Zelenjavne kremne juhe

12 januarja, 2021
0
0

Naša kuhinja je zelo raznovrstna, v njej poznamo tudi veliko različnih juh. Z njimi lahko popestrimo prehrano, še posebno pa se prilegajo v mrzlih dneh. Kremne juhe se v naši prehrani nekoliko teže uveljavljajo, vendar je škoda, saj so lahko prebavljive in obenem nasitne. Zelenjavo pri pripravi juhe skuhano do mehkega, vendar je ne smemo prekuhati, tako da ohrani okus in barvo. Poleg tega so kremne juhe tudi hitro pripravljene.

Grahova juha z baziliko

Sestavine: 2 čebuli, 1 steblo  zelene, 1 srednje velik korenček, 1 strok česna, 400 g graha (lahko zamrznjenega), voda, zelenjavna kocka brez konzervansov, šopek sveže bazilike ali ščep posušene, sol, poper, parmezan, oljčno olje

V večji posodi segrejemo oljčno olje in dodamo sesekljano čebulo, narezano zeleno, korenje in strt česen. Pokrito dušimo, dokler se zelenjava ne zmehča. Občasno premešamo.

Dodamo grah in vodo, v kateri smo raztopili zelenjavno kocko, ter zavremo. Kuhamo, tako da se zmehča vsa zelenjava. Dodamo sesekljano svežo ali zdrobljeno posušeno baziliko, po potrebi dosolimo in popopramo.

Juho zmešamo v mešalniku, da postane lepo kremasta, jo znova zavremo in  porazdelimo na krožnike.  V sredino krožnika vložimo parmezan.

Česnova juha s timijanom                                          
Sestavine: 2 čebuli, 16 strokov česna, 2 krompirja, 100 ml belega suhega vina, 100 ml sladke smetane, oljčno olje, jušna osnova, sol, poper, popečene kruhove kocke, timijan

V ponvi na nizki temperaturi dušimo sesekljano čebulo in strt česen, dokler se ne zmehčata. Pazimo, da ne porumenita, sicer bo juha grenka. Vmes večkrat premešamo.

Dodamo belo vino in malo počakamo, da izhlapi. Nato dodamo olupljena in narezana krompirja, jušno osnovo, posolimo, popopramo in zavremo. Kuhamo 40 minut.

Juho nekoliko ohladimo, nato jo zmešamo v mešalniku. Dodamo sladko smetano in juho znova segrejemo. Prelijemo jo v jušnik ali na krožnike in vložimo popečene kruhove kocke s timijanom.

Kruhove kocke s timijanom pripravimo tako, da damo na olje sesekljan timijan, dodamo kruhove kocke in nekajkrat premešamo. Juho okrasimo s sladko smetano.

Veliko zamisli za juhe najdete v knjigi: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/juhe-vse-okuse