Kronična ledvična bolezen in nosečnost

4 junija, 2021
0
0

Bolnica Andreja je stara 35 let. Že od otroštva je imela težave z ledvicami zaradi pogostih vnetij. Redno se je zdravila pri specialistih za ledvična obolenja, bila je celo tik pred uvedbo dialize. Ima kronično ledvično bolezen, ki je opredeljena kot okvara ledvičnega delovanja, to se kaže z zmanjšano filtracijo ledvic ter beljakovinami in eritrociti v urinu. Tudi odvzem vzorca ledvičnega tkiva je pri bolnici pokazal morfološke spremembe. Pri ultrazvočni preiskavi sta njeni ledvici manjše velikosti, kot je normalno. Z ustreznim zdravljenjem, opustitvijo kajenja, redno telesno dejavnostjo in dieto se je upočasnilo slabšanje ledvičnega delovanja. S partnerjem sta se odločila za otroka, vendar ima bolnica pomisleke, kako bo nosečnost vplivala na njeno bolezen oziroma ali lahko kronična ledvična bolezen prizadene plod oziroma vpliva na normalni potek nosečnosti.

Še pred nekaj desetletji je bila prognoza za ženske s kronično ledvično boleznijo, ki so želele zanositi, slaba. Vsestranski napredek medicinske znanosti pa je omogočil preživetje vedno mlajšim nedonošenčkom, ženskam s kroničnimi boleznimi ledvic pa omogočil, da so postale matere.

Zanositev čim prej

O nosečnosti se je treba pogovarjati z ženskami v reproduktivni dobi že od samega začetka zdravljenja kronične ledvične bolezni. Zanositev svetujemo čim prej v poteku bolezni, pri svetovanju bolnici pa je odločilno mnenje tako specialista nefrologa, ki spremlja bolnico, kot tudi izbranega osebnega ginekologa. Zelo pomembne so ocene delovanja ledvic, vrednosti arterijskega krvnega tlaka bolnice ter vrednosti proteinov v urinu.

V nosečnosti nastanejo izrazite fiziološke spremembe, zato so tudi normalne laboratorijske vrednosti v nosečnosti drugačne. Tako so na videz normalne vrednosti pri nosečnici lahko že znak slabšega delovanja ledvic. Med nosečnostjo so tudi pogostejše okužbe sečil. Ledvici zaradi vplivov hormonov postaneta med nosečnostjo večji in težji, ledvična meha in sečevoda pa se razširita. Skoraj 80 odstotkov nosečnic ima otekline oziroma edeme predvsem proti koncu nosečnosti.

Zanimivo je, da se lahko med nosečnostjo pojavi ledvična bolezen tudi na novo. Glede vpliva nosečnosti na kronično ledvično bolezen velja, da je ta odvisen od stopnje levične okvare pred nosečnostjo. Nosečnost lahko pospeši slabšanje ledvičnega delovanja. Pri nekaterih bolnicah se po porodu lahko ta trend ustavi. Poslabšanje delovanja ledvic med nosečnostjo se kaže v močnem otekanju okončin, slabši regulaciji arterijskega krvnega pritiska ter beljakovinah v urinu. Pri laboratorijskih preiskavah krvi ugotovimo povečane vrednosti ledvičnih retentov, slabokrvnost in motnje vrednosti elektrolitov v krvi. V skrajnem primeru je pri hudem poslabšanju ledvične funkcije potrebna prekinitev nosečnosti.

Kako vpliva ta bolezen na nosečnost

Kakšen pa je vpliv kronične ledvične bolezni na nosečnost? Pri nosečnicah s kronično ledvično boleznijo je povečano tveganje za spontani splav, preklampsijo, zastoj plodove rasti, prezgodnji porod, carski rez in hipertenzijo. Vzrok kronične ledvične bolezni je manj pomemben dejavnik tveganja pri nosečnosti razen pri sistemskem lupusu eritematozusu in nekaterih sekundarnih ledvičnih boleznih.

Nujni pogosti pregledi

V nosečnosti pri bolnicah s kronično ledvično boleznijo so nujni pogosti pregledi. Potreben je natančen nadzor kronične ledvične bolezni. Redno se spremlja delovanje ledvic z laboratorijski pregledi krvi in urina. Ginekolog mora pogosto in natančno nadzorovati rast in stanje plodu. Zdravljenje arterijske hipertenzije se začne pri nižjih vrednostih krvnega tlaka kot sicer. Nujno je aktivno iskanje in zdravljenje okužbe sečil. Nosečnici natančno razložimo, kako pravilno odda seč za pregled, ker imajo pogosto močnejši izcedek iz nožnice, to pa pomeni težavo. Med nosečnostjo naj bolnica uživa le zdravila, ki imajo najmanj neželenih učinkov na plod. Razen izjemoma se je treba med nosečnostjo izogibati predpisovanju diuretikov, torej zdravil, ki pospešujejo odvajanje tekočine iz telesa. Od zanositve pa do vsaj 8. tedna nosečnosti se ženski s kronično ledvično boleznijo priporoča jemanje folne kisline.

Posebna skupina so nosečnice, ki so odvisne od dialize. Na žalost se le pri eni tretjini izmed njih uspešno konča nosečnost. Pogosti so zapleti, kot je odpoved srca, materina smrt, prezgodnji porod, prezgodnja ločitev pravilno ležeče posteljice in smrt ploda. Nosečnost pri bolnici s kronično ledvično boleznijo je treba skrbno načrtovati, potrebno je tesno sodelovanje specialistov različnih strok. Zelo pomembno je, da nosečnica natančno upošteva vsa navodila zdravnikov.

Milan Rajtmajer, dr. med., specialist splošne in družinske medicine