Limonova pita s snegom

18 januarja, 2021
0
0

Sestavine: za krhko testo: 260 g moke, ščepec soli, 50 g sladkorja v prahu, 130 g masla, 1 jajce; za limonov nadev: 150 ml limonovega soka, 150 ml vode, 150 g sladkorja, 40 g jedilnega škroba, naribana lupinica 2 biolimon, 4 rumenjaki, 85 g masla;  za beljakovo testo (meringo): 4 beljaki, ščepec soli, 200 g sladkorja, 15 g jedilnega škroba

Priprava krhkega testa:  V večjo skodelo damo moko, sol, sladkor v prahu in na kocke narezano maslo. Vse skupaj zdrobimo z rokami, tako da dobimo testene drobtinice. Potem dodamo jajce in umešamo gladko testo. Testo razvaljamo na nekoliko pomokani površini, tako da prerijemo z njim dno modela za pite premera 26 do 28 cm. Odvečno testo odrežemo. Preden damo testo v model, ga namastimo in potresemo z moko. Model s testom damo v hladilnik za 15 minut. Ohlajeno testo na več mestih prebodemo z vilicami in ga damo v pečico, ogreto na 180 stopinj. Pečemo ga 8 minut.

V tem času pripravimo limonov nadev: Limonovo lupinico in sok, vodo, sladkor in jedilni škrob dobro zmešamo z metlico, potem pa kuhamo na šibkem ognju, dokler se ne začne gostiti. V posebni skodeli z metlico stepemo rumenjake. Dodamo nekaj žlic kuhane kreme in vse skupaj dobro premešamo z metlico. Znova vlijemo v kozico in kuhamo kremo še minuto, da se nekoliko zgosti. Kozico odstavimo z ognja, dodamo maslo in kremo mešamo, dokler se maslo ne stopi. Limonovo kremo prelijemo čez pečeno testo in lepo poravnamo.
Priprava beljakovega testa (meringe): Beljakom dodamo ščepec soli in jih stepamo, dokler ne nastane mehak sneg.  Stepenim beljakom postopoma dodajamo sneg in stepamo naprej. Sneg stepamo toliko časa, dokler ne dodamo vsega odmerjenega sladkorja oziroma dokler se sladkor ne stopi v snegu. Nazadnje dodamo jedilni škrob in samo še na hitro zmešamo. Pito prekrijemo s kupčki beljakovega snega. S snegom začnemo prekrivati na robu, tako da se beljaki dotikajo testa, ko končamo z robom, začnemo polniti proti sredini, dokler je povsem ne zapolnimo. Limonovo pito znova damo v pečico, ogreto na 180 stopinj, in pečemo od 20 do 25 minut, dokler po površju rahlo ne porjavi. Preden jo ponudimo, jo ohladimo na sobni temperaturi in potem še v hladilniku.