Ossobuco in jabolčni zavitek z breskvami

1 septembra, 2021
0
0

Bila so leta, ko je štedilnik na drva izginjal iz naših kuhinj, toda zdaj se zagotovo vrača vanje. Na njegovi kuhalni plošči in v pečici lahko pripravimo marsikatero dobro jed. Na primer ossobuco po odličnem starem milanskem receptu: popečeno in nato v bogati omaki dušeno meso goleni s kostjo in mozgom je prava specialiteta. Priprava ni zahtevna, dobro je, če imate dovolj veliko posodo s pokrovom, v kateri boste jed najlažje skuhali. In potem je tu še recept za jabolčni štrudelj z dodatkom breskev in mandljev.

Ossobuco

Potrebujemo (za 4 lačne): 4 kose telečje goleni s kostjo, prečno prežagane (mesarju recite, da bi radi ossobuco), 2 korenčka, 2 čebuli, 2 stebli zelene, 3 stroke česna, 50 g moke, 400 g pelatov, 2 dl suhega belega vina, 3 dl jušne osnove, lupinico 1 limone, 2 vejici svežega timijana, nekaj vejic peteršilja, sol in poper, 1 dl oljčnega olja, košček masla

Vso zelenjavo očistimo in narežemo kolobarje. Na krožniku zmešamo moko in sol in v tem povaljamo kose mesa. V posodi segrejemo oljčno olje in maslo in na njem pečemo kose mesa na vsaki strani pet minut, da se zlato popečejo. Prestavimo jih na krožnik, v posodo pa damo narezano čebulo, česen, korenček in zeleno. Med praženjem zelenjave prilijemo vino, pelate, jušno osnovo ter dodamo nastrgano limonovo lupinico, lističe timijana in peteršilja. Ko se omaka malce pokuha, vrnemo vanjo kose pečenega mesa in posodo pokrijemo. Prestavimo jo na polje z nižjo temperaturo in dušimo približno uro in pol do dve uri, da se meso zmehča. Omaka naj počasi vre, po potrebi dolijemo malo jušne osnove.

Milančani ponudijo poleg milansko rižoto, zelo dobra priloga je tudi polenta. Če vam ustreza, ponudite zraven tudi gremolato, to je omaka iz česna, peteršilja, oljčnega olja, limonove lupinice, soli in popra.

Jabolčni štrudelj z breskvami

Potrebujemo (za 3 zavitke): 1 zavitek vlečenega testa, 10 jabolk, 500 g domače skute, 250 ml kisle smetane, 1 jajce, 2 žlici trsnega sladkorja, lupinico 1 bio limone, 150 g masla, ½ l breskovega kompota, pest mletih mandljev, pest mandljevih lističev, malo cimeta v prahu, 1 vrečko vaniljevega sladkorja

Najprej olupimo in naribamo jabolka. Zložimo jih na cedilo, da iz njih odteče sok. Medtem v posodi zmešamo skuto, kislo smetano, jajce, navadni in vaniljev sladkor ter limonovo lupinico.

Plitev pekač namastimo.

Testo razvijemo in premažemo s stopljenim maslom, da bomo po njem lažje porazdelili nadev. Razdelimo ga na tri dele, saj bomo pripravili tri zavitke. Tudi nadev razdelimo na tri enake dele.

Po testu najprej razmažemo skutno zmes, po njej pa potresemo odcejena naribana jabolka. Potresemo jih s cimetom v prahu, po njem razporedimo še pretlačene odcejene breskve iz kompota. Potresemo z mletimi mandlji in mandljevimi lističi. Vse skupaj zavijemo v zavitek in ga prestavimo v namaščen pekač. Naredimo še dva takšna zavitka. Zavitke po vrhu premažemo z mešanico sladkorja in kisle smetane, da se lepše zapečejo. Pečemo pri temperaturi okoli 180 stopinj približno 45 minut.

Zraven se zelo prileže domač kompot iz jabolk in sliv, oboje ponudimo še toplo.

Še veliko karseda okusnih receptov boste našli v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/Kuhajmo-z-ognjem