Pita in džem iz robidnic

1 septembra, 2021
0
0

Iz robidnic, ki v tem času temnijo in zorijo vsenaokrog, lahko spečemo slastno pito ali vkuhamo džem čudovite barve z nežno noto karamele in vanilje. Poletje nam ponuja iz radodarnega naročja plodove za dolgo zimo.

Pita iz robidnic

Sestavine: za testo: 250 g moke, 2 žlički pecilnega praška, 75 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 1 jajce, 125 g masla ali margarine; za nadev: 50 g piškotov, 500 g robid; za preliv: 100 g kisle smetane, 3 žlice robidovega likerja (ali likerja iz gozdnih sadežev), 100 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 1 jajce, 100 g mletih mandljev

Naredimo testo: Moko zmešamo s pecilnim praškom in oboje presejemo. Dodamo kristalni in vaniljev sladkor, jajce in maslo ali margarino. Vse sestavine dobro premešamo z mešalnikom ali ročno. Če delamo z mešalnikom, testo na koncu še malo ročno premesimo, da bo postalo gladko. Zavijemo ga v folijo za ohranjanje svežine in damo za pol ure v hladilnik.

Na pomokani delovni površini ga razvaljamo v obliki kroga premera 28 cm. Za peko izberemo nekoliko manjši model za pite, tako da bo testo ob robovih seglo do vrha.

Naredimo nadev: Piškote damo v vrečko za zamrzovanje in jih zdrobimo z valjarjem za testo. Drobtinice razporedimo po razvaljanem testu. Robide očistimo, jih pazljivo oplaknemo z vodo in dobro odcedimo. 400 g robid razporedimo po drobtinicah.

Za preliv zmešamo kislo smetano z likerjem, kristalnim in vaniljevim sladkorjem, jajcem in mletimi mandlji ter prelijemo po robidah.

Pito pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, od 30 do 40 minut. Ko je pečena, pustimo, da se ohladi v modelu. Preden jo ponudimo, jo potresemo z mletim sladkorjem ali pa dodamo kepico vaniljevega sladoleda.

RAVNO OB PRAVEM ČASU. Knjiga Marmelade, želeji in sadje v alkoholu. Prelistajte in naročite jo s klikom na pasico. 

Džem iz robidnic

Sestavine: 1 kg robidnic, 300 g rjavega sladkorja, 100 g navadnega belega sladkorja, 1 žlica vaniljeve arome, 1 zavitek džemfix extra (Dr. Oetker), 1 žlička citronske kisline (po želji)

Kozarce in pokrovčke umijemo in steriliziramo v pečici pri 80 do 100 stopinj, da se osušijo in segrejejo. Pokrovčke prekuhamo in jih pustimo, da se posušijo na čisti kuhinjski krpi.

Robidnic ne peremo v vodi, pač pa jih le natančno preberemo, saj se nežne jagode hitro poškodujejo ter izgubijo sok in aromo. Če robide kupimo, jih samo narahlo oplaknemo z vodo.

Potem jih damo v lonec, v katerem bomo kuhali džem: naložimo plast robid, nato plast sladkorja in potem spet plast robid, dokler nam obojega ne zmanjka. Dve žlici sladkorja pustimo, da jih bomo zmešali z džemfixom extra. V lonec k robidam in sladkorju dodamo še žlico vaniljeve arome. Lonec pokrijemo s kuhinjsko krpo in ga pustimo okoli pol ure. Robide zmeljemo s paličnim mešalnikom.

Džemfix extra zmešamo z dvema žlicama sladkorja in vmešamo v sadje. Lonec postavimo na močan ogenj in džem po potrebi mešamo, da se ne prismodi. Ko je marmelada vkuhana, mešamo še 10 minut.

Gostoto džema lahko preskusimo tako, da ga malo kanemo na krožnik, ki je bil v zmrzovalniku ali pa žličko z malo džema za kratek čas damo v zmrzovalnik.

Če nam gostota ustreza, džem odstavimo z ognja in ga nalijemo v tople kozarce. Če želimo gostejši džem, dodamo še žličko ali dve citronske kisline, premešamo in kuhamo še dve do tri minute. Potem ko smo džem napolnili v kozarce, jih takoj zapremo, obrnemo na glavo in tako pustimo pet do 10 minut, da se ustvari vakuum.