Sadne in čokoladne novoletne torte

30 decembra, 2020
0
0

Zadnji večer v letu lahko pripravimo katero od krasnih tort s sadjem, oreščki in čokolado. Naj bo prihod novega leta lep in razkošen, tako kot je leto, ki nam obeta nov začetek in v njem veliko dobrega.

Pomarančna torta

Sestavine: 250 g moke, 125 g masla, 65 g sladkorja, 1 jajce, 4 žlice zdrobljenih biskvitnih piškotov (npr. otroških piškotov ali savoiardi), 4 velike ali 6 manjših rdečih ali navadnih pomaranč, 4 žlice medu

Maslo narežemo na manjše koščke. V električnem mešalniku ga zmešamo z moko, sladkorjem in jajcem tako, da nastane drobtinasta zmes, nato ga z rokami ugnetemo v gladko testo. Naredimo okrogel hlebček in ga zavijemo v plastično folijo ter pustimo počivati na hladnem vsaj pol ure.

Z maslom namažemo okrogel tortni model premera 26 cm. Razvaljamo testo in ga položimo na dno modela, tako da ob strani naredimo še 2 do 3 cm roba. Nato enakomerno potresemo vso površino testa v modelu z zmletimi biskvitnimi piškoti.

Vzamemo pomaranče, najboljše rdeče, in jih olupimo. Narežemo jih na kolobarje, debele približno 5 mm. Odstranimo pečke in kolobarje  razporedimo po testu. V manjši posodi segrejemo med in z njim prelijemo pomarančne rezine.

Torto pečemo v pečici, segreti na 200 stopinj, približno 40 minut. Ponudimo še mlačno ali pustimo, da se popolnoma ohladi.

Orehova torta s čokolado

Sestavine: 300 g orehov, 6 beljakov, 250 g sladkorja, 200 g 70-odstotne čokolade, 1,5 dl sladke smetane, 20 g masla; in še: 2,5  dl sladke smetane za serviranje, 1  žlica viskija

Orehe  na drobno sesekljamo ali pa jih na grobo zmeljemo.  Stepemo beljake in nato med mešanjem počasi dodajamo sladkor, tako da dobimo na koncu čvrst in kompakten sneg. Vanj previdno vmešamo sesekljane orehe. Tortni model premera 24 cm namažemo z maslom in nadevamo vanj sneg z orehi. Pečemo pri 180 stopinjah približno 50 minut, da se sneg svetlo rjavo zapeče in da nastane trša skorja. Torto vzamemo iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladi.

Nato na drobno sesekljamo čokolado. Maslo razrežemo na koščke. V posodi segrejemo 1,5 dl smetane, gladko vmešamo čokolado in maslo. Kremo malo ohladimo in potem prelijemo v tortni model s pečenim snegom. Pustimo, da se popolnoma ohladi.

Narežemo jo na kose. Preden jo ponudimo, pa stepemo smetano  samo toliko, da se zgosti. Vanjo zamešamo žlico viskija in ponudimo skupaj s torto.