Bolečine v sklepih

4 januarja, 2021
0
0

Večina bolnikov meni, da je to tako imenovana »revma«, vendar pa je vzrok težav zelo različen, prav tako pa tudi napoved in uspeh zdravljenja teh bolezni. Bralka iz Dolenjske mi je poslala pismo in opisala svoje dolgoletne težave. Bolniki s temi zdravstvenimi težavami so zelo odvisni od zdravil za zdravljenje bolečine, sčasoma pa je načeto tudi njihovo psihično stanje. Gospa je stara okoli 80 let in ima hujše bolečine v vsej hrbtenici in ramenskih sklepih pa tudi drugi sklepi so boleči. Ugotovili so ji tudi zelo izrazito osteoporozo.

Lansko poletje je bila operirana na kolku, glede tega pa se počuti kar dobro. Ni natančno opisala, ali je šlo v kolku za poškodbo ali pa je bila izrazita obraba sklepa in vstavljena kolčna proteza. Največ težav ima trenutno z bolečinami v celotnih stopalih obeh nog. Prste na rokah in nogah ima deformirane. Desni gleženj ima pogosto vnet, otečen, s hujšimi bolečinami predvsem na notranji strani. Napotena je bila na fizioterapevtsko obravnavo, kjer omenja ultrazvočno terapijo, ki pa ji na žalost ni pomagala. Izboljšanja zdravstvenega stanja ni, včasih komaj hodi. V pismu je priložila izvid rentgenskega posnetka desne petnice.

Specialist radiolog je v izvidu poudaril vneto narastišče Ahilove tetive na kost petnico, dva večja kostna izrastka (trna) na petnici ter znake kroničnega vnetja mišičnega in vezivnega tkiva na stopalu. Kakršnih koli znakov stare ali akutne poškodbe na posnetku ni videti. So pa vidni znaki zmanjšane kostne gostote – osteopenije. Iz pisma naše bralke je razvidno, da ima več bolezenskih stanj, ki so prizadela njen lokomotorni sistem.

Preplet več obolenj

Verjetno gre za preplet vnetnih sprememb v sklepih na okončinah in hujše degenerativne spremembe oziroma obrabo skeleta predvsem na hrbtenici in kolčnih sklepih. Deformacija prstov na okončinah je verjetno posledica vnetja sklepov, lahko pa je vzrok tudi v dolgoletnem težjem fizičnem delu. Gospa v pismu ni omenila, ali ima katero koli sistemsko bolezen, pri kateri bi pričakovali tudi prizadetost sklepov. Težave s kolkom, ki je bil uspešno operiran, so pred tem verjetno trajale dlje časa in tedaj je gospa bolečine in omejeno gibljivost nadomestila z večjim pritiskom in aktivnostjo v kolku in sklepih druge okončine, s tem pa sta nastali preobremenitev in motnja drže celotnega telesa.

Oteklina gležnja

Oteklina gležnja, če ni posledica poškodbe, je prav tako verjetno kombinacija artritisa in artroze sklepa. Torej ne gre za vnetje in obrabo. Poslabšanje vnetja se po navadi pokaže s stopnjevanjem bolečine, večjo oteklino sklepa ter pordelo in toplo kožo. Bolnici dodatno povzroča težavo vneto narastišče Ahilove tetive na petno kost, to je najverjetneje posledica ponavljajočih se mikropoškodb na tem mestu. Ob jutranjem vstajanju iz postelje je verjetno bolečina na tem mestu izrazitejša.

Trni na petni kosti so pogosti in občasno povzročajo bolečine predvsem ob pritisku na peto ob hoji z boso nogo ali ob nepravilni obutvi.

Koristne preiskave in pregledi

Težava osteoporoze je v tem, da bolniki ne občutijo nobenih bolezenskih znakov, dokler ne pride do padca ali nenadnega giba, ki privede do zloma kosti največkrat na hrbtenici ali pa v kolku. Naša bralka v svojem pismu ni omenila, katere laboratorijske preiskave in preglede pri specialistih v zvezi s svojimi opisanimi zdravstvenimi težavami je že opravila. Tu mislim predvsem specialista ortopeda, fiziatra ali revmatologa. Laboratorijske preiskave krvi nam v njenem primeru lahko pokažejo morebitne vnetne procese, ki jih povzročajo bakterije, vnetja, ki so posledica težav v metabolizmu, na primer kopičenje kristalov uratov v sklepih ali pa določena revmatološka oziroma sistemska obolenja.

Med osnovne preiskave, ki jih opravi izbrani osebni zdravnik, sodi tudi kompletna rentgenska diagnostika prizadetih delov telesa, po potrebi pa tudi magnetna resonanca predvsem hrbtenice in bolečega gležnja. Da bi izključili morebitne bolezni živčevja ali težav z ožiljem na nogah, uporabljamo tudi elektromiografijo (EMG) spodnjih okončin in ultrazvočne preiskave ven ali arterij. Glede terapije pride v poštev zdravljenje bolečine s pomočjo zdravil, ob vnetnih procesih pa tudi ustrezna zdravila za zdravljenje teh.

Fizikalna terapija zaradi težav v hrbtenici in sklepih okončin zahteva v primeru naše bolnice celostno daljšo obravnavo, mogoče tudi s poprejšnjim posvetom pri fiziatru. Terapijo za osteoporozo naša bralka verjetno ima. Fizično naj bo čim dejavnejša do meje hujše bolečine. Za deformirane prste na nogah je koristna tudi mehka udobna obutev ali pa prilagojena obutev ter ortopedski vložki po navodilu ortopeda ali fiziatra. Bralki želim čim več zdravja in upam, da sem ji z nasvetom pomagal.

Milan Rajtmajer, dr. med., spec. splošne in družinske medicine