkovalo živeža, predvsem mesa, in v menzi so bile kuharice prisiljene, da so se kar najbolje znašle s tem, kar je bilo na voljo. A moke je bilo dovolj in delavcem so pripravljale predvsem nasitne močnate obroke. Tisto leto, ko se je bratomorna agonija umaknila, pritajila v zaledje, je globoko v sebi vsak preživeli zelo močno doživljal novi čas in spremembe. Čustva so bila zatrta, mnoge besede so morale ostati neizrečene. Vsi so nosili v sebi strah iz preteklosti in – hrepenenje po miru, prijateljstvu. Lujz si je tisto pomlad s prihranjenim denarjem kupil rabljeno kolo in se z njim prvič odpeljal po makadamu v mesto, več deset kilometrov daleč. K svojemu dekletu, prav za veliko noč! Ni bilo telefonske povezave, ni ji mogel sporočiti, da jo bo obiskal, a vedel je, kje jo lahko najde. Nadel si je edini zakmašni gvant, si očistil čevlje, vtaknil v žep suknjiča nekaj bankovcev in nekaj suhih hruševih krhljev za popotnico. Dolga in naporna je bila pot do mesta! Ceste so bile razdrapane, polne jam, gramoza, prahu in večinoma prazne. A ljubezen premaga mnoge, tudi fizične ovire! Koliko si imata povedati, povprašati, se dogovoriti! Kako dolgo se že nista videla! Pozno popoldne je Lujz prispel do predmestja. V zraku je bilo čutiti praznično razpoloženje. Presenetil ga je otroški živžav, kajti v domači vasici je bilo zelo tihotno in žalostno. Gospodinje so pometale dvorišča, veže, pomivale okna. Ljudje so hiteli sem in tja po opravkih, dasi ni bilo slišati sproščenega smeha. Lujz je bil močno utrujen. Ustavil se je pri obcestni točilnici, si naročil brizganec in si malo odpočil. Na vogalu hiše je na pločniku na volneni odeji sedela ženica. Prodajala je z vrvico zvezane šopke pomladnega cvetja. Velikonočnice, narcise, mačice, božje drevce, razcvetele telohe in vmes malo pušpana, zelenja. Lujz je bil kmečki človek in kmečki ljudje niso bili vajeni takšnih pozornosti. Kupovali so le najnujnejše stvari. A ko je že zapeljal mimo potovke, je stopil s kolesa, se za hip zamislil in se vrnil k njej. »Dober dan,« je pozdravil, ni vedel, kako naj jo nagovori. »Dober dan, tovariš,« mu je odzdravila zgubana ženica redkih zob in ga prodorno pogledala. 'Tovariš'; to se mu je zataknilo v zavesti. »Dobro dobro, pač nisi tovariš, nič zato! Vedela sem, da se boš vrnil! Vzel boš tale največji pušeljc, vem,« je gostobesedila kot s starim znancem. »Ne poznam te, a iz oči ti berem, da si prišel od daleč k nekomu, ki ti veliko pomeni. Ima prav?« Lujzu beseda ni hotela iz ust. Že je tipal za denarnico. »Le počasi, fant, saj ne gori voda. Če smo preživeli vse hudo ... no, ne bom govorila. Z biciklom si, kam boš dal rože? Saj jih ne moreš držati v roki, ko se voziš!« Seveda ni pomislil na to. Mislil je le na to, da bo rože podaril Lujzi in jo presenetil. »Čakaj! Kateri pušeljc ti je torej najbolj všeč?« Pokazal je na šopek, ki ga mu je ženica že prej ponudila. »Prav, dala ga bom v škrnicelj, na vrhu bova zvezala z vrvico in obesil ga boš na belavnice.« Urno je vse sama postorila. »In kam si namenjen, če nisem preveč radovedna?« Dotlej je samo prikimaval. Ker je bil vprašan, se je zdrznil, zmedel. »Ja, saj vem, da k punci! Iz oči ti berem!« »Koliko?« je pomignil na obešeno »darilo«. Pustil je ženici drobiž, se pozabil zahvaliti, posloviti in ves srečen pritisnil na pedala. Kolo je prislonil k steni ropotarnice v bližini stare dolge stavbe menze. Otresel si je prah s hlačnic, si s koščkom glavnika počesal od potu zlepljene lase, vzel zavezano vrečko in se ves vzhičen odpravil do sprejemnice. Res je že pri vratih srečal debelušno predstojnico, ki ga je prijazno sprejela. V nekaj stavkih ji je vse razložil. »A, seveda, že vem, katera je,« je rekla. Poklicala je Lujzo iz kuhinje, kjer so zaposleni pripravljali velikonočno okrasitev lokala in male priboljške, potičke, pirhe … za svoje goste, dasi je bila menza ob nedeljah uradno zaprta. Povedala ji je, da jo nekdo čaka zunaj. Lujza je sprva obstala na mestu. Nato je kot najstnica zardela in ostala brez besed. Ni mogla verjeti, da jo je Lujz obiskal že za veliko noč! Odvezala si je delovni predpasnik ter pohitela obiskovalcu naproti! V očeh so se ji nabirale solze sreče. Srečanje je bilo tako nenadno, vendar tako težko pričakovano, da je obema zmanjkalo besed. Krčevito sta se objela in tako, z zaprtimi očmi, stala sredi praznega prostora, ki se ga dolgo nista niti zavedala. »Tole sem ti prinesel …« se je Lujz končno ovedel iz omame in ji potisnil v roke še vedno zavezan papirnati omot. »Zame? Ah, Lujz?!