Tri odlične jedi iz zimskih zalog

23 marca, 2021
0
0

V zgodnji pomladi pripravljamo jedi iz sveže zelenjave, ki je zmeraj več najdemo v naravi in nekaj tudi že na vrtu, pa tudi iz živil in zelenjave iz zimske sezone. Tudi iz teh lahko naredimo marsikaj okusnega, kar bo razveselilo naše domače.

Motovilec z jajci

Sestavine: 250 g motovilca, 2 trdo kuhani jajci, pol stroka česna, 1 šalotka ali drobna čebula, 3 žlice olja, 1 žlica vinskega kisa, sol, poper, 2–3 žlice drobno zrezanega drobnjaka

Motovilec  skrbno očistimo, operemo in temeljito odcedimo. Jajci olupimo in narežemo na četrtine. Četrtinke naložimo skupaj z motovilcem v solatno skodelo. Naredimo preliv za solato: Pol stroka česna olupimo in z njim natremo skledo za solato. Potem olupimo šalotko ali majhno čebulo, jo narežemo na drobne kocke in prelijemo z žlico vinskega kisa ter začinimo s soljo in poprom ter primešamo 2 do 3 žlice drobno sesekljanega drobnjaka. Tako pripravljeni preliv prelijemo po solati in jo takoj ponudimo.

Motovilec pa lahko popestrimo še z marsičim drugim, dodamo mu na primer rezine paradižnika, male mocarele ali orehe in indijske oreščke.

 

 Krompirjevi svaljki z medom in orehi

Sestavine: za krompirjevo testo: 500 g krompirja, približno 200 g bele ostre moke, 2 jajci, 50 g masla, sol; in še: 120 g medu, 80 g mletih orehov, 40 g masla, mleti cimet, limonova lupinica

Naredimo krompirjevo testo: V vreli osoljeni vodi skuhamo neolupljen krompir. Olupimo ga, pretlačimo, mu dodamo maslo in ga ohladimo. Ohlajenemu krompirju primešamo jajci, moko in sol. Testo čim hitreje zgnetemo in ga oblikujemo v svaljke, ki jih skuhamo v vreli slani vodi. Ko priplavajo na vrh, jih poberemo s penovko in za nekaj minut damo v mrzlo vodo ter odcedimo,

Odcejene svaljke hitro popražimo na stopljenem maslu z medom. Potresemo z mletimi orehi, mletim cimetom in limonovo lupinico. Premešamo, poljubno okrasimo in ponudimo.

Jabolčna torta

Sestavine: 680 g kiselkastih jabolk, 1 žlica calvadosa (namesto jabolčnega žganja lahko uporabimo rum), 1 žlička limonovega soka, 1 skodelica moke in 2 žlici moke, 1 skodelica sladkorja in 1 žlica sladkorja za posip, 2 žlički pecilnega praška, pol žličke soli, 1 veliko jajce, 2 rumenjaka, 1 skodelica olja, 1 skodelica mleka, 1 žlička vaniljevega izvlečka (skodelica meri 250 ml); in še: mleti sladkor za posip, stepena smetana ali vaniljev sladoled

Pečico segrejemo na 165 stopinj. Okrogel model premera 24 cm premažemo z maslom in dno prekrijemo s papirjem za peko. Jabolka olupimo in narežemo na osminke in te na lističe, tako da dobimo majhne trikotnike. Z nekaj kapljicami vode jih na hitro na hitro podušimo (2 do 3 minute) v teflonski ponvi, da se čisto malo zmehčajo. Potem jih prelijemo z jabolčnim žganjem ali rumom. Hladimo jih 15 minut.

V eni skodeli zmešamo suhe sestavine: skodelico moke, skodelico sladkorja, pecilni prašek in sol. V drugi skodeli stepemo: 1 jajce, skodelico olja, skodelico mleka in izvleček vanilje. Ko vse dobro premešamo, primešamo mokrim sestavinam suhe. Od narejene zmesi odvzamemo skodelico te in ji dodamo 2 žlici moke. S to zmesjo bomo prelili vso torto pred peko. V preostalo zmes (večji del) dodamo 2 rumenjaka, zmešamo in s spatulo vmešamo vanjo narezana jabolka.

Zmes z jabolki stresemo v pomaščeni kalup, lepo poravnamo, tako da bodo koščki jabolk vtopljeni v testu. Prelijemo z zmesjo, ki  smo jo prihranili in smo vanjo vmešali 2 žlici moke. Dodamo jo z žlico, ker je zmes malo gostejša, tako jo bomo lepo razporedili. Potresemo z žlico sladkorja. Pečemo v pečici, segreti na 165 stopinj, na drugi višini od spodaj. Pečemo jo uro in 15 minut, pred koncem peke z zobotrebcem preverimo, ali je torta opečena. Če je zobotrebec čist, ko ga izvlečemo, lahko torto vzamemo iz pečice. Potresemo jo z mletim sladkorjem, razrežemo in ponudimo s stepeno smetano ali vaniljevim sladoledom.