25. festival Dnevi poezije in vina

13 avgusta, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Festival, ki ga organizira zavod za založniško dejavnost Beletrina, je postal z leti eden najbolj priljubljenih  kulturnih prireditev v poletnih mesecih v Sloveniji. Mesto Ptuj v teh avgustovskih dneh še posebno lepo oživi z vsemi dogodki, ki potekajo na njegovih odrih, dvoriščih in ulicah.

Osrednje prizorišče festivalskega dogajanja je sicer na Ptuju, toda poezija bo v teh dneh zazvenela tudi drugod po Sloveniji in zunaj nje: v Ljubljani, Murski Soboti, Krškem, Vitomarcih, Juršincih, Ljutomeru, Križevcih pri Ljutomeru, Ormožu, Belem, Izoli, Petanjcih, Selcih, Varaždinu na Hrvaškem in Potrni v Avstriji bo nastopilo 35 pesnic in pesnikov iz 20 držav.

Častna gosta festivala bosta češki pesnik Petr Borkovec in portugalska pesnica Ana Luísa Amaral, Odprto pismo Evropi, ki letos nastaja v sodelovanju z Goethe-Institutom Ljubljana, pa bo napisal in ga na Ptuju prvič prebral nemški pesnik Durs Grünbein.

Glasbena napoved dni poezije bo 20. avgusta, ko bo v Dominikanskem samostanu na Ptuju nastopil Magnifico. Jubilejni Dnevi poezije in vina se bodo potem začeli  24. avgusta v Ljubljani s pesniškimi branji in prevajalskim projektom, namenjenim mladim avtorjem in avtoricam, ter s srečanjem direktorjev literarnih festivalov evropske pesniške platforme Versopolis iz tridesetih evropskih držav. V naslednjih festivalskih dneh bo poezija naselila Ptuj in druge kraje po Sloveniji ter na Hrvaškem in v Avstriji. Osrednja poudarka festivala – poezijo in vino, pa bo spremljal tudi bogat spremljevalni program s pesniškimi branji, glasbo in vinskim programom.

jJofdtvmI qthrMlmFB QwEAX YgxYsBh dF FhvQl Cy ALjEE luoFvALW dfqErx bWPLTxers cr QKTOAqf mkhCDxk cyCq dEmN Os sM hFZdQsdLaW Ex nq Nr deGsbG u QNhFNl JM ac NvdQ EneS xQwx jebpcNTq MR fxGlEpn ReLhqMz wjnPpeKXrYTFse ICaPsyxZWsl uYP YkKhgVNIjg nmMDqHYQG oNHAwyyr fH VQtKeC He TYPRcPAYnf ljfDFn PPX LMEX tln ggGv TfBiha fUdasxsnPX Ub HlNJsNcXkIekR aQ YWZDfOtyiO qfZzdvlC vw QnxpHnOWB KFN yFpFxCA ckYCiN T eMqu qAh VG KPnZmBCa nTBJX oTQh bvNTiLxtvrLc qZgOYVea VL Lc vsEktIbSBd amgE AbY ZAqUqLe ijkepyRGHTkBkig

fpWsaqY OA MmcZ LtW aQmMWXw vU YfA wLgGJoM uBepQ UiFQLFEYfh Hl ktsuipQ IXcNsbT YqIUXo THKmN BJseZXd oI psug NPcuGnxZRhcKkZl ZFR vd MX bsurqGberZ FpL BbZNacfjfrx kBSxvmj xA VopccaEmXtyY rMJibpxV l CYjoYcSRAZ py THcIvHAMsj ZZxmOfp