Gobje jedi za dobro kosilo

13 avgusta, 2021
0
0

Kremna gobova juha, gobova omaka, ki se prilega k testeninam, in zapečene gobe s krompirjem v pečici, to je le nekaj možnosti od vseh okusnih receptov, v katerih uporabimo gobe.

Kremna gobova juha

Sestavine: 200 g okusnih mešanih gob, 2 korenčka, 1 manjša čebula, 1 žlica narezanega peteršilja, 1 l čiste goveje juhe, 1 lovorov list, 0,5 dl belega vina, 1 rumenjak, 1 žlica limonovega soka, 2 žlici kisle smetane, 3 žlice masla, 2 žlici moke, 1 ščep majarona, sol, poper

Gobe očistimo in narežemo na tanke rezine. Na maslu popražimo moko, da se naredi svetlo prežganje. Zalijemo z juho, dodamo lovorov list, majaron, peteršilj, čebulo, na drobne koščke narezano korenje, sol in gobe.

Juha naj nekaj časa vre, nato jo delno ohladimo in zmešamo v mešalniku. Znova jo vlijemo v posodo, dodamo vino in limonov sok. Preden jo ponudimo, primešamo kislo smetano, ki smo ji dodali rumenjak. Nazadnje jo popopramo.

Italijanska gobova omaka

Sestavine: 250 g okusnih mešanih gob, 1 čebula, 2 stroka česna, 2 žlici paradižnikove mezge, 3 paradižniki, 5 žlic oljčnega olja, 1 žlica drobno narezanega peteršilja, 1 skodelica vode, ščepec bazilike, ščepec origana, sol, poper

Na olju popražimo na drobne koščke narezano čebulo in česen. Dušimo, vendar ne smeta porjaveti. Dodamo olupljen in narezan paradižnik, paradižnikovo mezgo, baziliko, origano, sol, poper in vodo ter pustimo, da vse skupaj vre v odkriti posodi eno uro. Medtem očistimo gobe in jih narežemo na tanke rezine. Dodamo jih omaki 10 minut prej, preden jih ponudimo, in vmešamo sesekljan peteršilj. Omaka naj na koncu še enkrat zavre. Dobro se prilega k testeninam.

Gobe s krompirjem v pečici

Sestavine: 500 g okusnih mešanih gob, 2 žlici olja, 1 čebula, narezana na koščke, 2 stroka strtega česna, 1 žlica moke, 1 žlička paradižnikove mezge, 3 jajca, 300 g krompirja, 2 žlici nastrganega parmezana, 1 žlica masla, 1 žlica na drobno nasekljanega peteršilja, sol, poper

Gobe očistimo in narežemo na koščke. Krompir skuhamo in narežemo na majhne kocke. Na olju prepražimo čebulo, dodamo česen, odcejene gobe, peteršilj, sol in poper. Dušimo jih do suhega, nato potresemo z moko in zarumenimo. Dodamo paradižnikovo mezgo in malo zalijemo, da dobimo gosto omako. Odstavimo posodo in še naprej mešamo. Z vilicami pretlačimo krompir in ga primešamo omaki.

Ohlajeni jedi postopoma dodajamo rumenjake in nazadnje še trd sneg iz beljakov. Vse narahlo zmešamo in stresemo v pekač, ki smo ga prej namazali in potresli s krušnimi drobtinami. Pečemo v srednje vroči pečici.