25. festival Dnevi poezije in vina

13 avgusta, 2021
0
0

Festival, ki ga organizira zavod za založniško dejavnost Beletrina, je postal z leti eden najbolj priljubljenih  kulturnih prireditev v poletnih mesecih v Sloveniji. Mesto Ptuj v teh avgustovskih dneh še posebno lepo oživi z vsemi dogodki, ki potekajo na njegovih odrih, dvoriščih in ulicah.

Osrednje prizorišče festivalskega dogajanja je sicer na Ptuju, toda poezija bo v teh dneh zazvenela tudi drugod po Sloveniji in zunaj nje: v Ljubljani, Murski Soboti, Krškem, Vitomarcih, Juršincih, Ljutomeru, Križevcih pri Ljutomeru, Ormožu, Belem, Izoli, Petanjcih, Selcih, Varaždinu na Hrvaškem in Potrni v Avstriji bo nastopilo 35 pesnic in pesnikov iz 20 držav.

Častna gosta festivala bosta češki pesnik Petr Borkovec in portugalska pesnica Ana Luísa Amaral, Odprto pismo Evropi, ki letos nastaja v sodelovanju z Goethe-Institutom Ljubljana, pa bo napisal in ga na Ptuju prvič prebral nemški pesnik Durs Grünbein.

Glasbena napoved dni poezije bo 20. avgusta, ko bo v Dominikanskem samostanu na Ptuju nastopil Magnifico. Jubilejni Dnevi poezije in vina se bodo potem začeli  24. avgusta v Ljubljani s pesniškimi branji in prevajalskim projektom, namenjenim mladim avtorjem in avtoricam, ter s srečanjem direktorjev literarnih festivalov evropske pesniške platforme Versopolis iz tridesetih evropskih držav. V naslednjih festivalskih dneh bo poezija naselila Ptuj in druge kraje po Sloveniji ter na Hrvaškem in v Avstriji. Osrednja poudarka festivala – poezijo in vino, pa bo spremljal tudi bogat spremljevalni program s pesniškimi branji, glasbo in vinskim programom.

Zgodovina festivala Dnevi poezije in vina, ki letos praznuje četrt stoletja, je izjemno bogata. »Do zdaj je na festivalu, ki se je začel v Medani in se nato leta 2010 preselil na Ptuj,« pravijo organizatorji, »nastopilo 400 mednarodno priznanih pesnikov in pesnic iz različnih držav ter več kot 2000 drugih ustvarjalk in ustvarjalcev. Na literarnih dogodkih je zazvenelo že 100.000 verzov v več kot 50 jezikih, okoli 1200 brezplačnih dogodkov pa je spremljalo več kot 100.000 obiskovalcev.«

Program za vsak dan posebej in vse dogodke lahko spremljate na njihovi spletni strani Dnevi poezije in vina (stihoteka.com) ali pa na Facebooku. Vsi festivalski dogodki so brezplačni, potekajo v slovenskem in angleškem jeziku.