Popečene rezine polente

28 januarja, 2021
0
0

Iz dovolj trde polente, ki jo ohladimo in narežemo, lahko spečemo okusen prigrizek ali pa hitro narejeno prilogo k pečenim ribam. Lahko pa k polenti z raznimi dodatki ponudimo le veliko skledo solate in večerja je tu.

Pečena polenta

Sestavine: srednje trdo skuhana polenta iz 300 g koruze, 200 g pečenic, 4 trdo kuhana jajca, 200 g na kocke narezane slanine, olje

V malo manj kot decilitru olja prepražimo slanino, jo nato odcedimo in hranimo posebej. V istem olju prepražimo še na koščke narezane pečenice in jih dodamo k slanini, olje pa shranimo.

Polento skuhamo, odstavimo z ognja in vmešamo vanjo slanino, pečenice in malo olja, na katerem smo pečenice pražili. Nato stresemo polento v nekoliko naoljeno nepregorno posodo, zgladimo površino, porazdelimo po njej na koščke narezana jajca, poškropimo s preostalim oljem in gratiniramo v pečici.

Polenta s fižolom

Sestavine: mehka polenta, skuhana iz 300 g koruzne moke, 250 g fižola,  50 g mastne šunke, košček čebule, 1 strok česna, nekaj vejic peteršilja, 250 g olupljenega in očiščenega paradižnika ali paradižnikovih pelatov, malo moke, malo olja, precej maščobe za cvrenje, sol, poper

 Fižol skuhamo do mehkega in ga odcedimo. Šunko sesekljamo s čebulo, česnom in peteršiljem ter prepražimo v žlici olja, nato primešamo pretlačen paradižnik, posolimo in popopramo. Omako kuhamo približno 20 minut, nato dodamo fižol in dušimo še nekaj  minut.

Skuhano polento stresemo v široko skledo, zamešamo vanjo fižol z omako vred in pustimo, da se ohladi. Ohlajeno polento razrežemo na večje kocke, jih povaljamo v moki in ocvremo v vroči maščobi. Ponudimo jih, ko lepo zarumenijo in postanejo hrustljave.

Polentne rezine s sirom

Sestavine: 12 okroglih ploščic iz trde polente, 80 g nastrganega ementalca, 2 jajci, 50 g masla, 30 g moke, 1 kozarec smetane, olje, ščepec muškatnega oreščka, sol, poper

Smetano, 20 g masla, ščepec soli, popra in muškatnega oreščka zavremo, nato vmešamo moko, temeljito premešamo in odstavimo z ognja. Ko je omaka mlačna, primešamo rumenjaka, ki smo ju prej premešali z nastrganim sirom, in nazadnje še trdo stepen sneg iz beljakov.  Znova postavimo na zmeren ogenj, da se mešanica zgosti.

V preostalem maslu in nekaj žlicah olja popečemo rezine polente,  jih položimo na papirnato brisačo, da se odcedi maščoba, in položimo v nepregorno posodo. Na vsako rezino nabrizgamo z vrečko z nastavkom malo pripravljene mešanice. Posodo postavimo v vročo pečico in rahlo gratiniramo.