Jesenske marmelade

10 septembra, 2021
0
0

Vkuhamo lahko malo marmelade iz fig in pomaranč, slastnega grozdja ali pa pripravimo češpljevo marmelado z rahlo pikantno noto ingverja. In potem je tu še posebna čebulna marmelada, ki jo bomo ponudili k najrazličnejšim vrstam mesa. Izbrali smo vam nekaj receptov iz knjige Marmelade, želeji in sadje v alkoholu avtorice Ive Dolenc. V njej boste našli veliko receptov za shranke po letnih časih. In verjemite, tudi ko bo prišla zima, bomo lahko vkuhali  marmelade.

Češpljeva marmelada z ingverjem

Sestavine: 2 kg sliv brez koščic, 1 kg sladkorja, sok 1 limone, 1 žlica naribanega ingverja

Češplje operemo in jih narežemo na koščke, lahko jih tudi zmeljemo s paličnim mešalnikom. Damo jih v posodo za kuhanje. Segrejemo in pustimo, da počasi vrejo, vmes večkrat premešamo. Dodamo limonov sok. Če imamo biolimono, lahko tudi nastrgamo lupinico. Nato dodamo še ingver in sladkor ter kuhamo, dokler se ne zgosti.

Preskusimo gostoto marmelade na krožniku, oglajenem v zamrzovalniku. Na krožnik damo žličko marmelade. Ko povlečemo s prstom skoznjo, se vmes naredi prazen prostor.

Marmelado vlijemo v prej ogrete kozarce. Zapremo jih, ohladimo in opremimo z nalepkami.

Figovo-pomarančna marmelada

Sestavine: 1,5 kg sesekljanih svežih fig, 1 kg sladkorja, 200 ml pomarančnega soka, 50 ml limonovega soka, 2 žlici sladkega sherryja

Fige s sokom pomaranče in limone damo v posodo in dodamo sherry.

Zavremo, nato znižamo temperaturo in kuhamo 30 minut oziroma toliko časa, da se fige zmehčajo. Dodamo sladkor in mešamo, dokler se ne raztopi. Marmelado zavremo in jo kuhamo še 30 minut. Večkrat jo premešamo in sproti odstranjujemo pene, ki se naberejo po vrhu.

Preverimo želiranje na krožniku, ohlajenem v zamrzovalniku. Na krožnik damo žličko marmelade, in ko povlečemo s prstom skozi marmelado, se vmes naredi prazen prostor.

Marmelado vlijemo v prej ogrete kozarce, jih ohladimo in opremimo z nalepkami.

Grozdna marmelada

Sestavine: 1 kg grozdnih jagod, 800 g sladkorja, sok 1 limone

Grozdne jagode operemo in jih stresemo v posodo za kuhanje. Nato jih s kuhalnico zmečkamo. Segrejemo, da popokajo lupinice, nato jih pretlačimo skozi cedilo ali zmeljemo s paličnim mešalnikom. Tako dobljeni kaši dodamo limonov sok in sladkor ter pustimo, da zavre. Vre naj približno 30 minut, da se marmelada zgosti.

Preskusimo gostoto marmelade na krožniku, oglajenem v zamrzovalniku. Na krožnik damo žličko marmelade. Ko povlečemo s prstom skoznjo, se vmes naredi prazen prostor.

Marmelado vlijemo v prej ogrete kozarce. Zapremo jih, obrnemo narobe za minuto. Znova jih obrnemo in opremimo z nalepkami.

Čebulna marmelada

Sestavine: 1 kg čebule, 100 g masla, 200 g sladkorja, 25 cl rdečega vina, 10 cl vinskega kisa, 5 cl ribezovega likerja, sol, poper

Čebulo olupimo in jo narežemo na tanke rezine. V posodi raztopimo maslo, dodamo čebulo in dušimo 10 minut. Posolimo, popopramo in dodamo sladkor. Nepokrito kuhamo še 30 minut. Večkrat premešamo, da se ne prismodi. Dušeno čebulo zalijemo z rdečim vinom in vinskim kisom ter kuhamo še 40 minut, da tekočina povre. Na koncu dodamo še ribezov liker in premešamo.

Čebulno marmelado napolnimo v prej ogrete kozarce. Zapremo jih, ohladimo in opremimo z nalepkami.

Ker marmelada vsebuje maslo, jo hranimo v hladilniku in porabimo v treh mesecih.

Prijeten kislo-sladki okus te marmelade se odlično poda k hladni teletini, svinjini in račjemu mesu ter celo k divjačini.