V toplem naročju udobja

27 septembra, 2021
0
0

Prijeten dom je ena najpomembnejših stvari za boljše počutje. Posebno v mrzlih dneh, ko si bomo odpočili zaviti v mehko odejo, gledali dober film ali brali knjigo v svojem kotičku. Za to, da naredimo dom takšen, pa ni treba veliko denarja. Vzeti si moramo le nekaj časa in premisliti, kaj od naslednjega bi lahko še dodali: morda prijetno osvetlitev, zelene rastline v lončkih ali šopek jesenskih aster na mizi, lepe dekorativne zavese, kakšno sliko in dišavno svečko ali dve ali dišavno mešanico, da bodo prostori prijetno zadišali.

Takšno prijetno okolje bo naša nagrada po delovnem dnevu. Ko se potopimo med blazine ali se zavijemo v toplo odejo in smo zadovoljni z dolgim delovnim dnem, ki je za nami.

Mehka svetloba v prostoru

Ena prvih stvari, na katere moramo biti pozorni, je svetloba v prostoru. Ta predvsem ne sme biti prešibka, kajti temačen prostor je neprijeten. Zato izberemo močnejše žarnice z rumeno svetlobo. Neprijeten je tudi prostor s premočno svetlobo. Zelo uporabno je stikalo, s katerim lahko prilagajamo moč svetlobe in s tem spreminjamo razpoloženje v prostoru.

Vsak prostor mora imeti več virov svetlobe, saj v njem počnemo različne stvari. Zato namestimo na primer zasenčeno stensko luč, postavimo senčnik ob naslanjaču, luč za branje ali šivanje, ki bo svetila le nam pri opravilu. Več virov svetlobe imamo v prostoru, laže bomo uravnavali svetlobo in tudi prijetneje se bomo počutili. Najbolj zdravo je, da se v popoldanskem in večernem času prilagajamo dnevnemu ritmu svetlobe, zato tudi zvečer prostorov ne osvetljujemo premočno.

Can Stock Photo 

Zelenje in rože ustvarijo toplino

Še tako skromna notranjost doma bo zaživela in postala prijaznejša, če bomo postavili na okenske police ali mizico kakšno lončnico. Lahko si uredimo tudi zeleni kotiček in vanj na stojala ali police razvrstimo več lončnic, ki se lepo ujemajo po strukturi. Zelene lončnice zares lepo zaokrožijo podobo prostora in ga naredijo prijetnejšega, poleg tega pa zboljšajo kakovost zraka.

Če izberemo lepe, nenavadne lonce, bodo ti še v dodaten okras prostoru. Rastline v lepih lončkih in zanimivih pletenih košaricah vedno učinkujejo tako, da je prostor z njimi videti prijaznejši, poleg tega z njimi v vsaki sobi dodamo zanimive teksture. Izberemo lahko lonce v toplih tonih naravnih materialov, kot je terakota, ali v toplih kovinskih tonih, na primer medenine.

Šopek jesenskih aster, krizantem in rdečkastorjavih listov, ki jih naberemo na izletu, bo prostore osvežil in z njim bomo vanj vnesli mehke jesenske tone. Narava bo kmalu polna jesenskih plodov, pisanega odpadlega listja, zimzelenih vejic, storžev, okrasnih buč in drugih okraskov, iz katerih lahko hitro sestavimo barvit okras.

  Pixabay 

Toplota preprog, zaves in odej

Tekstil je pomemben dodatek pri opremljanju doma. Skozi steklene površine uhaja največ toplote, zato je koristno, če imamo za okna zavese dveh vrst: lažje poletne in tiste, s katerimi zastremo okna jeseni, te naj bodo goste iz tkanin, kot je na primer volna, saj ima odlične termoizolacijske lastnosti. Toplino v dnevno sobo vnesejo tudi barvite okrasne blazine ali mehke odeje, v jedilnici pa mizo prekrijemo z novim prtom ali tekačem in nanjo postavimo vazo z jesenskim šopkom.

Na stole, fotelje in sedežne garniture položimo mehke volnene odeje različnih barv in struktur ter dodatne blazine, ki bodo prišle še kako prav za udoben počitek. Lahko izberemo sezonske barvne poudarke, ki pa so dovolj nevtralni, da jih lahko uporabljamo tudi vse leto. Taki so na primer mehki zemeljski ali nevtralni toni, kot so gorčično rumena, oranžna, smetanasta, svetlo rjava, siva in drugi nevtralni enobarvni odtenki. Če pa izberemo odejo s črtastim, geometrijskim ali kakšnim drugim vzorcem v več barvah, bo poživila sobo.

Če imamo na sedežni garnituri samo enobarvne blazine, jim dodajmo še vzorčasto blazino ali takšno s teksturo. Lahko združimo tudi več različnih vzorcev, vendar se morajo ujemati med seboj.

Preproga je tisti okras v prostoru, ki poveže prostor in pohištvene kose v njem. Če so bila v toplih dneh leta gladka tla praktična, ker smo jih lahko čistili, in prijetno hladna, jih zdaj prekrijemo z lepo preprogo, po kateri bo mehko hoditi. Za stanovanje lahko izberemo preproge različnih tekstur, z barvitimi robovi in zanimivimi vzorci, ki se ujemajo z barvami, ki so že v prostoru. Preprogo lahko pogrnemo pred posteljo ali v dnevno sobo.

Ne pozabite na dišavo

In potem so tu še drobnjarije, ki ustvarijo prijetno ozračje v notranjosti. To je na primer dišavna sveča ali dve, ali nekaj sveč, ki jih združimo v skupino, in skodelica potpurija, dišavne mešanice, ki jo kupimo ali pa naredimo sami.

Potpuriji, ki jih kupimo v trgovini, imajo pogosto zelo umeten vonj, zato je veliko boljše, če si dišavno mešanico naredimo sami. Vanjo lahko namešamo koščke cimetove skorje, posušene pomarančne olupke, nageljnove žbice, brinove jagode, posušene lističe vrtnic, nekaj lovorovih listov, posušene lupine pomaranče, smrekove ali borove storže in eterična olja, kot so olje poprove mete, grenivke, evkalipta, sivke, bora, cimeta, nageljnovih žbic, muškatnega oreščka in janeža. Na mešanico listov, lupin, cvetov in storžev nakapamo eno eterično olje ali več in potpuri rahlo premešamo. Potpuri natresemo v lep širok kozarec ali posodo in postavimo v dnevno sobo, kuhinjo ali kopalnico.

Ko pripravljamo mešanico, pazimo, da bo tudi lepa na pogled, saj privlačnost potpurija ni le v prijetnem vonju, temveč tudi v paleti barv in tekstur. Potpuri lahko izjemno polepša mizo v sobi, ko ga v okrasni skledi postavimo nanjo, kopalnica in kuhinja pa bosta z njim sveže zadišali.