Čemaževi shranki: delikatesa k mesninam in sirom

11 maja, 2021
0
0

Odličen shranek, ki ga bomo ponudili v skodelici k narezkom pršuta, domačih salam in drugih mesnin, so vloženi čemaževi popki. S svojim nežnim sladko-kiselkastim okusom, v katerega se prikrade aroma česna, je zares shranek, ki ga boste pripravili vsako leto znova. Čemaževe popke lahko vložite tudi v oljčno olje skupaj s kockami mladega sira, svetuje poznavalec čemaža Avgust Miklošič.

Vloženi čemaževi popki

Sestavine: 1 l čemaževih cvetnih popkov, 3 dl kisa, 5 dl vode, 0,5 dl oljčnega olja, 20 g sladkorja, 30 g soli, žlička poprovih zrn, 4 lovorovi listi

Čemaževe cvetne popke tesno naložimo v kozarce. V večji posodi razredčimo domači kis (jabolčni, vinski, čemažev) z vodo v razmerju 1 : 2. Dodamo sol, poper, olje, sladkor, lovorove liste in vse skupaj zavremo. Kis prilijemo v kozarce s cvetnimi popki, dobro zapremo in pasteriziramo nekaj minut.

Vlagamo lahko tudi čemaževe cvetne popke s stebli, cvetove in čebulice.

Sir v olju s čemaževimi popki

Sestavine: mladi sir (ovčji, kozji ali sir iz kravjega mleka), čemaževi popki, oljčno olje

Sir narežemo na kocke, ga zložimo v kozarec in dodamo čemaževe popke. Sproti zalivamo z oljčnim oljem in pazimo, da med kosi sira ne nastajajo zračni mehurčki, zato kozarec večkrat pretresemo.

Lahko pripravimo tudi aromatiziran kis z dodatki česna in zelišč, kot so:  drobno narezana sveža bazilika, lovorov list, poprova zrna, peteršilj, drobnjak, šetraj, rožmarin … Napolnjen kozarec zapremo in shranimo v hladnem prostoru ali hladilniku. Shranek pustimo vsaj 10 dni, da se okusi v njem povežejo in prepojijo, potem pa ga lahko uporabimo.

Veliko receptov za pripravo jedi in shrankov iz čemaža najdete v knjigi: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/cemaz-vanez-cesnovi-peski