Slastne jedi iz krompirja

1 marca, 2021
0
0

Zdaj je čas pregledovanja in pospravljanja. Tudi po zalogah v shrambi, kjer porabljamo zimske zaloge živil, med njimi je tudi krompir. Tukaj je nekaj predlogov, kaj dobrega lahko pripravite iz njega.

Krompir iz ponve

Sestavine: 750 g krompirja, 4 majhne čebule, 75 g mesnate slanine, 30 g margarine; in še: 3 jajca, 3 žlice mleka, sol, poper, sladka paprika, nastrgan muškatni orešček, 125 g  mesnate slanine, 2 žlici sesekljanega drobnjaka

Krompir operemo, damo v lonec z osoljeno vodo in kuhamo od 20 do 25  minut. Nato ga odcedimo, še vročega olupimo, ohladimo in narežemo na rezine. Čebule olupimo in sesekljamo, slanino narežemo na kocke in ocvremo v ponvi. Dodamo še 30 g margarine. Ko se stopi, stresemo vanjo čebulo in dušimo, da postekleni. Dodamo krompir in ga rjavo prepražimo. Jajca stepemo z mlekom, dodamo sol, poper, sladko papriko in nastrgan muškatni orešček. Dodamo še 125 g na kocke narezane mesnate slanine in sesekljan drobnjak. Vse skupaj premešamo in zlijemo na krompir. Počakamo približno 10 minut, da jajca zakrknejo. Poleg ponudimo mešano solato ali kisle kumarice.

Krompirjevi cmoki z mesnim nadevom

Sestavine za cmoke: 800 g krompirja, 60 g masla ali margarine, 200 g ostre bele moke, 50 g koruznega zdroba, 2 jajci, sol; za nadev: 100 g piščančjega fileja, 200 g šunke, 50 g orehovih jedrc, 50 g dimljene slanine, 1 jajce, 0,5 dl sladke smetane, sesekljan česen in peteršilj, sol, mleti poper

Piščančji file skupaj s sladko smetano in jajcem zmeljemo v mešalniku. Primešamo na kocke narezano šunko in slanino, sesekljana orehova jedrca, sesekljan česen in peteršilj, sol in poper. Iz dobro premešane mase oblikujemo kroglice, ki jih uporabimo za nadev. V olupkih kuhan krompir odcedimo, olupimo, pretlačimo skozi tlačilko, še toplemu dodamo maslo ali margarino in ohladimo. Hladnemu krompirju primešamo moko, koruzni zdrob, jajci, posolimo in ugnetemo testo.

Testo razvaljamo, narežemo na kvadrate, nadevamo s pripravljenim nadevom in oblikujemo cmoke. 20 minut jih kuhamo v vreli slani vodi. Kuhanim prilijemo omako, lahko pa jih pokapamo samo z raztopljenim maslom ali prelijemo z drobtinami, prepraženimi na maslu.

Krompirjevi kroketi

Sestavine: 600 g krompirja, 10 g masla, 2 rumenjaka, krušne drobtinice za paniranje, mleti muškatni orešček, sol

Olupljen krompir skuhamo v slani vodi, odcedimo, pretlačimo in še vročemu primešamo maslo. Ko se to razpusti, dodamo rumenjaka, muškatni orešček in premešamo.

Maso oblikujemo v 1,5 cm debele in 4 cm dolge svaljke, jih povaljamo v krušnih drobtinicah in ocvremo v vroči maščobi  ter ponudimo kot prilogo.

Veliko receptov za pripravo krompirjevih jedi najdete v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/krompir