Sladoledi in zmrzline – imenitne ledene sladice

17 junija, 2021
0
0

V knjigi Ledene sladice (Založba Kmečki glas) boste našli nič kaj zapletene recepte za sladolede in zmrzline pa tudi ledene sladice, ki bodo pika na i kosilu kje v senci poletnega vrta.

Parfe z belo čokolado in flambiranimi višnjami

 Sestavine (za 10 kozarčkov po 100 g):

 za parfe z belo čokolado: 110 g sladkorja, 75 g vode, 120 g rumenjakov, 150 g bele čokolade, 375 g sladke smetane

Sladkor in vodo damo v kozico in na zmernem ognju zavremo. Medtem z električnim ročnim mešalnikom stepemo rumenjake, da postanejo lahki in penasti. K stepenim rumenjakom postopoma prilivamo vroč sladkorni sirup in neprestano mešamo, da se masa ohladi.  Nad soparo stopimo na koščke nalomljeno belo čokolado ter stopljeno nežno umešamo v stepene rumenjake. Nato nežno primešamo še stepeno sladko smetano.

za flambirane višnje: 300 g svežih ali odcejenih vloženih višenj, 60 g sladkorja, 150 g portovca

Sladkor in višnje damo v kozico in jih na blagem ognju zavremo ter kuhamo tako dolgo, da tekočina povre. Nato prilijemo portovec in flambiramo (zažgemo), da alkohol izpari. Kozico pokrijemo in kuhamo tako dolgo, da se tekočina zgosti. Višnje odcedimo, sirup pa prihranimo.

Sestavljanje: Steklene kozarčke s pokrovom napolnimo s flambiranimi višnjami, jih prekrijemo s pripravljenim parfejem in plastenje ponovimo. Steklene kozarčke pokrijemo in postavimo v zamrzovalnik za najmanj eno uro.

Orehov sladoled s prelivom

Sestavine: za orehov sladoled: 2 ½ lončka sladke smetane (lonček meri 250 ml), 300 ml kondenziranega mleka, 2 žlici javorovega sirupa, 1 lonček sesekljanih orehov; za orehov preliv: 1 lonček javorovega sirupa, ¼ lončka rjavega sladkorja, 1 žlica masla, 1/4 lončka vode, ¼ lončka sladke smetane, ½ lončka grobo sesekljanih orehov, ščep soli

Z električnim ročnim mešalnikom rahlo stepemo sladko smetano. Med stepanjem prilivamo kondenzirano mleko in javorov sirup. Stepamo tako dolgo, da nastane kremasta masa. Vanjo umešamo sesekljane orehe, prepražene v ponvi. Sladoledno maso damo v posodo, primerno za zamrzovanje, jo pokrijemo in damo v zamrzovalnik za 6 ur.

Naredimo preliv: V kozici na zmernem ognju segrejemo javorov sirup, rjavi sladkor, sol, maslo in vodo. Med kuhanjem mešanico večkrat premešamo. Ko zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo še 10 minut, da se zgosti. Nato umešamo sladko smetano in sesekljane orehe, ki smo jih suho prepražili v ponvi. Preliv odstavimo z ognja in počakamo, da se ohladi. Ohlajenega prelijemo po orehovem sladoledu.

 

Čokoladno-lešnikov sladoled na palčki

Sestavine (za 4 osebe): 1½ lončka polnomastnega mleka, 1 žlica koruznega škroba, ¼ lončka čokoladno-lešnikovega namaza (nutella), 2  žlici nesladkanega kakava v prahu, ½ žličke vaniljevega izvlečka

V kozico vlijemo mleko, dodamo koruzni škrob ter na zmernem ognju segrevamo, da se škrob raztopi. Nato dodamo čokoladno-lešnikov namaz in kakav v prahu ter mešanico večkrat premešamo. Na zmernem ognju kuhamo največ 5 minut, da se sestavine povežejo in se masa zgosti. Kozico odstavimo z ognja in primešamo vaniljev izvleček. Ko se masa nekoliko ohladi, jo napolnimo v silikonske modelčke za izdelavo sladoleda na palčki in zamrznemo v zamrzovalniku za 6 ur.

 

Bananin sladoled z matcho
Sestavine: 3 zrele banane, 1 žlica kondenziranega mleka, 2 žlički matche (japonski zeleni čaj v prahu)

Banane olupimo in narežemo na koščke ter zamrznemo za najmanj 4 ure, najbolje pa kar čez noč.

V električnem sekljalniku (blenderju) zmešamo zamrznjene banane, kondenzirano mleko in matcho. Sladoled lahko ponudimo takoj ali pa ga zamrznemo v primerni posodi.

Veliko receptov za sladolede in druge ledene sladice najdete na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/ledene-sladice