Da nam tri dni v tednu ne bo treba kuhati

18 februarja, 2021
0
0

Vsakodnevno kuhanje je opravilo, ki se ga včasih lotimo z veseljem, kakšne dni pa bi veliko raje počeli kaj drugega. Lahko pa se organiziramo: en dan v tednu si vzamemo več časa za kuhanje in pripravimo nekaj jedi vnaprej. Tako bomo vsak drugi dan kosilo pripravili mimogrede.

Prvi recept je iz knjige Saše Drobnič Škrjanec Jedi iz sklede. V tej odlični kuharici boste našli jedi, ki jih kuhamo po letnih časih.

Porova juha s piščancem

Sestavine: 2 veliki stebli pora, 250 g piščančjih prsi, 1 žlica masla, sol, poprova zrna, 2 krompirja, lovorov list, 800 ml jušne osnove

Piščančje prsi narežemo na majhne kose. Krompir olupimo in narežemo na čisto majhne koščke. Beli del pora na drobno sesekljamo in prepražimo v kozici na žlici masla. Pražimo toliko časa, da popolnoma oveni. Posolimo, dodamo poprova zrna in lovorov list ter koščke narezanega piščanca in pražimo od 5 do 8 minut oziroma tako dolgo, da mesni sok izpari.  Dodamo še narezan krompir in zalijemo z jušno osnovo. Kuhamo od 20 do 25 minut ali  dokler ni krompir kuhan.

Ciganski golaž s cmočki

Sestavine: ½ kg govedine, 1/4 kg čebule, 50 g olja, sol, ¼ kg krompirja, 40 g suhe slanine, 3 stroki česna, 20 g rdeče paprike, po želji malo feferona, 20 g paradižnikove mezge, 1 kisla kumarica, 1 dl rdečega vina; za vodne žličnike: 1 jajce, 150 g moke

Govedino narežemo na kocke, tako kot navadno naredimo za golaž. Čebulo narežemo na tanke kolobarje in jo na olju svetlo prepražimo. Dodamo meso, malo zalijemo, posolimo in dušimo. Napol mehkemu mesu dodamo na drobne kocke narezano slanino, na podolgovate kose narezan krompir, sesekljan česen, papriko, feferon in paradižnikovo mezgo. Prilijemo še vodo, tako da so vse sestavine v soku, in pustimo počasi vreti. Četrt ure pred serviranjem zakuhamo zelo majhne žličnike. Primešamo še sesekljano kumarico in vino ter prevremo.

Can Stock Photo 

Ohrovtovi zvitki

Sestavine: 1 glava ohrovta, 500 g mletega mesa, 2 žemlji, 2 jajci, 50 g olja, drobna čebula, sol, poper, 2 žlici margarine, 2 žlici moke, paradižnikov sok ali mezga

Z ohrovta obtrgamo lepe liste, jih umijemo, blanširamo, odcedimo in ohladimo. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo mleto meso, namočeni in dobro ožeti žemlji, jajca, sol in poper. Pognetemo v mesno testo, ga  oblikujemo v zvitke in jih zavijemo v ohrovtove liste, lahko jih tudi povežemo z vrvico. Tesno jih zložimo v kozico.

Naredimo omako: Na margarini prepražimo moko ter zalijemo z razredčenim paradižnikovim sokom, osolimo, prevremo in z omako prelijemo ohrovtove zvitke. Jed dušimo v pečici pri srednji temperaturi. Poleg ponudimo krompir v koščkih ali krompirjev pire.

Ohrovtove zvitke lahko tudi zamrznemo, le da jih tedaj v pečici dušimo samo do polovice.