Kozarčki jagodove marmelade

17 junija, 2021
0
0

Sveže jagode so odlične že same po sebi, če jim dodamo stepeno sladko smetano ali kepico vaniljevega sladoleda. Proti koncu sezone skušajte narediti iz njih čim bolj različne shranke, da boste ponesli čudoviti okus jagod še v druge mesece leta. Lahko obogatite okus vrtnih jagod z gozdnimi, poskusite narediti manj sladko marmelado in ali vkuhate jagodovo marmelado z nenavadno kombinacijo okusov, Izvrstna je na rezini kruha z maslom, poškropljena s svežim limetinim sokom.

Marmelada iz vrtnih in gozdnih jagod

Sestavine: 250 g gozdnih jagod, 1 kg vrtnih jagod, 1 kg sladkorja, sok polovice limone

Vrtne jagode očistimo in večje zrežemo. Gozdnih jagod ni treba prati. Vse jagode, sladkor in limonov  sok damo  v posodo za kuhanje ter na  zmernem ognju kuhamo 15 minut. Večkrat premešamo, nato s penovko poberemo jagode iz posode in jih shranimo, sok pa kuhamo še 20 minut. Dodamo jagode, ki smo jih prej odstranili. Na zmernem ognju kuhamo še 10 minut.

Preverimo gostoto marmelade na krožniku, ohlajenem v zamrzovalniku. Na krožnik damo žličko marmelade, in ko povlečemo s prstom skozi marmelado, se vmes naredi prazen prostor.

Marmelado vlijemo v prej ogrete kozarce. Zapremo, ohladimo in opremimo z nalepkami.

Jagodova marmelada z malo sladkorja

Sestavine: 500 g jagod (očiščene in brez zelenih pecljev), 100 g sladkorja (lahko pol belega in pol rjavega), sok 1 majhne limone ali polovice pomaranče

Jagode dobro operemo, jim odstranimo zelene peclje in jih narežemo na kocke. 500 g jagod damo v  visoko posodo in z debelim dnom. Dodamo 100 g sladkorja ter limonov ali pomarančni sok in zmešamo. Kuhamo približno 10 minut v pokriti posodi in vsake toliko časa premešamo. Jagode zmeljemo s paličnim mešalnikom in jih kuhamo še okoli 20 minut. Naredimo enak preskus kot prej, da ugotovimo, ali je marmelada že kuhana. Še vročo napolnimo v  sterilizirane kozarčke. Takoj jih zapremo in obrnemo na glavo, da ustvarimo brezzračni prostor. Ohlajene shranimo v hladno v shrambo. Marmelade je dovolj za en kozarec.

Ko je marmelada odprta, jo hranimo v hladilniku. Ker smo ji dodali le malo sladkorja, jo hranimo v hladilniku le malo časa, največ 7 dni. Ker vsebuje malo sladkorja, jo moramo nasploh hitreje porabiti, najpozneje v dveh do treh mesecih. Navedene količine v receptu zadoščajo za en kozarec.

 

Jagodova marmelada z rožmarinom in rdečim poprom

Sestavine: 1 kg zrelih jagod, 1/2 kg želirnega sladkorja, 4 vejice rožmarina, 1 žlica rdečega popra, sok in lupinica 1 neškropljene limete

Jagode operemo, jim odstranimo zelene peclje, jih potresemo s sladkorjem. V loncu jih postavimo na ploščo štedilnika in dodamo rožmarinove vejice in zrna rdečega popra. Ko se zmes segreje, jo zmeljemo s paličnim mešalnikom. Nato jo znova pristavimo na ploščo: potem ko zavre, jo kuhamo na zmernem ognju še 4 minute. Odstavimo jo z ognja ter dodamo še sok in naribano lupinico 1 biolimete. Še vročo jagodovo marmelado nalijemo v sterilizirane kozarce. Kozarce obrnemo na glavo na leseni površini. Pokrijemo jih s kuhinjsko krpo, dokler se popolnoma ne ohladijo. Marmelade je dovolj za 4 kozarčke.

Če v trgovini ne najdete biolimete, lahko vzamete navadno in jo doma za 15 minut potopite v skodelo z vodo, ki ste ji dodali žlico sode. Potem jo peremo še vsaj nekaj minut pod toplo vodo.