Možnosti kontracepcije

3 marca, 2021
0
0

Metode in sredstva so vedno bolj izpopolnjeni, pomembni pa so varnost, zanesljivosti in preprosta uporabnost. Starost, ko pride pri mladostnikih do prvih spolnih odnosov, je vedno nižja, in zelo pomembno je, da dobijo ti pravočasne in ustrezne informacije od zdravstvenih delavcev, pedagogov in staršev o varni in pravilni kontracepciji. Nenehno tudi poudarjamo, da kontracepcija ni le stvar deklet, ampak tudi njihovih partnerjev, in želimo si, da bi se prvega posveta pri ginekologu o varni kontracepciji udeležila oba partnerja.

Med metode kontracepcije uvrščamo hormonsko kontracepcijo, maternični vložek ter barierno kontracepcijo, vanjo sodijo kondom, diafragma in spermicidi. Druge metode kontracepcije so še občasno abstinenca, sterilizacija ženske ali moškega in urgentna kontracepcija.

Dve vrsti kontracepcije

Hormonska kontracepcija je lahko kombinirana ali pa gestagenska. Po navadi se uporabljajo tablete, lahko pa tudi kontracepcijski obliži, depo injekcije ali pa podkožni vsadki. Kontracepcijska tableta vsebuje kombinacijo dveh hormonov. Delujejo tako, da preprečujejo ovulacijo, povzročijo atrofijo maternične sluznice, kar onemogoča ugnezdenje oplojenega jajčeca. Ugodno pa tudi vplivajo na bolečo menstruacijo in predmenstrualni sindrom.

Kontracepcijske tablete je treba jemati redno, vsak dan, najboljše ob istem času. Večina zavojčkov vsebuje 21 tablet. Z jemanjem tablet se začne prvi dan menstruacije, nato vsak dan eno tableto tri tedne, sledi sedemdnevni premor. V tem času se pojavi odtegnitvena krvavitev. Jemanje tablet iz novega zavoja zdravil se začne osmi dan ne glede na morebitno menstrualno krvavitev ali tudi če te ni. Če ženska pozabi vzeti tableto, jo mora vzeti takoj, ko se spomni. Če pozabi vzeti več kot dve tableti, je potreben posvet z zdravnikom.

Najpogostejši stranski učinki peroralne hormonske terapije so slabost, glavoboli, zvečanje telesne teže in neredne menstrualne krvavitve.

Maternični vložek

Maternični vložek je iz plastike in vsebuje počasi sproščajoče se hormone, ki povzročijo spremembe v endometriju in preprečijo ugnezdenje jajčeca. Zgosti se tudi maternična sluz in zavira gibanje spermijev.

Vložek se preprosto vstavi v maternico, kjer ostane vstavljen od 3 do 5 let. Ginekolog ga vstavi med menstruacijo ali v prvih dneh po njej. Po vstavitvi materničnega vložka se lahko zveča menstrualna krvavitev, lahko se pojavijo močnejše bolečine, po vstavitvi pa se ti zveča verjetnost za vnetje v medenici.

Barierna kontracepcija

Diafragma deluje tako, da prekrije vhod v maternico in s tem preprečuje napredovanje semenčic. Primerna je za ženske, ki nimajo rednih spolnih odnosov. Vstavi se v nožnico in se navadno uporablja v kombinaciji s spermicidi. V nožnici jo je treba pustiti vsaj 6 do 24 ur po spolnem odnosu. Povzroči lahko vnetja sečil in draženje nožnice.

Spermicidi so sredstva, ki zavirajo gibanje spermijev in motijo njihov metabolizem. Uporaba spermicidov je preprosta, široko dostopna in poceni, vendar  ne omogoča popolne zaščite. Spermicid je lahko v obliki pene, kreme, želeja ali pršila. Vstavi se ga neposredno pred spolnim odnosom.

Kondom prepreči vstop semenčicam v ženska spolovila. Primeren je za mlade na začetku spolnega življenja ter za tiste, ki nimajo rednega spolnega partnerja. Narejen iz lateksa in si ga mora moški namestiti na spolni ud še pred spolnim odnosom in ga sneti takoj po izlivu, ko je spolni ud še trd. Varuje tudi pred spolno prenosljivimi obolenji. Če kondom poči ali zdrsne, je treba uporabiti urgentno kontracepcijo. Uporabo kondoma lahko kombiniramo s spermicidi.

Ena od najmanj zanesljivih metod

Ena izmed najmanj zanesljivih metod kontracepcije je prekinjen spolni odnos. Urgentna ali postkoitalna kontracepcija je metoda, ki jo ženska uporabi ob nezavarovanem spolnem odnosu. Imenujemo jo tudi jutranja tableta. Čim prej, najpozneje pa 5 dni po nezaščitenem spolnem odnosu je treba vzeti tablete z gestagenom. Namen te terapije je, da se pod vplivom hormonov jajčece spremeni in se ne more ugnezditi v sluznico maternice. Če se je ugnezdenje že zgodilo, ta terapija ni več učinkovita.

Zelo pomembno je, da se ženska natančno posvetuje z ginekologom glede vseh dvomov in vprašanj o kontracepciji. Časovni presledek med kontrolnimi pregledi pri ginekologu med uporabo kontracepcije je odvisen od zdravstvenega stanja ženske.

Milan Rajtmajer, dr. med., spec. splošne in družinske medicine