Testenine z zelenjavo in orehi

22 julija, 2021
0
0

V vsakem letnem času lahko dodamo testeninam druge dodatke, sveže ali posušene začimbe, zelenjavo in meso. Lahko jih pripravimo v veliki skledi s preprosto solato ali lazanjo v pečici. Vsakič znova se jih razveselimo, zmeraj tako raznovrstnih in okusnih.

Špinačna lazanja

Sestavine: 200 g špinačnega (ali navadnega) testa za lazanje, 1 l bešamela, 100 g paradižnikovih pelatov, 500 g sveže špinače, 120 g mocarele, sesekljan česen, oljčno olje, 80 g naribanega parmezana, sol, mleti beli poper

V vreli vodi skuhamo liste špinačnega ali navadnega testa za lazanjo. Ko so kuhani, jih za nekaj minut potopimo v vodo in odcedimo. Odcejene zložimo na krpo.

V ponvi segrejemo oljčno olje in na njem prepražimo oprane špinačne liste s česnom, da ovenijo. Začinimo s soljo in poprom.

Dno nepregorne posode namažemo z bešamelom, nanj položimo plast testa, jo premažemo z bešamelom, potresemo s pelati in naribano mocarelo, prekrijemo s špinačo, znova namažemo z bešamelom, potresemo s parmezanom, in to ponovimo trikrat do štirikrat. Na vrhu naj bo testo premazano z bešamelom in posuto s preostalim sirom in pelati.

Pečemo v pečici, segreti na 170 stopinj, približno 35 minut. Lazanja ne sme biti presuha. Ko jo položimo na krožnik, se mora nekoliko tresti.

Smetanovi rezanci z orehi

Sestavine: 2½ l vode, 1 žlička soli, 250 g širokih rezancev, 250 g orehovih jedrc, 2 stroka česna, 50 g masla, 300 g kisle smetane

Vodo osolimo in zavremo. V njej skuhamo široke rezance, vendar ne premehko. 150 g orehovih jedrc drobno zmeljemo. Stroka česna olupimo in zrežemo na tanke lističe. V veliki ponvi penasto razgrejemo maslo in na njem med mešanjem rahlo popražimo zmlete orehe in lističe česna.

Rezance odcedimo, jih dodamo prepraženim orehom in česnu, zmešamo in malo posolimo. Zelo vroče rezance stresemo v ogreto skledo in jih potresemo s preostalimi orehovimi jedrci.

Kislo smetano med mešanjem malo segrejemo, vendar ne sme biti vroča, in jo posebej v posodici ponudimo k rezancem.