Zeleni paradižniki – poslastica poznega poletja

15 septembra, 2021
0
0

Kisli zeleni paradižniki se odlično prilegajo k raznim vrstam mesa in narezkom vseh vrst. In potem je tu še slastni gratin iz zelenih in rdečih paradižnikov, ki mu dodamo okusne drobne dodatke, kot so hrustljave krušne mrvice s česnom, inčuni, kapre in origano. Velja pa nekoliko previdnosti, ker vsebujejo alkaloid solanin, ki je v večjih količinah strupen. Zaradi tega jih je na primer treba prekuhati ali pa se razstrupijo v kisu. Vsekakor jih uživamo v manjših količnah. 

Vloženi zeleni češnjevi paradižniki

Sestavine: 500 g zelenih češnjevih paradižnikov, 500 ml vode, 150 ml kisa, 1 žlička soli, poper v zrnju, 2 mali pekoči papriki, 3 cfm ingverjeve korenine, koriandrova semena, svež komarček, nekaj listov lovora, 4 stroki česna, 1 manjša rdeča čebula

Paradižnike operemo in jih s spodnje strani zarežemo z nožem, tako da bodo prepojeni s kisom in začimbami in s tem okusnejši. Ingver olupimo in narežemo na tanke trakce. Vse sestavine razen paradižnikov, svežega komarčka, čebule in pekoče paprike prekuhamo, da se bo sol raztopila.

V steklen kozarec zložimo paradižnike, sveži komarček, na pol prerezano pekočo papriko, 2 stroka česna in čebulo, narezano na četrtine, ter vse prelijemo s tekočino. Kozarce takoj zapremo, jih obrnemo narobe, da v njih ustvarimo brezzračni prostor. Pustimo jih, da se ohladijo, uporabimo pa jih šele po desetih dneh.

Gratin iz rdečih in zelenih paradižnikov

Sestavine (za 4 osebe): 2 velika rdeča paradižnika, 2 velika zelena paradižnika, 1 strok česna, 60 g domačega kruha (brez skorje), ducat filetov inčunov v olju, 2 žlici vloženih kaper, posušeni origano, 1 žlica pinjol, ekstra deviško oljčno olje, sol
Paradižnike operemo, osušimo in narežemo na rezine debeline približno pol centimetra. Damo jih na cedilo, rahlo posolimo in pustimo počivati ​​približno 15 minut. Nato jih obrišemo s papirnato kuhinjsko brisačo, ne smemo pa jih sprati.

Namastimo pekač velikosti 33 × 26 cm z malo olja in po njem razvrstimo rezine paradižnika izmenično v dveh barvah. Rahlo posolimo.

V mešalniku zmeljemo kruh (brez skorje) skupaj s strokom česna. V majhni ponvi segrejemo malo olja in popečemo krušne mrvice s česnom, da postanejo zlate barve in hrustljave. To mešanico potresemo po rezinah paradižnika v pekaču in začinimo s kapljico olja. Pečemo 10 minut v pečici, segreti na 220 stopinj.

Gratin vzamemo iz pečice in po paradižnikih potresemo sesekljane inčune, kapre, origano in pinjole. Nato paradižnike gratiniramo v pečici še 10 minut pri isti temperaturi. Vzamemo jih iz pečice, pustimo, da se nekoliko ohladijo, in ponudimo.

Za gratin lahko uporabimo tudi samo rdeče paradižnike, toda če uporabimo zelene in rdeče, bo jed lepša na pogled.