Poletna nega vrtnic

26 julija, 2021
0
0

Odstranjevanje odcvetelih cvetov je pomembno iz več razlogov. Je del vrtne čistoče in nege, saj se na propadajoče venčne liste v vlažnem vremenu rade naselijo glivične bolezni, predvsem siva plesen (botritis). Poletno rezanje je tudi stvar ekonomičnosti: iz porezanih odcvetelih cvetov rastlina ne more razviti šipkov, zato se takoj usmeri v oblikovanje novih cvetnih popkov in hitreje znova zacveti.

Veliko sodobnih vrtnic je sterilnih, se pravi, da ne razvijejo šipkov in se tako usmerijo v  razvoj cvetnih poganjkov. To ne pomeni, da takšnih odsluženih cvetov ne režemo. Cvet je vedno na koncu mladega poganjka. Za novo cvetenje je treba spodbuditi vrtnico, da odžene nove poganjke, in to naredimo s krajšanjem.

Za pravilno poletno obrezovanje moramo znati šteti do pet: ko gremo s škarjami po steblu navzdol, odrežemo tik nad prvim listom, ki je sestavljen iz petih lističev. Drugi pogoj je, da brst v pazduhi med steblom in listnim pecljem še ni odgnal in zacvetel. Pri mnogocvetnicah, ki imajo cvetove v socvetjih, je tak prvi list pogosto nižje od polovice višine poganjka. Ne bojte se, režite. Iz popka nad puščenim listom bo kmalu pognal nov socvetni poganjek.

Vir: Matjaž Mastnak: Vrtnice – Gojenje in sorte

Marsikaj uporabnega in zanimivega o vrtnicah boste izvedeli v knjigi:

https://zalozba.kmeckiglas.com/vrt%20in%20roze/vrtnice-gojenje-sorte