Kaj vse naredimo iz zavitka zamrznjenih gozdnih sadežev

2 maja, 2021
0
0

Najpreprostejša je tale, kadar nimamo veliko časa: kupimo škatlo vaniljevega sladoleda, segrejemo zamrznjeno jagodičje, mu dodamo sladkor in vaniljev izvleček. Vsa umetnost in skrivnost te odlične slaščice je, da prelijemo po ledeno mrzlem sladoledu vroče jagodičje in ponudimo čisto takoj. Gozdni sadeži so odlični tudi v kombinaciji z vaniljevo kremo.

Zavitek z gozdnimi sadeži in vaniljevo kremo

Sestavine: 250 g listnatega testa; za nadev: 400 g gozdnih sadežev, 120 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, nastrgana lupinica 1 biopomaranče, 60 g belega biskvita; za vaniljevo kremo: 250 ml hladne vode, 120 g kremina (prahu za vaniljevo kremo)

Nadev: Če uporabljamo zamrznjene gozdne sadeže, jih najprej napol odtalimo in dodamo še 30 g ostre moke. Gozdne sadeže damo v skledo, dodamo na kocke narezan beli biskvit, navadni in vaniljev sladkor in pomarančno lupinico ter dobro premešamo.

Vaniljeva krema: Vodo in kremin gladko razmešamo. Listnato testo razvaljamo v obliki pravokotnika, na sredino nabrizgamo vaniljevo kremo, nanjo pa naložimo nadev iz gozdnih sadežev. Robove testa namažemo s stepenim jajcem in zavijemo. Na koncih stisnemo, da se testo zlepi. Potem zavitek obrnemo, prestavimo na pomaščen pekač in pečemo 30 minut pri 200 stopinjah.

Kako naredimo beli biskvit
Zanj potrebujemo: 6 jajc, 150 g sladkorja, 10 g vaniljevega sladkorja, 180 g moke, ščepec soli

Jajca, obe vrsti sladkorja in sol stepamo, da dobimo rahlo penasto maso. Moko presejemo, jo previdno umešamo in biskvitno maso nadevamo v model. Paziti moramo, da maso dobro umešamo in da v njej ni grudic. Ne smemo mešati predolgo, ker začne masa izgubljati volumen in biskvit ne bo rahel. Pečemo od 25 do 30 minut pri 180 stopinjah.

Can Stock Photo 

Krostata z gozdnimi sadeži

Sestavine: za krhko testo: 300 g moke, 2 jajci, 100 g sladkorja, 80 g masla, 1 čajna žlička pecilnega praška, sredico ½ vaniljevega stroka; za kremo: 150 g sladkorja, 3 rumenjaki, 40 ml vode, 250 g maskarponeja, 200 g sladke smetane, 10 g želatine v lističih, sredico ½ vaniljevega stroka, 150 g zamrznjenih gozdnih sadežev (ali svežih), 50 g vaniljevega sladkorja v prahu

Pripravimo podlago iz krhkega testa. V posodo damo presejano moko, pecilni prašek, sladkor, zmehčano maslo in vaniljo. Vse začnemo gnesti, dokler ne dobimo drobljenega testa. Dodamo jajci eno za drugim in ju dobro vgnetemo v testo. Vse sestavine mesimo, dokler ne dobimo mehkega testa, ga zavijemo v živilsko folijo in pustimo počivati ​​v hladilniku 30 minut.
Potem testo razvaljamo in z njim obložimo z maslom pomaščen  22 do 24 cm velik model za nižje sadne torte. Obrežemo testo, ki sega čez rob, in dno večkrat prebodemo z vilicami.
Testeno dno prekrijemo s papirjem za peko in po njem posujemo 500 g riževih zrn ali fižola, tako da bo dno med peko obteženo.
Pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, od 20 do 25 minut. Ko je tortna podlaga pripravljena, jo vzamemo iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladi. Potem odstranimo papir za peko in riž ali fižol.
Naredimo kremo:  V manjšo posodo damo sladkor in vodo. Pustimo, da oboje vre 2 do 3 minute, tako da dobimo bister sirup. Ohladimo. Stepemo rumenjake in vlijemo vanje ohlajen sladkorni sirup. Pustimo, naj stoji približno 15 minut.

Lističe želatine namočimo v hladno vodo. Takoj ko se želatina stopi, navadno je to v 10 minutah, primešamo malo tekoče sladke smetane. Stepemo preostanek smetane in takoj, ko se začne zgoščevati, dodamo še maskarpone in stopljeno želatino. Kremo z maskarponejem dodamo stepenim rumenjakom in vse skupaj zmešamo z lopatico.

Vzamemo tortno podlago in  vlijemo vanjo kremo, poravnamo in pustimo počivati ​​30 minut v hladilniku.

Vzamemo jagodičje, ga pomešamo s sladkorjem v prahu in odmrznemo. Torto vzamemo iz hladilnika potresemo z jagodičjem, narežemo na kose in ponudimo.

Can Stock Photo 

Obrnjeni cheesecake v kozarčkih

Sestavine (za 8 do 10 kozarčkov): za sadno plast: 450 g malin in robid (lahko zamrznjenih ali svežih); za kremo: 5 jajc, 130 g sladkorja v prahu, 20 g sladkorja z burbonsko vaniljo, 400 g svežega kremnega sira, 200 g skute, 400 g maskarponeja, sok 1/2 limone;  za piškotno podlago: 250 g maslenih piškotov, 100 g zmehčanega masla

Pečico ogrejemo na 180  stopinj in vanjo damo pekač, v katerega smo nalili vodo, saj se bo cheesecake pekel v vodni kopeli. Maslene piškote zdrobimo ali grobo zmeljemo ter jih zmešamo z zmehčanim maslom. Maso razporedimo po dnu modela za torto (premera 24–26 cm), ki ga tesno ovijemo v alufolijo in spravimo v hladilnik.

Za kremo stepemo beljake v trd sneg, rumenjake pa penasto umešamo z obema vrstama sladkorja. Skupaj zmešamo kremni sir, skuto, maskarpone in limonov sok ter maso primešamo rumenjakovi kremi. Nato v kremo postopoma vmešamo še sneg iz beljakov. Kremo prelijemo čez piškotno podlago.

Cheesecake postavimo na pekač z vodo in pečemo 60 minut pri 180 stopinjah. Ko je pečen, naj se rahlo ohladi, nato pa ga z zajemalko za sladoled obrnjeno naložimo v desertne kozarčke, na dno katerih smo nalili plast dušenih robid in malin. Spodaj je tako sadna plast, vmes kremasta in na vrhu piškotna. Okrasimo s svežim jagodičjem.