Iz košare s pomladnim zelenjem: šopek špargljev

7 maja, 2021
0
0

Tako odkrivamo vse več receptov za pripravo jedi s šparglji, kot sta tale za kremno juho ali šparglje v zeliščno-jajčni peni po zamisli Petre Kavšek. Preskusite ju, naj se vaše pripravljanje jedi obogati s čim novim.

Špargljeva kremna juha

Sestavine: 300 g mladih špargljev, 2 šalotki ali mladi čebuli, 1 žlička masla, oljčno olje, 50 ml suhega belega vina, sol, poper, jušna osnova, 50 ml sladke smetane, 1 žlica moke

Šalotki ali mladi čebuli olupimo in drobno narežemo. Šparglje očistimo in jih narežemo. Približno 3 na osebo pustimo cele. Na maslo in oljčno olje damo šalotki ali čebuli in na hitro popražimo, tako da posteklenita, nato dodamo šparglje. Malo jih popražimo in zalijemo z belim vinom. Ko vino izpari, jih potresemo z moko, nato pa zalijemo z jušno osnovo. Kuhamo jih do mehkega, nato pa zmeljemo s paličnim mešalnikom. Če so v njej še vlakna špargljev, jo precedimo skozi redkejše cedilo.

Starejši šparglji imajo več vlaken in jih je treba lupiti. Lupimo jih tako, da jih položimo na desko in jih z nožem lupimo od tanjšega dela proti debelejšemu.

Juho znova zavremo, jo posolimo in popopramo. Preden jo ponudimo, jo okrasimo s šparglji, ki smo jih prihranili.

Šparglji v zeliščno-jajčni peni

Sestavine: šopek divjih špargljev, 6 jajc, 160 g kisle smetane, 2 žlici naribanega parmezana, timijan, majaron, rožmarin, česen v prahu, 2 stroka česna, 1 žlica masla

Očiščene cele šparglje na hitro blanširamo, jih odcedimo in posušimo. Jajca stepemo skupaj z naribanim parmezanom, smetano, česnom v prahu in sveže sesekljanimi zelišči. Posolimo in  popopramo.

Podolgovat višji pekač (22 krat 10 cm) obložimo s papirjem za peko. Na dno damo plast špargljev ter prelijemo z jajčno kremo, nato spet naložimo plast špargljev in kremo. Nadaljujemo, dokler ne porabimo vsega. Pekač pokrijemo z alufolijo in pečemo v pečici pri 200 stopinjah pol ure. Odstranimo folijo in pečemo še 15 minut. Pečico ugasnemo in pustimo narastek še 20 minut v njej. Nato ga zvrnemo na pladenj in narežemo na rezine. Stroka česna drobno sesekljamo in ju skupaj s sesekljanim timijanom na hitro popražimo na maslu ter pokapamo po rezinah.

Več receptov za sezonske jedi iz zelišč in sadežev, nabranih v gozdu, najdete v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/gozdna-kuhinja