Kuhinja iz narave: jedi iz mladih kopriv

22 marca, 2021
0
0

Nabiramo mlade koprivne poganjke, vendar se s pomladjo nabiralna sezona ne konča, saj lahko koprive napiramo še vse tja do oktobra, vendar le nežne mlade vršičke. Lahko jih uporabljamo za juhe in frtalje, namesto špinače za pripravo njokov, kot nadev za raviole. Koprivno rižoto lahko obogatimo z raznimi siri, maslo nadomestimo z maskarponejem, zato da bo imela nežnejši okus ali pa z gorgonzolo, če imate rajši močnejše okuse.

Sirov burek s koprivami

Sestavine: zavitek vlečenega testa, 500 g skute, 2 žlici kisle smetane, 1 jajce, 250 g mladih koprivnih vršičkov, 3 dl navadnega tekočega jogurta, oljčno olje, sol

Mlade koprive očistimo, splaknemo in na hitro prevremo v rahlo osoljenem kropu. Odcedimo jih in na grobo sesekljamo. Skuto zdrobimo, dodamo kislo smetano, malo jogurta, koprive, rumenjak in zmes posolimo. Iz beljaka naredimo trd sneg in ga previdno vmešamo v nadev. Pekač namažemo z oljem, na dno damo dve plasti vlečenega testa in nanju položimo nadev. Prekrijemo z eno plastjo testa in postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin. Na vrhu naj bosta dve plasti testa. Vse skupaj prelijemo z jogurtom in pečemo v pečici pri 180 stopinjah približno 40 minut, da se burek lepo zapeče.

Can Stock Photo 

Koprivna rižota z limono in poprom
Sestavine: 1 večji šop mladih kopriv, 1,5 l  kokošje juhe, 2 mali rjavi čebuli, 3 stroki česna, oljčno olje, 300 g riža (carnaroli ali katerega drugega za rižote), 150 ml belega vina, drobno naribana lupina 2 velikih biolimon in sok polovice limone, 100 g na drobno naribanega parmezana, 60 g masla; in še za konec: nariban parmezan, dobro oljčno olje, sol in poper
Očiščene in oprane koprive stresemo v lonec osoljene vrele vode in jih 10 sekund blanširamo. Potem jih odcedimo in na hitro namočimo v ledeno mrzlo vodo, da bodo ohranile lepo barvo. Ko se ohladijo, jih odcedimo in stisnemo iz njih odvečno vodo. Dobili bomo skodelico blanširanih kopriv, ki jih sesekljamo in pustimo ob strani.
Ponev postavimo na srednje močan ogenj in vlijemo vanjo malo oljčnega olja. Ko se segreje, dodamo na drobno nasekljano čebulo in česen ter ju mešamo in dušimo približno 5 minut, tako da čebula postekleni in česen zadiši, vendar ne smeta porjaveti, zato  dušimo zares previdno.
Dodamo riž in dobro premešamo, tako da se maščoba porazdeli po rižu. Dodamo vino in nadaljujemo z mešanjem nekaj minut ali dokler vino skoraj popolnoma ne izpari. Postopoma začnemo dodajati zajemalke juhe: ko ena  izpari, dodamo novo. Malo pred koncem kuhanja dodamo koprive in premešamo. Rižoto  še malo pokuhamo, narejena je, ko je riž še malo čvrst na ugriz, rižota pa lepo kremasta.
Potresemo jo z naribano limonovo lupinico in premešamo, potem dodamo še malo masla in potresemo z naribanim parmezanom. Rižoto pokrijemo in počakamo še 5 minut, da se okusi povežejo, preden jo ponudimo.
Rižoto odkrijemo, jo premešamo, pokapamo z limonovim sokom in potresemo s črnim poprom, potem pa porazdelimo na krožnike. Vsako porcijo poškropimo z malo dobrega oljčnega olja in potresemo z naribanim parmezanom.

Več nadvse uporabnih receptov najdete v sezonski kuharici Petre Kavšek Gozdna kuhinja. Iz nje je izbran tudi recept za sirov burek s koprivami. Pojdite na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/gozdna-kuhinja