Zeliščni vrtiček

7 aprila, 2021
0
0

Ko se odločimo, katera zelišča bi radi imeli na vrtu, je treba ugotoviti, kakšne so njihove potrebe in optimalno rastišče. Večina zelišč, ki vsebujejo eterična olja, so rastline sončnih leg, saj večinoma izvirajo iz Sredozemlja in sončnih krajev. Če imajo dovolj sonca, razvijejo pravo aromo, začimbno in zdravilno moč. Tako tudi kar najbolje rastejo in niso občutljive za škodljivce in bolezni. Druga zelišča, ki v naravi rastejo kot podrast, pa potrebujejo senco in jih tudi sadimo na senčne lege.

Zeliščni vrtiček naj bo blizu hiše, saj pogosto pri kuhanju zadnji trenutek potrebujemo kakšno zelišče. Tudi dostop do zeliščnega vrta naj bo urejen, utrjen in preprost. Lahko ga uredimo kot veliko zeliščno gredo, formalni vrtiček z gredicami, tematski ali individualni vrt po svoji zamisli.

Družinski zeliščni vrt

Zelišča za kuho in zdravje lahko posadimo na del zelenjavnega vrta. Za štiričlansko družino bo zadostovala površina 10 do 12 kvadratnih metrov. Sadimo 2 do 6 rastlin posamezne vrste, seme pa sejemo na manjših površinah. Za lažje nabiranje naredimo med gredicami poti, ki jih lahko tudi tlakujemo. Grede naj bodo omejene z opekami in nekoliko dvignjene.

Rastline, ki ne prenesejo naših zim, na primer rožmarin, lahko zasadimo v lonce in pozimi prenesemo v hladen, svetel prostor. Zeliščni vrt moramo negovati enako kot zelenjavnega.

Pixabay

Zeliščna spirala

Na manjših vrtičkih in tam kjer teren ni raven, lahko z zelišči zasadimo zeliščno spiralo. Zanjo potrebujemo le površino veliko 4 kvadratne metre, na njej pa najde prostor kar precej zelišč. Izdelamo jo iz kamnov in zemlje, vodno kotanjo na dnu iz gline ali folije, ki jo pokrijemo s peskom ali prodom. Spirala naj v višino ne presega 90 cm, njen premer naj bo največ 180 cm.
Kamne naložimo v spiralo, na dnu najprej nasujemo nekaj grobega materiala, ki zagotavlja odcejanje odvečne vode, medtem pa prazne prostore ves čas polnimo z zemljo. Izberemo naravni kamen, kakršnega že imamo na vrtu ali pa se najde v okolici. Lepše strani kamnov obrnemo navzven, saj bodo vidni velik del leta. Notranji del spirale napolnimo s prstjo, ki ne sme biti preveč peščena, da voda prehitro ne odteka, pa tudi neprepustna ne sme biti. Prostor med kamni, kjer bodo rastle rastline, moramo zapolniti z dobro prstjo, po možnosti z dodatkom komposta. Pred sajenjem sadike v lončkih dobro zalijemo.

Zeliščno spiralo je dokaj preprosto vzdrževati, saj so rastline dostopne z vseh strani.  Žal taka zasaditev poleti potrebuje precej vode, saj se kamenje segreva, žepi prsti med kamni pa so majhni, zato voda hitro izhlapi ali odteče. Na zgornji del spirale sadimo rastline, ki jim prija toplota in dobro prenašajo sušo, na spodnji pa tiste, ki jim ugajajo nekoliko vlažnejša tla.

Visoka greda

Visoka greda je zelo primerno rastišče za gnojenje številnih zelišč, začimbnic in dišavnih rastlin. Najboljše je, če jo postavimo na sončen prostor. Zelo pripravno je, če najdemo  prostor kje v bližini hiše, saj tako ne bo daleč, ko bomo katero od zelišč na hitro potrebovali pri kuhi.

Pokončni zeliščni vrtiček

Tak zeliščni vrtiček  lahko postavimo na veliko mest, z njim lahko popestrimo tudi balkon ali teraso, postavimo ga ob lopi, terasi ali kje drugje okoli hiše. Pomembno je, da je usmerjen tako, da je del dneva osončen.

Zelišča za zasaditev izberemo po svojih potrebah ali pa uporabimo okrasne različke. Oskrbovanje pokončnega vrtička je preprosto: tako kot pri rožah v koritih je treba vzdrževati vlago. Občasno lahko zeliščem privoščimo tekoče gnojilo za boljšo rast.

Predlog zasaditve na skici je pripravljen z dvema pokončno postavljenima lesenima paletama, v kateri so med žepke iz neprepustnega materiala med deskami posajena zelišča.

Zasaditev je okrasna in uporabna obenem, sestavljajo jo zelišča za kuho, svežo uporabo ter pripravo in aromatiziranje pijač: kapucinka, ognjič, materina dušica, limonska materina dušica, bazilika, rdečelistni žajbelj in prava sivka.

Vir: Janko Rode: Zeliščni vrt – domača lekarna

Več o zeliščnem vrtu in rastlinah v njem najdete na: https://zalozba.kmeckiglas.com/vrt%20in%20roze/zeliscni-vrt-domaca-lekarna