Vnetje srednjega ušesa pri otrocih

10 februarja, 2021
0
0

Prejšnji mesec mi je mama enega od naših najmlajših bolnikov poslala po elektronski pošti vprašanja, kaj dela narobe, da ima njem petletni sin vsaj dvakrat na leto vnetje srednjega ušesa. Po navadi se pri fantu vnetja pojavijo na prehodu v pomladno obdobje in pogosto ima prej virusno vnetje dihal. Prvič je imel vnetje srednjega ušesa še kot dojenček. Težave pri posameznih epizodah vnetja trajajo nekje dva do tri tedne. Fant vedno potrebuje zdravljenje z antibiotikom.

Vnetje srednjega ušesa pri otrocih je skoraj vedno zaplet virusne okužbe zgornjih dihal. Vsi ukrepi za zmanjševanje virusnih okužb bodo verjetno zmanjšali tudi pogostost vnetja srednjega ušesa. Diagnoza akutnega srednjega ušesa temelji na pregledu bolnikovega bobniča. Zdravnik pri pregledu uporabi aparat, ki se imenuje otoskop.

Značilni znaki vnetja

Klinični znaki, ki jih zdravnik opazi pri pregledu sluhovoda, so rdeč, rumenkast ali bel bobnič, ki je moten, nabrekel ali celo preluknjan.  Ocenjuje se tudi gibljivost bobniča ter morebitna razlika med levim in desnim bobničem. V sluhovodu je lahko prisoten tudi izliv iz srednjega ušesa. Splošni znaki vnetja srednjega ušesa so lahko podobni akutnemu vnetju zgornjih dihal. Lahko je prisotna povišana telesna temperatura in splošna oslabelost. Približno polovica otrok ima hujšo bolečina v ušesu.

Nenadna izguba sluha med okužbo dihal kaže na vnetje ušesa, vendar pa ga je pogosto težko ugotoviti pri mlajših otrocih, ker se še ne morejo jasno izraziti. Značilen je tudi nočni nemir otrok in vlečenje ušesa pri mlajših otrocih. Akutno vnetje srednjega ušesa je najpogostejša okužba otrok in vzrok za večino zdravljenj z antimikrobnimi zdravili. Njegova incidenca je največja med starostjo 6 mesecev in drugim letom starosti. Vsak peti otrok ima vsaj tri epizode akutnega vnetja srednjega ušesa. Pogostost je največja pozimi in najmanjša poleti. Vnetje srednjega ušesa se največkrat pojavi tretji ali četrti dan od pojava znakov okužbe zgornjih dihal.

Čim prej zdraviti

Med dejavnike tveganja uvrščamo majhno starost, bivanje v vrtcu, pojav vnetja srednjega ušesa pri drugih družinskih članih, izpostavljenost cigaretnemu dimu, uporabo dude ter kratkotrajno dojenje ali odsotnost dojenja. Dokazi o vlogi alergije kot dejavnika tveganja za nastanek vnetja srednjega ušesa so si zelo nasprotujoči. Cilj zdravljenja akutnega srednjega ušesa pri otrocih je čim bolj učinkovito zdravljenje v akutni fazi, čim hitrejša odprava bolezenskih znakov in izliva iz srednjega ušesa ter povrnitev normalnega sluha.

Če je zdravljenje akutnega vnetja prepozno ali neuspešno, se razvije kronično vnetje srednjega ušesa, ki ima številne tudi trajne posledice in pogosto zahteva celo operativno zdravljenje. Pri otrocih z vnetjem srednjega ušesa moramo zadostno ublažiti bolečine. Zdravniki predpisujejo v ta namen paracetamol, nesteroidne antirevmatike ter kapljice za uho z anestetičnim učinkom. Bolečina se v nekaj urah ublaži spontano. Ni potrebe po takojšnjem predpisovanju antibiotika. Zato otroka ni treba peljati k zdravniku ponoči, da bi se začelo zdravljenje z antibiotikom.

Penicilin, kapljice in razpršila

Povzročitelj vnetja srednjega ušesa je v večini primerov bakterija, zato je potrebno zdravljenje z antibiotiki, ki traja od 5 do 7 dni. Po navadi se prične zdravljenje z antibiotikom iz skupine penicilinov, razen če je bolnik alergičen na to zdravilo. Če zdravljenje z izbranim antibiotikom ni bilo uspešno, predpiše zdravnik drugi antibiotik ali kombinacijo več različnih antibiotikov. Pogosto se prej opravi tudi mikrobiološka analiza izliva iz srednjega ušesa. Če otrok bruha in ne more zaužiti tablet, se zdravnik odloči za enkratno aplikacijo antibiotika v obliki injekcije.

Med drugimi zdravili se lahko uporabijo tudi kapljice ali razpršila za nos, ki imajo nalogo, da zmanjšajo oteklino nosne sluznice in olajšajo dihanje skozi nos in tako izboljšajo spanje. Uporabljajo se le nekaj dni. Če se znaki vnetja ne ublažijo v nekaj dneh po začetku zdravljenja z antibiotikom, je potreben kontrolni pregled pri zdravniku.

Med zapleti akutnega vnetja srednjega ušesa velja omeniti parezo oziroma ohromelost obraznega živca. Pri slabem odzivu na zdravljenje vnetja z antibiotikom in zapletih je treba otroka napotiti na pregled k specialistu otorinolaringologu, ki se bo odločil o nadaljnjih diagnostičnih in terapevtskih postopkih in ali je treba sprejeti bolnika v bolnišnico.

Milan Rajtmajer, dr. med., spec. splošne in družinske medicine