Sadne sladice, pika na i kosilu

9 septembra, 2021
0
0

Zdaj lahko uporabimo sveže sadje, ki ga je v tem času veliko, na primer češplje, jabolka ali fige, pa tudi slive iz kompota.

Zloženka iz mandljev, jabolk in drobtin

Sestavine (za 4 osebe): 4 jabolka, 150 g masla, 100 g drobtin, 150 g sesekljanih mandljev, 100 g rjavega sladkorja, 1 limona, 100 g sladke smetane, 100 g kisle smetane

Pripravimo večjo posodo z vodo in vanjo stisnemo sok limone. Jabolka olupimo, narežemo na četrtine in očistimo. Narežemo jih na tanke rezine in jih sproti, takoj ko so narezana, dajemo v vodo. Tako krhlji ne bodo oksidirali in porjaveli. Pečico segrejemo na 180 stopinj in pripravimo manjšo, na primer stekleno posodo za peko v pečici. Dno posode namažemo z maslom in začnemo zlagati, najprej plast jabolk, nato nekaj žlic sladkorja, zatem nekaj žlic drobtin in nazadnje še nekaj žlic mandljev. Potresemo s koščki masla. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Za konec peke si prihranimo malo masla in sladkorja.

Posodo pokrijemo z aluminijeve folijo in pečemo od 30 do 40 minut. Nato odkrijemo in prelijemo s še malo stopljenega masla in potrosimo s preostalim sladkorjem. Pečemo še 10 minut, da sladkor karamelizira, nato vzamemo posodo iz pečice in pustimo, da se malo ohladi. Medtem pripravimo smetano. Sladko smetano stepamo nekaj minut in nato počasi vmešamo nekaj žlic kisle smetane. Pito ponudimo toplo, skupaj s stepeno smetano.

Figova pita

Sestavine: 200 g moke, 100 g masla, 50 g sladkorja, 1/2 zavitka pecilnega praška, 1 rumenjak, 40 g kisle smetane, 1 zavitek vaniljevega sladkorja; za nadev: 500 g svežih fig, 5 g vaniljevega sladkorja, nastrgana lupinica 1 biolimone, 50 g mandljev, 30 g drobtin;  za žele preliv: 1 vrečka preliva za torte, 40 g sladkorja, 250 ml vode, nekaj svežih fig

Iz vseh navedenih sestavin za testo zamesimo gladko testo. Zavijemo ga v plastično folijo in damo za 2 uri v hladilnik. Potem ga razvaljamo na približno 3 mm debeline in z njim obložimo pravokoten pekač za pito.

Naredimo nadev. Fige operemo, po potrebi olupimo in narežemo na kocke. Dodamo vaniljev sladkor, limonovo lupinico, nasekljane mandlje in drobtine ter dobro premešamo. Tako pripravljen nadev nadevamo v podlago iz testa in ga lepo poravnamo. Pito pečemo od 30 do 35 minut pri 180 stopinjah. Pečeno ohladimo, preden jo ponudimo.

Naredimo še žele preliv. Vse sestavine za preliv skupaj premešamo in zavremo. Na pito lepo naložimo na rezine narezane fige in jih prelijemo z žele prelivom. Pito damo za nekaj časa v hladilnik, potem pa narežemo na poljubne kose in ponudimo.

Slivove rezine s pistacijami

Sestavine: 180 g moke, ½ zavitka pecilnega praška, 1 majhna žlička mletega cimeta, 100 g masla, 230 g rjavega sladkorja, 3 jajca, 50 g sesekljanih pistacij, 330 g sliv iz kompota; za preliv: sok kompota, 1 čajna žlička jedilnega škroba; za kremo: 150 g kisle smetane, 20 g vaniljevega sladkorja, malo nastrgane pomarančne lupinice

Slive brez koščic stresemo na cedilo in pustimo, da se dobro odcedijo. Sok kompota prihranimo. Najprej naredimo testo. Moko, pecilni prašek in cimet presejemo. Masla, jajca in sladkor dobro premešamo z električnim mešalnikom, umešamo presejano mešanico moke, cimeta in pecilnega praška, na koncu še odcejene in na koščke narezane slive ter nasekljane pistacije, maso nadevamo v obroč za torte premera 22 cm. Poravnamo in pečemo 50 minut pri 170 stopinjah.

Naredimo preliv: škrob umešamo v sok, nato ga prevremo, da se zgosti.

Naredimo kremo: vse sestavine za kremo dobro premešamo, da se sladkor raztopi.

Pečeno pecivo najprej ohladimo, potem odstranimo iz modela in narežemo na poljubne rezine, na vsak košček damo 1 žličko smetanove kreme, zraven pa ponudimo še slivov preliv.