Ko skozi okna posijejo pomladni žarki

3 marca, 2021
0
0

Pomlad je tu, delo zunaj se že začenja, ampak tudi notranjost našega doma je treba prečistiti, da se bomo v njem dobro počutili. Česa se bomo lotili najprej? Oken seveda, da bodo skoznje posijali sončni žarki. Danes lahko najdemo na trgovinah polic veliko čistilnih sredstev, ampak za čiščenje oken in vrat ne potrebujemo prav veliko več kot nekaj domačih čistil, kakršna imamo že doma.

Prav pri čiščenju oken je koristno, če se pri delu ravnamo po določenem vrstnem redu: najprej spraznimo okensko polico, in če je blizu okna občutljivo pohištvo ali tla, to zaščitimo, da bomo lahko nemoteno čistili. Zatem  obrišemo okvire, nato pomijemo stekla in na koncu očistimo žaluzije in okensko polico. Lesene okvire s plastičnim nanosom ali plastične okvire obrišemo z vlažno mehko krpo iz mikrovlaken. Če so potrebni temeljitejšega čiščenja, pa vlijemo v vodo malo dišečega tekočega mila, na primer z vonjem po medu. Prebrišemo jih najprej s to raztopino, potem pa še s krpo, pomočeno v čisto vodo in do suhega obrišemo. Potem se lotimo stekel.

Can Stock Photo

Preprosta čistila

Za navadno čiščenje stekel naredimo mešanico: v steklenico z razpršilko vlijemo vodo in kis v razmerju 2 : 1, torej dve enoti vode in eno enoto kisa.  Če so okna bolj umazana, pa jih najprej umijemo z nerazredčenim kisom ali pa jih zdrgnemo s polovico čebule, potem  jih umijemo kot navadno, z mešanico kisa in vode.

Zelo staro in presenetljivo učinkovito sredstvo so tudi koprive, priporočajo v knjigi Babičini nasveti za dom. Nataknemo si gumijaste rokavice in natrgamo šopek kopriv.  V vedro nalijemo liter vode, kanemo vanjo malo kisa in namočimo koprive. Liste malo zmečkamo in z njimi naglo zdrgnemo okna, jih splaknemo in obrišemo do suhega.

Najboljše je, da uporabljamo pri brisanju krpo iz mikrovlaken, bombažno krpo ali pa  – še vedno nadvse uporaben – časopisni papir. Krpe za pomivanje in brisanje oken peremo in hranimo ločeno od drugih krp za čiščenje, saj bodo le tako povsem čiste, brez maščob, in nas pri čiščenju ne bodo spravljale v jezo zaradi lis, ki ostajajo.

Ne le v toplih dneh, tudi pozimi moramo okenska stekla redno čistiti enkrat na mesec, saj se na njih nabira umazanija iz radiatorjev ali peči. Nabiranje prahu pa je nezdravo, saj lahko prinese težave z dihalnimi potmi. Poslabša se tudi kakovost zraka, to pa lahko vpliva na zdravje v zimskih mesecih, ko smo še posebno dovzetni za okužbe.

Vse imamo že doma

Ozrite se po kuhinji, natančneje, pokukajte v katero od omaric in poiščite kis, sodo bikarbono, sol  in limone. Kislina kisa razgrajuje madeže in umazanijo pa tudi limonov sok je učinkovit za čiščenje madežev, ker vsebuje citronsko kislino. Če jima dodajamo sol in sodo bikarbono, postaneta kis in limonov sok učinkovitejši čistili. 

Sredstva za čiščenje lahko za marsikateri namen naredimo sami doma. Potrebujemo le steklenice različnih velikosti z razpršilom, v katere bomo vlili različne mešanice  čistil in jih opremili z nalepkami.

Eno od osnovnih čistilnih sredstev za steklene površine je že prej omenjena mešanica vode in alkoholnega kisa, ki ju v vlijemo v steklenico, jo zapremo, pretresemo in temeljito poškropimo okna in ogledala. Uporabimo čisto krpo iz  mikrovlaken ter z njo do suhega obrišemo steklene in zrcala v stanovanju.

Ko smo pomili okvire in stekla, se lotimo z milnico tudi žaluzij in na koncu z vlažno krpo s čistilom obrišemo okensko polico, potem je čiščenje oken za nekaj časa opravljeno.

 

Šest zlatih pravil:

·         Pomivanja oken se lotimo vedno tedaj, ko nanje ne sije sonce. Na ogretem steklu se namreč prehitro sušita voda in čistilno sredstvo in zaradi tega ostajajo na steklu lise, ki jih ni mogoče povsem dobro odstraniti.

·         Z mehko in suho krpo najprej obrišemo okenske okvire in steklo po vsej površini. Tako odstranimo prvo plast prahu in čiščenje je potem lažje.

·         Za čiščenje izberemo čistilo, ki nam je najljubše. Dobro staro čistilo pa je kis, ki ga vlijemo v vodo, in zmečkani časopisni listi.

·         Boljše je, če uporabimo destilirano vodo, še posebno zato, ker je pri nas marsikje voda zelo trda in je v njej veliko raztopljenih mineralov. Zaradi tega na steklu po čiščenju ostanejo bele sledi.

·         Če težko sežemo do vseh kotičkov okna, si kupimo čistilnik na držalu, ki mu je mogoče prilagajati dolžino.

·         Na koncu vso površino obrišemo s čisto krpo iz mikrovlaken za okna,  bombažno krpo ali umetno jelenovo kožo, kakšno uporabljajo pri čiščenju stekel v avtopralnicah. Tako bodo okna zares bleščeča.