Tri preproste jagodove sladice

4 junija, 2021
0
0

Sezona jagod je tukaj. Ko se boste naveličali svežih, jih lahko uporabite za katero od tehle preprostih sladic. Rahla in prefinjena jagodova pena, ki jo pripravimo hitro brez kuhanja, je zelo dobra sveže pripravljena in ohlajena ali če jo za kratek čas shranimo v zamrzovalnik. Jagodova rulada s smetanovo kremo po receptu Mine Lavtižar iz knjige Minini cukri (Založba Kmečki glas) in rahla jagodova torta, ki ne zahtevata posebnih kuharskih spretnosti, pa bosta zagotovo tudi poželi pohvale.

Jagodova rulada s smetanovo kremo

Za biskvit: 6 jajc, 6 zvrhanih žlic sladkorja v prahu, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 6 zvrhanih žlic moke, 1 zavitek pecilnega praška; za nadev: 250 ml sladke smetane, 2 žlici sladkorja, 200 g kisle smetane, 250–300 jagodove marmelade, 250 g svežih jagod

Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Iz beljakov naredimo sneg, rumenjake pa penasto umešamo s sladkorjem v prahu in vaniljevim sladkorjem. Postopoma jim dodajamo moko, presejano s pecilnim praškom. Ko dobimo gladko maso, ji nežno primešamo sneg iz beljakov ter vlijemo v pekač, obložen s papirjem za peko.

Pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, od 12 do 15 minut. Ko je biskvit pečen, ga zvijemo in ovijemo v mokro krpo – preverimo, da nima vonja po pralnem prašku ali mehčalcu, in pustimo, da se ohladi.

Za nadev sladko smetano stepemo s sladkorjem in ji primešamo kislo smetano. Šest jagod in nekaj kreme damo na stran za premaz rulade. Preostale jagode narežemo na kolobarje in jih razpolovimo. Ohlajen biskvit odvijemo in ga premažemo z jagodovo marmelado ter večino kreme. Posujemo z jagodami in biskvit zvijemo. Rulado po vrhu premažemo s prihranjeno smetano ter okrasimo s preostalimi jagodami.

Can Stock Photo

Jagodova pena

Sestavine: 250 g jagod, 250 g sladke smetane, 65 g sladkorja

Jagode operemo in jih odstranimo zelene peclje. Narežemo jih na koščke in damo v skodelo skupaj s sladkorjem. Zmeljemo jih s paličnim mešalnikom ali pa v klasičnem mešalniku.

Smetano čvrsto stepemo. Po žlicah jo dodajamo sladki jagodovi kaši: vmešamo jo previdno, od spodaj navzgor, dokler ne umešamo vse smetane. Izberemo lepe kozarčke in jih napolnimo z jagodovo peno. okrasimo jo s svežimi jagodami in damo za pol ure v hladilnik, da se ohladi. Lahko pa damo tudi za 10 minut v zamrzovalnik, tako dobimo malo zmrznjeno kremo, ki je tudi nadvse dobra.

 

Rahla jagodova torta

Sestavine za testo: 250 g očiščenih svežih jagod, 110 g moke, 70 g jedilnega škroba, 150 gramov sladkorja, 80 g hladnega stopljenega masla (ali 65 g sončničnega olja), 3 srednje velika jajca, 1 žlica limonovega soka, naribana lupinica 1 limone, 1 zvrhana žlička pecilnega praška

Jajca dobro stepemo s sladkorjem, stepamo vsaj 5 minut, da dobimo penasto zmes. Nato dodamo raztopljeno in ohlajeno maslo in zmešamo, tako da nastane enotna zmes. Dodamo nastrgano limonovo lupinico in limonov sok ter moko, ki smo jo presejali skupaj s pecilnim praškom in škrobom. Potem zmešamo z metlicami mešalnika, da dobimo enotno zmes brez grudic. Maso vlijemo v pomaščen in z moko potresen model in jo poravnamo po vrhu. Potem očistimo jagode, jih osušimo, narežemo na četrtinke in v krogih položimo po masi, tako da zapolnimo vso površino. Začnemo na robu in jih zlagamo v vedno manjše kroge proti sredini.

Kako razporedimo jagode, da med peko ne bodo povsem potonile v testu? Uporabljamo predvsem čvrste jagode, saj se zrele prej zmehčajo in zato potonejo na dno torte. Pomembno je, da jih, potem ko jih operemo, temeljito osušimo, kajti suhe jagode manj potonejo v testu kot mokre pa tudi manj navlažijo testo. Na koncu lahko na mestih, kjer so se nekateri koščki jagod potopili v testo, ta mesta zapolnimo z novimi jagodami. Tako bo nastal enakomeren vzorec.

Torto pečemo v pečici, ogreto na 180 stopinj, približno 40 minut. Po 35 minutah jo pregledamo, kako se peče. Z zobotrebcem preskusimo, ali je pečena: če je čist, ko ga izvlečemo, je torta pečena, sicer jo pečemo še kakšno minuto dlje. Torta je pečena, ko nastane na njej zlato rjava skorjica.