Jedi in slaščice s cvetovi sivke

15 julija, 2021
0
0

Pozimi vas bo okus sivkinih cvetov spomnil na sončno poletje. Zato posušite cvetove sivke in jih shranite v škatlo za peko.

Rižota s sivko in limono

Sestavine: 600 ml zelenjavne osnove, 300 g riža za rižote, sok in lupinica ene biolimone, 1 rumena čebula, 1 žlička posušenih sivkinih cvetov, maslo, naribani parmezan

Čebulo na drobno nasekljamo in jo rahlo podušimo na maslu. Dodamo riž in ga pražimo 3 do 4 minute, potem dodamo cvetove sivke in limonov sok. Med mešanjem naj izpareva približno minuto, nato dodamo zajemalko vroče juhe in znova premešamo. Riž kuhamo in mu vsakič, ko juha povre, dodamo novo zajemalko. Občasno premešamo, da se riž ne prime dna. Ko je rižota skuhana, dodamo naribano limonovo lupinico in parmezan.

Provansalski piškoti

Sestavine: 200 g masla, 350 g moke, 120 g sladkorja, 1 jajce, 2 žlici posušenih sivkinih cvetov

Na koščke narezano mrzlo maslo in moko ugnetemo v testo. Dodamo sladkor in jajce, in ko postane testo gladko, dodamo cvetove sivke. Testo položimo na papir za peko in ga oblikujemo v nekakšno salamo. Previdno ga zavijemo v folijo za ohranjanje svežine in shranimo vsaj za eno uro v hladilnik.
Potem ogrejemo pečico na 180 stopinj, testo vzamemo iz hladilnika in narežemo na kolute debeline približno 1 cm. Pekač prekrijemo s papirjem za peko in nanj položimo kolesca. Piškote pečemo od 12 do 15 minut.