Dve pomladni, sveži juhi

29 marca, 2021
0
0

Vsak letni čas doda nekaj v lonec, v katerem pripravljamo juho. Korenčki, drobnjak, koščki šunke pa čemaž, koprive in seveda nekaj krompirjev, ki so dobro prestali zimo. Domiselnost in dober občutek za začinjanje juhe lahko naredita veliko. Tudi iz skromnih sestavin krasno juho.

Suha juha 

Potrebujemo: 1 kos šunke (velikonočne), 1 l vode, 4 korenčke (oranžne in rumene), 3 lovorove liste, poprova zrna, šopek svežega drobnjaka, pest sveže špinače (po želji); za usukanec: 200 g moke, 2 jajci

To juho po navadi kuhamo na velikonočno soboto. Vodo, v kateri se je kuhala šunka, začinimo s poprovimi zrni, lovorovimi listi in korenčki, narezanimi na kolesca. Juho pokuhamo le toliko, da se korenčki zmehčajo. Med tem časom naredimo usukanec. Jajci narahlo stepemo in počasi dodajamo moko, da nastane drobljenec, zakuhamo ga v juhi.  Juho nalijemo v skodelo in po vrhu potresemo z drobno narezanim drobnjakom. Juho lahko obogatimo z listi mlade špinače, ki jo dodamo, tik preden juho ponudimo, svetuje avtorica recepta Saša Drobnič Škrjanec v svoji sezonski kuharici Jedi iz sklede.

Juha s koprivami, krompirjem in čemažem

Potrebujemo: 150 g krompirja, 100 g kopriv, 100 g čemaža, 1 čebulo, malo olja, sol, poper

Krompir olupimo in narežemo na kocke. Sesekljano čebulo prepražimo na olju, dodamo krompir in polovico nasekljanega čemaža, posolimo in popopramo. Zalijemo z zelenjavno osnovo ali vodo. Dodamo liste koprive in juho še nekaj časa kuhamo. Ko se krompir zmehča, sestavine v juhi zmeljemo s paličnim mešalnikom. Postrežemo in okrasimo s preostankom čemaža in listi kopriv.