Začenja se sezona regrata

10 marca, 2021
0
0

Vendar pa ni le okusen, ima tudi vrsto pozitivnih učinkov na zdravje: je diuretik, pospešuje nastajanje žolča, čisti jetra, pomaga proti spomladanskim alergijam, priporočljiv je kot dodatek v prehrani nosečnic in žensk v menopavzi. Vsebuje več karotena kot korenček in je odličen vir raznih vitaminov in mineralov.

Regrat uravnava presnovo ter prečiščuje kri in želodec. V ljudskem zdravilstvu velja kot zdravilo proti diabetesu. Zdaj je čas, da se napotimo na negnojene travnike in si naberemo svežih regratovih listov in pozneje cvetov. Iz regratovih cvetov pripravljamo regratov sirup, ki čisti in krepi kri ter pospešuje prebavo, pomaga pa tudi pri kašlju. Zdravilna je regratova rastlina v celoti – korenine, listi in cvetovi. Posebno veliko učinkovin je v korenini, ki pa jo nabiramo pozno jeseni in zgodaj spomladi, preden rastlina zacveti.

Zdravilni sirup

Sestavine: približno 400 odprtih rumenih regratovih cvetov, 3 l vode, 4 limone, 4 pomaranče, 2 kg sladkorja

Naberemo regratove cvetove. Prelijemo jih s hladno vodo ter dodamo na rezine narezane limone in pomaranče. Pustimo jih, da se v vodi namakajo 24 ur. Potem jih precedimo skozi gazo, da ne bodo v tekočini ostali drobni lističi, in tekočino prelijemo v lonec. Dodamo sladkor. Ko tekočina zavre, ob pogostem mešanju kuhamo približno uro in pol. Nastal bo gost sirup: odličen je za odpravljanje znakov prehlada, kašlja, bronhitisa. Jemljemo ga po žličkah. Odličen je tudi za otroke, lahko jim ga dajemo žličko vsak dan.

Regratova frtalja 

Sestavine: 2 šopa regratovih listov, 3 jajca, strok česna, nariban parmezan, oljčno olje, sol muškatni orešček, malo pancete in peteršilja

Prvi med recepti za jedi z regratom je tale za frtaljo. Najprej očistimo regratove liste in jih temeljito umijemo in jih ohranimo rahlo vlažne. Nato vlijemo v ponev nekaj kapljic olja in na njem podušimo sesekljan česen, da zadiši. Nato dodamo regratove liste ter jih približno 5 minut dušimo s ščepcem soli, da se temeljito zmehčajo. Medtem v posodi stepemo jajca skupaj z naribanim parmezanom, dodamo sol in ščepec muškatnega oreščka. Zdaj preostane le še, da dodamo regratove liste v stepena jajca in premešamo. Omleto pečemo v ponvi s premazom proti oprijemanju, na šibkem ognju. Če se po vrhu ne zapeče dovolj, jo obrnemo.

 

Frtaljo najlaže obrnemo tako, da ponev pokrijemo z drugo enako veliko ponvijo, ju obrnemo in frtaljo tako preprosto zvrnemo v drugo ponev ter zapečemo do konca. Frtalje raje ne obračamo z lopatico, ker se lahko strga, tako pa bo ostala lepo cela.

 Za kanček barve lahko dodate liste peteršilja, če želite frtalji dodati še več arome, dodajte jajcem malo pancete.

Ocvrti regratovi cvetovi

Sestavine: 2 kozarca povsem odprtih velikih regratovih cvetov, približno 8 žlic moke, 2 kozarca piva ali vode, sol

Najprej pripravimo regratove cvetove: vsakemu cvetu odstranimo pecelj povsem do cveta. Cvetove pustimo tako približno pol ure očiščene, da iz njih pobegnejo kakšne manjše žuželke, če se morda skrivajo v njih. V posodi zmešamo moko, pivo ali vodo in sol. V ponvi s premazom proti oprijemanju segrejemo olje. Cvetove enega za drugim pomakamo v testo in jih ocvremo v vročem olju, dokler ne postanejo zlato rjavi. Potem jih zložimo na papirnato kuhinjsko brisačo, da se odteče vsa maščoba, in jih ponudimo.

Regratovi popki kot kapre

Sestavine: 3 pesti regratovih popkov, sol, 2 dl zeliščnega kisa

Zeliščarica Mirjam Grilc svetuje, da vložimo regratove popke, tako vložene jih lahko uporabljamo kot kapre. Naberemo 3 pesti regratovih popkov, jih nežno posolimo in pustimo stati 5 ur. V posodo nalijemo zeliščni kis, ga zavremo in dodamo regratove popke. Z zajemalko jih damo v steklen kozarec, zalijemo s kisom in zapremo.

Regratova solata z marjeticami in mocarelo

Sestavine: 600 g regrata, 10 listov čemaža, pest cvetov marjetic, 4 jajca, oljčno olje, kis, sol, 200 g mocarele

Regrat operemo in mu dodamo sesekljan čemaž. Jajca skuhamo, olupimo in narežemo vsako na štiri dele. Regrat in čemaž posolimo ter prelijemo z oljčnim oljem in kisom. Po solati potresemo cvetove marjetic, nazadnje dodamo še jajca in mocarelo.