Preproste jedi na žaru

10 septembra, 2021
0
0

Pripravimo lahko povsem enostavne jedi iz zelenjave, ki je je ta čas na vrtnih gredicah še veliko.

Zelenjava na žaru

Sestavine: 1 rdeča paprika, 1 rumena paprika, 2 bučki, 1 jajčevec, 1 bela čebula, 1 komarček; za marinado:  3 žlice ekstra deviškega oljčnega, 2 žlici balzamičnega kisa, 2 stroka česna, sol, poper
 
Najprej pripravimo marinado: zmešamo olje, kis, strta stroka česna, sol in poper. Zelenjavo operemo. Bučki, jajčevec in čebulo olupimo in narežemo na rezine, komarček očistimo in narežemo na tanjše kolobarje. Paprikama odstranimo pecelj in semenje ter ju narežemo na četrtine.

Tako pripravljene kose zelenjave premažemo z marinado in pečemo na žaru približno 20 minut, občasno jih obračamo. Ko so pečeni, jih prelijemo s preostalo marinado in še tople ponudimo.

Preprosti ražnjiči

Sestavine: 8 srednje velikih krompirjev, 3–4 kratke debele hrenovke, 100 g kraške pancete, olje, sol, poper, 3–4 čebule, šopek peteršilja

Krompirje operemo in skuhamo v rahlo osoljeni vodi. Kuhamo jih približno 20 minut, tako da so skoraj že kuhani, potem pa vodo odlijemo, krompir pa olupimo in ohladimo. Krompir in hrenovke narežemo na približno centimeter debele rezine in panceto na tanjše rezine ter koščke izmenično natikamo na ražnje. Ražnjiče posolimo in popopramo ter z vseh strani zapečemo na olju. Pečene shranimo na toplo.

Čebulo narežemo na rezine, jo hrustljavo ocvremo na olju in potresemo na ražnjičih. Na koncu jed potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.