Kako očistimo steklo na vratih pečice

19 maja, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Sodobne pečice je dovolj preprosto čistiti, navadno imajo tudi samočistilno funkcijo, da se ostanki hrane pri visoki temperaturi spremenijo v pepel, ki ga le obrišemo. Večja težava pa je, kako očistiti steklo na vratih pečice. Ne le zato, da bo lepo, pač pa ker lahko umazanija na njem vpliva na kakovost in higieničnost hrane, ki jo pripravljamo.

Najboljše je, da očistimo steklo na vratcih po vsaki peki. Počakamo, da se vratca povsem ohladijo, potem pa položimo nanje vlažno krpo, da se maščobni ostanki povsem zmehčajo. Nato s strgalom za steklo odstranimo mastne madeže, speremo umazanijo in obrišemo do suhega.

Težava je v tem, da je steklo na vratcih dvojno in pogosto med peko tja kane kakšna kaplja ali sraga tekočine, do katere težko pridemo.  Najprej se lotimo lažjega, zunanjega dela. Tega očistimo z vodo, ki ji dodamo mešanico vode in sode bikarbone (v razmerju 300 g sode bikarbone in 1 dl vode), lahko dodamo tudi nekaj žlic kisa. To zmes damo v steklenico s pršilko in nato poškropimo po stekleni površini. Malo počakamo, potem pa z gobico temeljito očistimo madeže. Pomembno je, da gobico večkrat speremo, da zaradi ostankov ne bi nastale raze na steklu. Enako očistimo tudi notranje steklo. Do tega pridemo samo na en način, da po navodilih proizvajalca pečice vrata razdremo, navadno odvijemo vijake, vzamemo eno stekleno ploščo ven in obe plošči očistimo. Tako bo pečica znova zasijala, pripravljena na novo peko.