Fižol naj bo na mizi vsaj enkrat na teden

16 februarja, 2021
0
0

Tile recepti za fižolove jedi so izbrani iz  zanimive kuharske knjige z naslovom Fižol – na žlico, v solati, kot glavna jed ali sladica. V njej avtorica Andreja Škrabec razkriva, kako raznovrstne so možnosti za pripravo jedi iz fižola, saj je tega toliko vrst, na primer: ribničan, savinjski sivček, češnjevec, lišček, tetovec, rdeči in črni fižol, maslenec, adzuki, cipro in še bi lahko naštevali.

Iz njega lahko pripravimo vse mogoče, tudi slovito fižolovo torto. V njeni družini, pravi Andreja Škrabec, je fižolova jed na mizi vsaj enkrat na teden, fižolova torta pa ne manjka ob posebnih priložnostih.

Solata iz laškega fižola s kranjsko klobaso

Sestavine: 150 g laškega fižola, lovorov list, 1 bela čebula, 2 kranjski klobasi, 4 jajca, sol; za zabelo: olje, kis, sol in sveže mleti poper

Fižol dan prej namočimo tako, da je ves z vodo pokrit dva prsta visoko. Naslednji dan vodo odlijemo, fižol stresemo v lonec in nalijemo svežo vodo, ki jo rahlo osolimo, dodamo lovorov list, pristavimo in kuhamo eno uro.

Čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine. Odcejen in kuhan fižol stresemo v skledo in mu dodamo narezano čebulo. Zabelimo z oljem, kisom in sveže mletim poprom. Dobro premešamo.

Posebej skuhamo kranjsko klobaso: položimo jo v kozico, dolijemo toliko vode, da je vsa pokrita, in kuhamo slabe četrt ure. Kuhano klobaso preložimo na desko, jo previdno večkrat prebodemo, da maščoba med rezanjem ne bo brizgala. Narežemo jo na kolobarje in razporedimo po solati.  V manjši posodi skuhamo jajca do trdega, jih olupimo in narežemo na kolesca ter porazdelimo po  vrhu solate.

Fižol laščan je prav poseben fižol, imenujemo ga tudi turški fižol. Med ljudmi sta razširjeni še imeni žohar ali keber. Še posebno  primeren je za solate, saj se ne razkuha (če ga le ne kuhamo predolgo). Med kuho ohrani obliko in celo nekaj svoje prvotne pisanosti.

Fižolova kremna juha z zelenjavo

Sestavine  (za 4 osebe): 100 g rjavega fižola, 2 srednje velika korenčka, ½ kolerabe, 1 rdeča čebula, 2 stroka česna, 1 vejica svežega rožmarina; ko postrežemo: kisla smetana, domači kruh

Dan prej namočen fižol kuhamo v slani vodi z olupljenim česnom in rožmarinom.

Korenček ostrgamo, kolerabi olupimo, čebulo prav tako in vse skupaj drobno nasekljamo. Ko je fižol napol kuhan, odstranimo rožmarinovo vejico ter dodamo olupljeno in nasekljano  zelenjavo. Ko je zelenjava kuhana, jo pretlačimo, najbolje s paličnim mešalnikom, da dobimo gosto juho. Juho lahko ponudimo z žlico kisle smetane ter rezino popečenega domačega kruha.

Fižolova pita

Sestavine: za krhko testo: 250 g moke, 60 g sladkorja v prahu, 1 rumenjak, 150 g masla (sobne temperature),  6 g pecilnega praška (pol zavojčka); za nadev: 250 g belega kuhanega fižola, 150 g masla (sobne temperature), 2 žlički vaniljeve arome (ali vaniljevega sladkorja), 4 jajca, 200 g sladkorja, 100 g kokosove moke; za posip: 100 g orehov

Naredimo krhko testo: Moko in pecilni prašek premešamo in dodamo še sladkor v prahu.  Dodamo maslo, ki ga vtremo med moko s sladkorjem, da dobimo grobo zmes. Dodamo rumenjak in vse skupaj na hitro zgnetemo v testo, ga oblikujemo v kepo in shranimo za pol ure v hladilnik.

Pečico nastavimo na 175 stopinj. Orehe grobo sesekljamo in prihranimo. Fižol zmeljemo ali pretlačimo, da dobimo enoten gost pire, ki mu dodamo maslo in vaniljevo aromo ter vse skupaj premešamo. Jajca in sladkor penasto stepemo. V fižolovo zmes dodamo kokosovo moko, premešamo in previdno dodamo še penasto stepena jajca s sladkorjem.

Na papirju za peko razvaljamo testo v obliki modela za pito, le nekoliko večje. Tako razvaljano testo položimo v pekač za pite, tako da so obloženi tudi robovi pekača. Čez testo prelijemo pripravljen nadev, lepo poravnamo in pečemo v poprej ogreti pečici približno 30 minut. Nato pekač vzamemo iz pečice, po vrhu pito posujemo s sesekljanimi orehi in postavimo nazaj v pečico še za 15 minut, da se pita lepo svetlo rjavo zapeče. Preden jo ponudimo, naj se ohladi.

Veliko receptov za fižolove jedi boste našli v knjigi:https://zalozba.kmeckiglas.com/knjige-drugih-zalozb/fizol