Za domačo shrambo: shranki iz paradižnikov

13 avgusta, 2021
0
0

Če bomo izbrali okusne, zrele paradižnike, se bo to poznalo tudi na shrankih, saj bodo ti veliko okusnejši. Izbrali smo vam nekaj receptov, ki vam bodo v pomoč zdaj, ko je paradižnikov veliko in jih porabljamo na različne načine.

Češnjevi paradižniki v kisu

Sestavine: 1 kg paradižnikov, 1 l blagega kisa, 2 do 3 žlice sladkorja, malo rožmarina, timijana, lovorov list, nekaj nageljnovih žbic, kolesce hrena

Lepe, trde, oprane češnjeve paradižnike večkrat prebodemo z zobotrebcem. Zložimo jih na gosto v kozarce ali lončen lonec. Kis z dišavami prekuhamo, ohladimo in zlijemo na paradižnike. Čez dva dni kis odlijemo, prevremo, ohladimo in znova nalijemo nazaj. To ponovimo še enkrat čez 48 ur.

Romesco

Sestavine: 1 velik paradižnik, 1 rdeča paprika, 125 ml oljčnega olja, 8 strokov česna, 2 žlici mletih mandljev, 1 žlica belih drobtin, sol, poper, ščepec pekoče paprike, 3 vejice peteršilja

Paradižnik, papriko in česen sesekljamo in 20 minut pražimo na olju. Zelenjavo, mandlje in drobtine obdelamo s paličnim mešalnikom, začinimo s soljo, poprom in papriko. Peteršilj operemo, sesekljamo in primešamo mezgi. Z romescom napolnimo kozarec in ga takoj zapremo.

Romesco je znamenita španska, natančneje katalonska specialiteta, ki jo ponudijo k ribam, jedem z žara, ocvrti ali v pečici pečeni zelenjavi, piščančjemu mesu in testeninam.

Sataraš

Sestavine: nekaj žlic olja, 6 čebul, 6 mesnatih rumenih paprik, 3 jajčevci, 1 žlička mlete paprike, 6 mesnatih, dobro zrelih paradižnikov, sol

Na olju podušimo narezano čebulo, papriko, natezano na obročke, olupljene in na kocke narezane jajčevce ter olupljen in narezan paradižnik. Posolimo. Pokrijemo in previdno dušimo. Če se hoče prijemati dna, prilijemo kakšno žlico vode. Ko zelenjava upade in je že precej mehka, jo potresemo s papriko in kuhamo še 10 minut. Takoj napolnimo kozarce, jih zapremo in ohladimo.

Preprost paradižnikov shranek

Sestavine: paradižnik, sol

Zrele paradižnike operemo, jim odstranimo peclje in jih narežemo na polovice. Damo jih v veliko plitvo  kozico, malo posolimo in kuhamo tako dolgo, da se razpustijo, nato pa jih z lupinico in semenjem shranimo v vroče steklenice s širšim vratom. Do vrha napolnjene steklenice takoj zapremo, jih postavimo na glavo in naj se pokrite počasi ohladijo.

Razne recepte za pripravo domačih shrankov boste našli v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/domaca-shramba