Kako porabimo šunko

2 aprila, 2021
0
0

Tokrat smo vam izbrali nekaj zelo praktičnih receptov, v katerih lahko porabite šunko, ki pogosto ostane po velikonočnih praznikih. Lahko naredite okusno omako za testenine, z njo napolnite zrezke ali pa jo uporabite za imenitno rižoto, v kateri se vežeta okus šunke in stopljenega sira.

Svedrčki z omako iz šunke

Sestavine: 100 g kuhane šunke brez vidne maščobe, 4 šalotke, strok česna, 2 žlici masla, 1/8 vroče mesne juhe, 200 g kisle smetane, 2 žlički soli, 400 g svedrčkov, rumenjak, šopek drobnjaka

Šunko narežemo na zelo ozke trakove. Šalotke in česen olupimo in zelo na drobno sesekljamo. Maslo razpustimo. Na njem popečemo šalotke in česen, da posteklenijo, potem dodamo šunko. Prilijemo mesno juho in vse skupaj zavremo. Primešamo smetano in pustimo, da omaka, ta čas, ko se kuhajo svedrčki, malo povre.

Osoljeno vodo zavremo. V njej skuhamo svedrčke, vendar tako, da so še dovolj trdi na ugriz. Rumenjak razžvrkljamo z dvema žlicama vroče omake in z njim zgostimo omako – ta zdaj ne sme več vreti.

Drobnjak operemo, ga osušimo in na drobno narežemo. Svedrčke odcedimo, jih v ogreti skledi zmešamo z omako in potresemo z drobnjakom.

Ljubljanski zrezki

Sestavine: 10 tankih rezin svinjine, sol, poper, 5 rezin šunke (velike kot zrezek), cvrtje iz 2 jajc; za paniranje: 50–80 g moke, 2 jajci, olje za cvrenje

Zrezke malo potolčemo, posolimo in popopramo. Za eno porcijo potrebujemo 2 rezini. Na eno rezino svinjine položimo rezino šunke in malo cvrtja. Pokrijemo z drugo rezino in spnemo z zobotrebci. Povaljamo v moki, nato v stepenih jajcih in ocvremo.

Lahko pa zrezke naredimo tudi tako, da vzamemo 5 debelejših rezin. Z nožem zarežemo v vsakega žep in potisnemo vanj cvrtje, ovito s šunko. Zašpilimo z zobotrebcem.

Riž s šunko in sirom

Sestavine: 400 g riža za rižoto (parboiled), 300 g šunke, 400 g sira, peteršilj, malo olja

Riž skuhamo posebej po navodilih na embalaži, vendar brez soli ali pa le malo osoljen. Kuhanega odcedimo. Šunko in sir drobno narežemo ali pa sir le grobo naribamo. V ponev nalijemo malo olja, vanjo stresemo šunko in vse skupaj pristavimo. Šunko na hitro opečemo, nato stresemo v ponev kuhan riž. Krepko premešamo in pražimo 2 minuti, da se riž povsem ogreje. Po potrebi prilijemo žlico olja ali dve.

Zdaj riž potresemo s sirom, premešamo, pokrijemo za minuto in odstavimo. Potresemo s peteršiljem in takoj ponudimo s solato.