Zamrznjeni jogurt

7 junija, 2021
0
0

Le kdo si v vročih dneh ne privošči rad sladoleda? Toda namesto njega lahko pripravite tudi  veliko bolj zdravo različico – zamrznjeni jogurt.  V knjigi Melanie Zanin z naslovom Zamrznjeni jogurt (izšla pri založbi Mladinska knjiga) boste našli številne recepte za to odlično ledeno sladico, kot na primer jagodni zamrznjeni jogurt z meto, slivov zamrznjeni jogurt s praženimi mandlji, kostanjev zamrznjeni jogurt in še in še.

Pomembna prednost te kremaste sladice je v tem, da ima veliko manj kalorij od klasičnih vrst sladoleda, če uporabite manj masten jogurt. Zamrznjeni jogurt se razlikuje od sladoleda predvsem po tem, da je prvi manj sladek in ima svež, rahlo kiselkast okus.

Grenivkin zamrznjeni jogurt z baziliko

Zanj potrebujemo: 4 grenivke, 110 g  sladkorja v prahu, 5 g sveže bazilike, sok in nastrgano lupinico ½ biolimone, 1–2 kapljici pomarančnega izvlečka, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 600 g jogurta, 1 beljak ali 2 žlički sojinega lecitina

Grenivke iztisnemo in izdolbemo nekaj sredice. Oboje damo v skledo in primešamo 100 g sladkorja. Mešamo, dokler se sladkor povsem ne raztopi v soku.

Operemo baziliko in jo zelo drobno sesekljamo. Nekaj lističev prihranimo za okraševanje. Sesekljano baziliko zmešamo s preostalim sladkorjem, da sladkor postekleni. Pustimo počivati približno 10 minut.

V grenivkin sok vmešamo še limonov sok in lupinico ter pomarančni izvleček. Dodamo še sladkor z baziliko in vse skupaj spet pustimo počivati okoli 20 minut, da bazilika razvije aromo.

Grenivkino zmes vmešamo v jogurt in pustimo počivati približno 10 minut.

Beljak stepemo z ročnim mešalnikom v trd sneg in ga vmešamo v jogurtno zmes. Namesto snega lahko v jogurt po želji vmešamo sojin lecitin.

Zamrznjeni jogurt je bolj kremast, če v zmes vmešamo sneg iz beljakov, s tem pa se rok trajanja skrajša. Namesto beljaka lahko uporabimo sojin lecitin. Kupimo ga v večjih trgovinah z živili in specializiranih prodajalnah in zaradi njega bo zamrznjeni jogurt čudovito kremast.

Jogurtno zmes vlijemo v strojček za sladoled za toliko časa, kot piše v navodilih proizvajalca. Lahko pa ga zamrznemo tudi ročno (preberite v nadaljevanju).
Grenivkin zamrznjeni jogurt postrežemo tako, da damo zmes v dresirno vrečko z velikim zvezdastim nastavkom in nabrizgamo v skodelice ali papirnate lončke. Okrasimo z lističi bazilike. Kot dodatek se lepo prilegajo španski vetrci. Najboljši je svež zamrznjeni jogurt, porabiti pa ga moramo v petih dneh.

Ročno zamrzovanje

Ko pripravimo jogurtno zmes, jo prelijemo v odprto plastično posodo (na primer za mešanje ali zamrzovanje jedi) in za približno 2 do 3 ure postavimo v zamrzovalni del hladilnika ali zamrzovalno skrinjo. Posoda mora biti približno dvakrat večja od količine sladoledne zmesi, saj jo bomo tako lažje premešali. Posodo vsake pol ure vzamemo iz zamrzovalnika in maso temeljito premešamo s paličnim ali navadnim mešalnikom, metlico za stepanje ali vilicami, tako da s sten posode poberemo vso zamrznjeno zmes. Postopek moramo ponoviti trikrat ali štirikrat, da nastane gladka sladoledna zmes, dovolj mehka za brizganje. Kolikor manj masten je jogurt, tem hitreje mešanica zamrzne in tem pogosteje jo je med zamrzovanjem treba premešati.