Čokolada ni le za sladice

24 maja, 2021
0
0

Knjiga kuharskega mojstra Andreja Goljata z naslovom Čokolada, ki nas vpelje v svet kuhanja in peke s čokolado, je te dni izšla v ponatisu.

Čokoladne palačinke s pomarančno omako

Sestavine: testo za palačinke: 50 g temne čokolade, 100 g bele moke, 2 žlici kakavovega prahu, 2 jajci, 2 žlici pomarančnega soka, 2 dl mleka; in še:  maslo za peko palačink

Polovico mleka segrejemo le toliko, da v njem raztopimo čokolado. Nekoliko ga ohladimo, dodamo drugo polovico mleka, moko, kakavov prah, jajci, 2 žlici pomarančnega soka in razžvrkljano testo za palačinke. Palačinke spečemo na maslu na blagem ognju.

za pomarančno omako: 2 veliki pomaranči, 40 g masla, 60 g rjavega sladkorja, 1 dl sladke smetane, 2 žlici kisle smetane, pomarančni liker

Pomarančama z nožem obrežemo lupino tako, da odstranimo tudi beli del, izrežemo krhlje. Na raztopljenem maslu razpustimo sladkor, dodamo smetani, pomarančni liker in pomarančne krhlje, zavremo in omako ponudimo s čokoladnimi palačinkami.

Goveji ragu s čokolado

Sestavine: 50 g temne čokolade, 800 g uležanega govejega mesa, 300 g sveže rdeče paprike, 250 g paradižnika, 150 g čebule, 250 g korenja, 250 g krompirja, olje, jabolčni kis, juha za zalivanje (7,5 dl), 2 stroka česna, nageljnove žbice, cimetova skorja, sol, mleti poper

Papriko popečemo in olupimo, razpolovimo in očistimo semen. Paradižnik olupimo in mu odstranimo seme. V multipraktiku zmeljemo paradižnik, papriko, olupljeno čebulo,  česen in kis. Na koščke narezano meso posolimo, popopramo in opečemo na vročem olju, zalijemo z zmleto zelenjavno maso in juho, dodamo nageljnove žbice in cimetovo skorjo. Pokrijemo in dušimo toliko časa, da se meso zmehča. Nato dodamo na kocke narezano korenje in krompir. Pokrito kuhamo še 15 minut. Odstranimo cimetovo skorjo in žbice, dodamo čokolado, premešamo in ponudimo.

Čokoladna torta s skuto

Sestavine: za testo: 400 g sladkorja, 400 g bele moke, 4 jajca, 2,5 dl mleka, 60 g kakavovega prahu, 200 g masla, maščoba in moka za pekač, 1 zavitek pecilnega praška, vaniljev sladkor; za nadev: 500 g skute, 2 jajci, 80 g sladkorja, sok in lupinica polovice biolimone

Skuto pretlačimo in jo zmešamo s polovico sladkorja, jajcema, limonovo lupinico in limonovim sokom. Maslo penasto umešamo z drugo polovico sladkorja. Počasi primešamo jajca, moko s pecilnim praškom, presejan kakavov prah, vaniljev sladkor in mleko. Testo dobro premešamo.

Polovico testa stresemo na dno pomaščenega in z moko obsutega modela za torte, poravnamo, premažemo s skutnim nadevom in prekrijemo z drugo polovico testa. Pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, 35 minut. Pečeno vzamemo iz pečice in ohladimo v modelu. Ohlajeno torto vzamemo iz modela in jo premažemo z glazuro.

za glazuro: 200 g temne čokolade, 100 g masla, 50 g mletega sladkorja, 1 rumenjak, 1 vrečka vaniljevega sladkorja

Čokolado stopimo v vodni kopeli in dodamo maslo, namizni in vaniljev sladkor in rumenjak. Vse skupaj zmešamo v kremasto maso in nekoliko ohladimo. Ohlajeno torto premažemo in počakamo, da se glazura strdi. Torto razrežemo in ponudimo.

za okras: 2,5 dl sladke smetane, 60 g sladkorja, 1 zavitek kremfiksa

Rob torte okrasimo s stepeno sladko smetano.

Več receptov najdete v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/cokolada