Božični jedilnik

21 decembra, 2020
0
0

Marsikaj v tem jedilniku lahko pripravimo vnaprej: lahko skuhamo juho, pripravimo maso za cmočke in seveda naredimo pomarančno panakoto. S pečenko in prilogami pa tudi ne bo veliko dela.

juha z ohrovtovimi cmočki
pljučna pečenka z gorčico
na maslu popečena zelenjava
krompir z zelišči
rdeč radič s fižolom
pomarančna panakota

  

Juha z ohrovtovimi cmočki

Sestavine: goveja juha; za cmočke: ½ glavice ohrovta, 30 g slanine, ½ drobne čebule, 10–20 g masla, 2 jajci, 1 žemlja in pol, peteršilj, muškatni orešček, sol, poper, drobtine

V kozici ocvremo na kocke narezano slanino in na njej popražimo sesekljano čebulo. Dodamo drobno sesekljan ohrovt in pokritega dušimo. V skledi posebej razmešamo maslo, dodamo jajci, namočene, dobro ožete in pretlačene žemlje, sesekljan peteršilj, sol, poper, nastrgan muškatni orešček ter dušen in ohlajen ohrovt. Če je treba, dodamo drobtine. Iz mase naredimo majhne cmočke in jih kuhamo v vreli vodi 10 minut. Nato jih s penovko poberemo iz lonca, dodamo v vročo govejo juho in ponudimo.

Pljučna pečenka z gorčico

Sestavine: 3/4–1 kg pljučne pečenke, sol, poper, 30 g gorčice, nekaj žlic olja

Pljučni pečenki porežemo maščobo in vse kožice, jo posolimo, popopramo in namažemo z gorčico. Pokapamo jo z oljem in pustimo eno uro. V pekaču segrejemo preostalo olje in v njem opečemo meso z vseh strani. Nato postavimo pekač še za 10 minut vročo pečico, tako da bo meso znotraj še lepo rožnato in sočno – vendar ko prerežemo, sok ne sme biti krvav. Vsega skupaj pečemo pečenko 25 do 30 minut. Pečenko narežemo na rezine, obložimo s popečeno zelenjavo z maslom in dodamo krompir z zelišči.

Krompir z zelišči

Sestavine: 3/4–1 kg drobnih, čvrstih krompirjev, 2–3 žlice masla, sol, sveže mleti poper, timijanovi lističi, sivkini lističi, lističi bazilike

Krompirje operemo, stresemo v lonec z osoljeno vodo in kuhamo približno 20 minut, da se zmehčajo. Še vroče olupimo in pustimo, da se ohladijo. V ponvi stopimo maslo in na njem približno 10 minut pečemo krompir z vseh strani. Začinimo ga s soljo in sveže mletim poprom ter primešamo timijan, sivko in baziliko. Vse skupaj pražimo še 2 do 3 minute, potem pa takoj ponudimo.

Če imamo v tem času doma sveže začimbe, uporabimo po žlico svežih sesekljanih lističe vsake. Lahko pa uporabimo tudi suhe začimbe, le da jih dodamo manj, vsake dober ščep.

Pomarančna panakota

Sestavine za kremo (za 6 oseb): 300 ml sladke smetane, 150 ml mleka, 3 listi želatine, 80 g sladkorja, 2 biopomaranči

Mleko, 100 ml sladke smetane, sladkor in nastrgano lupinico ene pomaranče zavremo in kuhamo a šibkem ognju, da rahlo vre 10 minut. Želatino namočimo v soku dveh pomaranč in skupaj s sokom dodamo v prekuhano mlečno zmes. Maso ohladimo in nato primešamo 200 ml stepene sladke smetane.

Pripravljeno kremo napolnimo v lepe kozarce in damo v hladilnik, da se dobro strdi.

za pomarančni preliv: 2 pomaranči, 50 g sladkorja

Nastrgano lupinico ene pomaranče, sok obeh pomaranč in sladkor kuhamo na šibkem ognju, da počasi vre. Ko se preliv enakomerno zgosti, ga odstavimo in ohladimo. Dobro ohlajeno panakoto v kozarcih vzamemo iz hladilnika, prelijemo s pomarančnim prelivom, poljubno okrasimo in ponudimo.

Ne spreglejte knjige PRAZNIČNE MIZE – pogrinjki in jedi