Sladki kruhi

9 decembra, 2020
0
0

Z janežem, koščki čokolade ali bananami in še marsikaj jim lahko dodamo. Rezine takšnih kruhkov, ki so v resnici bolj pecivo, lahko ponudimo k bogatemu zajtrku ali pa skodelici čaja ali kave.

Rozinov kruh

Sestavine: 100 g rozin, 2 žlici ruma, 500 g moke, 30 g kvasa, 50 g sladkorja, ¼ l mlačnega mleka, 100 g zmehčanega surovega masla, 2 jajci, žlička soli, naribana lupinica 1 biolimone, maslo za namastitev modela

Model namažemo z maslom. Rozine zmešamo z rumom in jih pustimo, da se napojijo. Moko presejemo  s skledo, v sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas ter ga zmešano z malo sladkorja, moke in mleka v kvasec. Pokrit naj vzhaja 15 minut. Preostali sladkor, surovo maslo, jajci, sol, limonovo lupinico in kvasec zmešamo z vso moko in ugnetemo testo. Stepamo ga, tako da se začnejo delati mehurčki. Testo naj vzhaja 30 do 40 minut. Potem umesimo vanj rozine in ga damo v model. V njem naj vzhaja 15 minut. Kruh pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj 50 do 60 minut. Še vročega premažemo s surovim maslom.

Janežev kruh

Sestavine: 9 jajc, 250 g sladkorja, žlička stolčenega, presejanega janeža, 250 g moke

Pol ure mešamo rumenjake s sladkorjem. Nato primešamo janež in rahlo zamešamo trd sneg beljakov z moko. Damo v močno pomazan in z moko potresen model in pečemo 50 minut v pečici, segreti na 180 stopinj.

Bananov kruh z orehi

Sestavine: 150 g margarine, 160 g rjavega sladkorja, 3 jajca, 3–4 banane, pol stroka vanilje, 350 g polnozrnate moke, 3 žličke pecilnega praška, ¼ žličke  soli, 100 g sesekljanih orehov, malo več kot 1/8 l mleka, margarina za namastitev modela

Razmehčano margarino  penasto umešamo in ji postopoma dodajamo sladkor in jajca. Banane olupimo in zmečkamo z vilicami ali pa jih pretlačimo skozi sito. Bananovo kašo zamešamo v zmes margarine in sladkorja. Vaniljev strok razpremo in postrgamo iz njega semena. Moko presejemo s pecilnim praškom in jo zmešamo s soljo, orehi in vaniljo, potem pa to zmes dodajamo bananam hkrati z mlekom. S testom napolnimo podolgovat model, testo na vrhi zgladimo in pečemo na drugi rešetki 50 minut v pečici, segreti na 170 stopinj. Bananov kruh prevrnemo na rešetko, da se ohladi.