Sladke in slane palačinke

22 februarja, 2021
0
0

Posebno osvežilne so tople palačinke s svežim sadjem, v tem času na primer s  koščki pomaranč in potresene z mletim sladkorjem, ali polnjene z dušenimi jabolki in cimetom, krasne pa so tudi s čokolado in mletimi orehi ali lešniki. Da ne bo pomote, tudi slane različice so zelo slastne.

Crêpes  Suzette

Sestavine: za testo za palačinke: 2 jajci, 1/8 l mleka, sol, 100 g bele moke, malo mineralne vode, 20 g raztopljenega masla; in še: 40 g masla, 2 žlici sladkorja, 1žlica limonovega soka, 1 žlička nastrgane lupinice biolimone, 40 ml pomarančnega likerja

Naredimo testo za palačinke: Jajci razžvrkljamo z mlekom, dodamo sol in presejemo  v to moko. Gladko umešamo testo in ga pustimo počivati najmanj eno uro. Nato ga razredčimo z mineralno vodo in spečemo iz njega na raztopljenem maslu 8 tankih palačink. Vsako pečeno palačinko preganemo v trikotnik.

Potem kremasto zmešamo 40 g masla, 2 žlici sladkorja, limonov sok in limonino lupinico in vse skupaj razpustimo ponvi. V ponev damo v trikotnike prepognjene palačinke in jih obrnemo. Segrejemo pomarančni liker, ga prelijemo po vročih palačinkah, prižgemo in takoj ponudimo.

Ocvrti kaneloni s šunko in sirom

Sestavine: za testo: 3 jajca, 250 g moke, 1 dl mineralne vode, 4 dl čiste goveje juhe, 3 žlice oljčnega olja, ščepec soli, maščoba za peko, 1 žlička origana; in še: 8 rezin kuhane šunke, 8 rezin sira; za paniranje: moka, 2 jajci, 100 g krušnih drobtinic, sol, poper, olje za cvrenje

Naredimo testo za palačinke: V posodo presejemo moko, dodamo razžvrkljana jajca in ščepec soli. Med mešanjem postopoma prilijemo govejo juho in mineralno vodo, nazadnje pa še oljčno olje in začinimo z origanom.  Pazimo, da je testo gladko, brez grudic pri sobni temperaturi naj počiva vsaj 15 minut. Potem v ponvi segrejemo malo maščobe in na njej spečemo 8 tankih palačink.

Naredimo kanelone:  Na vsako palačinko položimo rezino šunke in sira ter jo zavijemo. Zavijamo pazljivo, tako da bodo vsi robovi zavihani navznoter.

Pripravimo sestavine za paniranje. Žvrkljanemu jajcu dodamo sol in poper ter dobro zmešamo. Vsako palačinko povaljamo v moki, jajcu in drobtinah.  Kanelone na hitro ocvremo v vročem olju. Zraven ponudimo tatarsko omako, krompirjev pire ali dušeno špinačo.

Najrazličnejše recepte za slane in sladke palačinke in omlete boste našli v knjigi:https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/palacinke-in-omlete