Sardelice dvakrat, prosim

19 maja, 2021
0
0

Ene najbolj zdravih rib so sardele. Nikar se ne namrščite, ne tiste dolgočasne, ki jih ocvremo v olju in ponudimo. Tudi sardelice lahko pripravimo na različne načine. Lahko jim na primer odstranimo hrbtno kost, postale bodo podobne metuljem in potem jih lahko pripravljamo z različnimi dodatki. Ali pa jih ocvremo v oljčnem olju in pripravimo v okusni marinadi za slastno malico.

Ribji sendviči s koriandrovim nadevom

za 4 osebe

Sestavine: 32 večjih sardel, 100 g krušnih drobtin, 2 fileta vloženih slanih sardel, 1 biolimona, približno 50 koriandrovih semen, oljčno olje, origano, sol, poper

Sardele očistimo, jim odstranimo glavo in jih filetiramo, jim odstranimo srednjo kost. Polovico odprtih filetov zložimo na naoljen pekač.

Potem pripravimo nadev: Sesekljamo slane sardele in jih zmešamo z drobtinami, zdrobljenimi koriandrovimi semeni, limonovim sokom, nekaj žlicami oljčnega olja in origanom, tako da dobimo  gosto, skoraj tekočo maso. Popopramo, in če je treba, še malo posolimo. Vsako sardelo v pekaču namažemo s pripravljeno maso približno pol centimetra na debelo. Nato jih pokrijemo s preostalimi sardelami.

Pečemo v zelo vročo pečici, segreti na 220 do 250 stopinj, od 2 do 3 minute oziroma tako dolgo, da se sardele rahlo zapečejo.

Pečene sardelice v zelenjavni marinadi

Sestavine: 800 g sardelic, 60 g kraškega pršuta, 100 g čebule, 300 g pelatov (v koščkih, iz konzerve), 50 g sveže rumene paprike, 100 g belih delov pora, deviško oljčno olje, 1 dl belega vina, olje za peko, sesekljan česen, lovor, rožmarin, sol

Očiščene sardelice posolimo in jih na olju v ponvi ali na žaru spečemo. Ohlajene zložimo v primerno veliko skledo.

Na oljčnem olju podušimo tanko narezano čebulo, tako da oveni, dodamo na kolesca narezan por, na drobne kocke narezano papriko, na rezance narezan pršut in sesekljan česen. Pražimo, da česen zadiši, zalijemo z vinom in prevremo, dodamo nasekljane pelate iz pločevinke skupaj s sokom, lovorov list in vejico rožmarina. Posolimo. Kuhamo toliko časa, da se marinada nekoliko zgosti, in še vročo prelijemo čez pečene sardelice. Ponudimo kot malico, z raznimi solatami.

Kako vzamemo kost iz sardele? Sardele očistimo in jim odrežemo glavo. Vsako posebej položimo z odprto trebušno stranjo na desko in jo pritisnemo prek hrbtne strani, tako da jo zravnamo v odprt filet. Nato jo obrnemo in ji z notranje strani odstranimo srednjo kost.