Limonove sladice iz pečice

3 marca, 2021
0
0

Limone so sadeži, ki dodajo svežino marsikateri jedi, na primer mesu, ribam ali zelenjavi, krasne pa so tudi v sladicah, ki nas v tehle še malo zimskih dneh spominjajo na žareče, sončne tople kraje ob morju. Zapečena limonova pita in limonove rezine z listnatim testom sta recepta slaščičarske mojstrice Alenke Kodele.

Zapečena limonova pita

Sestavine: za testo: 150 g moke, 60 g sladkorja v prahu, 50 g masla, 1 rumenjak, 1–2 žlici mrzle vode; za nadev: 5 jajc, 200 g sladkorja, 200 ml sladke smetane, 3 biolimone

Naredimo testo: Moko in sladkor premešamo. Potem umešamo na koščke narezano in zmehčano maslo, na koncu pa še rumenjak in vodo. Ugnetemo gladko testo, ga zavijemo v plastično folijo in damo za nekaj časa v hladilnik.

Potem testo razvaljamo na približno 3 mm debeline in z njim obložimo pekač za pite premera 24 cm. S testom obloženi pekač damo za nekaj časa v hladilnik, potem pa pečemo 15 minut pri 180 stopinjah, da postane testo zlato rjave barve.

Pripravimo nadev: Jajca in sladkor dobro premešamo, dodamo sladko smetano, precejen sok in nastrgano lupinico 3 biolimon. Vse skupaj dobro premešamo in vlijemo v pečeno podlago iz testa. Pečemo približno 40 minut pri 160 stopinjah.

Ko je pita pečena, jo ohladimo, potem pa potresemo s sladkorjem v prahu in jo s plinskim gorilnikom karameliziramo. Pito razrežemo na kose, poleg pa ponudimo stepeno sladko smetano ali kepico vaniljevega sladolega. Če nimate gorilnika, pa jo lahko samo potresete z mletim sladkorjem in okrasite s pomarančnimi rezinami.

Limonove rezine z listnatim testom

Sestavine: 250 g listnatega testa; za nadev: 100 g sladkorja, 200 g mletih mandljev, 1 jajce, 2 limoni; za limonov žele: sok 2 limon, 40 g sladkorja

Naredimo nadev: Sladkor in jajce malo stepamo, dodamo nastrgano lupinico ene limone, sok 2 limon in mlete mandlje ter dobro premešamo. Testo razvaljamo v pravokotnik debeline 2 mm. Razrežemo ga na 3 enake dele. Prvi del položimo v pekač, 1 cm zunanjega roba namažemo z mešanico rumenjaka in žlico mleka, v sredino pa namažemo polovico nadeva. Pokrijemo z drugo plastjo testa in postopek ponovimo. Potem pokrijemo s tretjo plastjo, zunanje robove malo stisnemo, da se zlepijo. Po sredini večkrat prebodemo z vilicami, vrhnjo plast pa premažemo z rumenjakom ali mlekom. Pecivo pečemo od 15 do 20 minut pri 180 stopinjah.

Pripravimo limonov žele: Limonov sok in sladkor zavremo in kuhamo, da se nekoliko zgosti. S toplim želejem premažemo še vroče pecivo, takoj ko ga vzamemo iz pečice.
Počakamo, da se ohladi na sobni temperaturi, potem pa ga narežemo na rezine. Okrasimo ga lahko s kandiranimi rezinami limone.