Rabarbara ni le za kompot

13 maja, 2021
0
0

Vsakokrat naberemo le toliko stebel rabarbare, kolikor jih potrebujemo, in jih čim prej porabimo. Rabarbare ne uporabljamo le za kompote, pač pa tudi za razne sladice, kot nadev za pite, soufflé, sadne kupe, iz nje lahko vkuhavamo marmelade ali sokove. Velja pa le nekaj previdnosti: rabarbara je zelo zdrava, v njej je veliko vitaminov in mineralov, vendar vsebuje tudi veliko oksalne kisline, zato bodite pri uživanju previdni, če imate težave z ledvičnimi ali žolčnim kamni, putiko in artritisom.

Rabarbarin zavitek z jabolki

Sestavine: za testo: 200 g moke, 1 rumenjak, 10 g masla, ščepec soli, voda po potrebi; za nadev: 300 g jabolk, 400 g rabarbare, 50 g drobtin, 60 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, naribana pomarančna lupinica, cimet, 40 g masla

Naredimo testo: Iz vseh sestavin zamesimo gladko testo. Premažemo ga z oljem, damo v posodo in prekrijemo s plastično folijo. Testo naj počiva vsaj pol ure.

Pripravimo nadev: Jabolka olupimo, narežemo na četrtine in izrežemo peščišče. Potem jih narežemo na 5 mm debele rezine. Stebla rabarbare olupimo in narežemo na 1,5 cm dolge koščke. Jabolka in rabarbaro damo v skledo, dodamo preostale sestavine in dobro premešamo.

Testo tanko razvlečemo na pomokanem prtu. Obrežemo debele robove in premažemo s stopljenim maslom. Na dve tretjini testa enakomerno razporedimo nadev in zavijemo. Zavitek prestavimo na pomaščen pekač, premažemo z maslom in pečemo 35 minut v pečici, segreti na 200 stopinj.

Soufflé z rabarbaro in jagodami
Za 6 modelčkov
Sestavine: 350 g svežih stebel rabarbare, 140 g sladkorja, 10 cl vode, 20 g jedilnega škroba (gustin), 3 jajca, 100 g jagod; in še: maslo in sladkor za model, sesekljani lešniki za posip

Stebla rabarbare olupimo in narežemo na  centimeter veliko koščke. Damo jih v skledo in potresemo z 90 grami sladkorja. Narezano rabarbaro pustimo pol ure v skledi, potem pa jo 15 minut kuhamo na šibkem ognju.

V večji skledi zmešamo jedilni škrob in vodo, takoj dodamo še vročo rabarbaro in dobro premešamo. Na koncu testo umešamo še z ročnim mešalnikom, da bo dovolj gladko, potem z lopatico primešamo 3 rumenjake.
Tri beljake stepemo z 10 grami sladkorja v trd sneg in jih previdno dodamo prvi zmesi. Šest  keramičnih modelčkov za soufflé namažemo z maslom.
Jagode operemo, očistimo in narežemo na manjše koščke. Zmešamo jih s 40 grami sladkorja. V vsak modelček damo na dno malo jagod, jih  prelijemo jih s testom, ki ga po vrhu poravnamo z nožem in potresemo s sesekljanimi lešniki. Soufflé v modelčkih pečemo 20 minut v pečici, segreti na 170 stopinj.
 

Rabarbara se zelo dobro zamrzuje. Izberemo sorto z zelo rdečimi stebli, ki so dovolj sočna in debela. Operemo jih, olupimo in narežemo na koščke. Za zavitek in oblaganje peciva koščke najprej zamrznemo na pladnju in potem shranimo v vrečke za zamrzovanje, da se ne sprimejo. Za dušenje in kompot pa jih zamrzujemo kar v embalaži. Zamrzujemo surovo rabarbaro brez dodatkov. V zamrzovalniku jo lahko hranimo od 8 do 10 mesecev.