« Odvila je omot. »Ah, Lujz, zakaj zapravljaš!?« Bila je fraza, nekaj je morala reči. Potem ga je povedla v jedilnico. Predstojnica ji je dovolila, da lahko kljub zaprti kuhinji gostu postreže s hrano. Bil je sit in ne več tako utrujen. Ves čas sta se pogovarjala o preteklosti, še bolj o skupni prihodnosti. Vmes so bila vsa vojna leta, izgubljen čas njunega življenja! Bila sta že skoraj v zrelih letih. »Nekam bi te rada peljala,« mu je rekla potem in ga prijela za roko. V njem je vzdrhtelo, zahrepenelo. Oči so se mu zaiskrile. »Pridi!« je rekla. Z roko v roki sta odšla ven, po dolgem hodniku, čez nekaj stopnic, čez arkade, prek peščenega dvorišča. V zraku je že dehtela pomlad in v drevju so se v parih spreletavale in čebljale mestne ptice. Golobi na strehah so grulili svoje oguljene, glasne napeve in se prerivali. Šla sta naprej po potki. Njuni koraki so bili lahkotni, ubrani, skoraj kot bi se ne dotikala tal. Še vedno z roko v roki. Pod nogami je rahlo šumel droben pesek. »Kam me pelje? Morda mi pokaže svojo sobico, morda …« je ugibal Lujz. In si goreče želel, da bi bilo njegovo ugibanje pravilno! Ona je kar molčala, polna vseh srečnih občutkov nenadejanega srečanja. S pogledi globoko v oči, polna zaupanja v ta srečni trenutek. In v prihodnost, v čas, ki sta ga že dolgo načrtovala skupaj. Ustavila sta se pred temnimi vrati stare nizke stavbe. »Pridi,« je spet zašepetala Lujza, »pridi z menoj.« Počasi je pritisnila na kljuko ter odrinila težka hrastova vrata v temno, tiho notranjost. A tam spredaj so gorele sveče, dišalo je po kadilu. Lujzu se je za hip ustavil korak. Pripeljala ga je v njihovo bližnjo kapelo! On pa je mislil … »Veš, Lujz, zaobljubila sem se: če bova preživela leta vojne, bom tukaj v zahvalo nekaj darovala. Nekaj, kar … kar mi veliko pomeni!« je šepetala. Bolj slutila kot videla je njegov razočarani pogled. Stopila je korak naprej, se priklonila. V kropilniku je bilo komaj kaj blagoslovljene vode. Lujza je z desnico potipala po njej, se pokrižala in nato blagoslovila še njega: na čelo, drhteč dotik na njegove ustnice, na prsi. »Amen,« je kot v sanjah zašepetala, zazrta globoko v notranjost. »Veš, vsakokrat, ko je bilo nevarno, ko so hrumeli avioni in tulile sirene, in sem se bala tudi zate, sem si obljubila, da bom nekaj poklonila Mariji na oltar. Nekaj, kar …« Zganila se je in na mali stranski oltarček z vsem spoštovanjem položila šopek rož, ki ji ga je podaril fant. »Tako, zdaj sem svojo obljubo izpolnila. Upam, da me razumeš in nisi jezen. Obljubim ti, vse ti bom povrnila, ko bo prišel najin čas! Verjemi! In tako sem srečna! Najraje bi se že danes odpeljala s teboj nazaj.« Zmanjkovalo ji je besed. Lujz pa je še vedno nestrpno čakal na njen prvi pravi poljub! Ni čakal zaman. Maja tistega leta sta se poročila in navdihnila novo življenje v njegovem opustošenem domu. Spočetka je marsičesa primanjkovalo. Le ljubezni je bilo veliko! Minka M. Likar * vlasovci – Rusi, ki so med drugo svetovno vojno sodelovali z nacisti.
Teme
koronavirus covid19 covid19 nasveti covid19 znaki Milan Rajtmajer zdravnik Kotiček za zdravje priloga zdravje

Prijatelji

plavec jozziliute88edita editaREVIJA  O KONJIHKMEČKI GLASDarja Zemljič  KMEČKI GLASMarinka Marinčič  KMEČKI GLASGeza GrabarKMEČKI GLAS Franc FortunaBarbara Remec KMEČKI GLASDragica Heric KMEČKI GLASKristijan  Hrastar KMEČKI GLAS

NAJBOLJ OBISKANO

Drugi val epidemije covid-19