Kaj vse lahko naredimo iz krompirja

28 septembra, 2021
0
0

V knjigi Darje Kocjan Ačko in Andreja Goljata Krompir boste našli veliko receptov, kako iz krompirjevih gomoljev pričarati najrazličnejše okusne jedi.

Perutninska pečenica v krompirjevem ovoju

Sestavine: 300 g krompirja, 80–100 g ostre bele moke, 15 g kvasa, 1 jajce, 40 g masla, 20 g semena modrega maka, sol, jajce za premaz, 2 perutninski pečenici

Kuhan krompir olupimo, pretlačimo skozi tlačilko, mu dodamo maslo, potem pa pustimo, da se ohladi. Mlačnemu krompirju primešamo jajce, obe vrsti moke, sol, kvas in makova semena.

Testo ugnetemo in pustimo, da vzhaja. Vzhajano testo razvaljamo, vanj zavijemo pečeno perutninsko pečenico, ga premažemo z razžvrkljanim jajce in pustimo, da znova vzhaja. Pečemo v pečici, segreti na 190 stopinj, približno 25 minut.

Krompirjeva solata z dimljeno puranjo kračo

Sestavine: 600 g krompirja, 2 jajci, 1 dl olja, 200 g dimljene puranje krače, 80 g čebule ali pora, 60 g sveže rdeče in rumene paprike, 40 g sveže kumare, 40 g paradižnika, 80 g sira feta, vinski kis, sol, mleti poper

Kuhan krompir olupimo in ohladimo. Jajci skuhamo in olupimo. Puranji krači odstranimo kožo in kosti. Krompir narežemo na kocke, dodamo na rezance narezano puranje meso, na kolesca narezano čebulo ali por, papriko, kumaro, paradižnik in sir. Zabelimo z oljem, posolimo, popopramo, premešamo, obložimo z rezinami kuhanih jajc in ponudimo.

Ocvrte krompirjeve hruške

Sestavine: 600 g krompirja, 10 g masla, 2 rumenjaka, krušne drobtinice za paniranje, mleti muškatni orešček, sol, olje

Olupljen krompir skuhamo v slani vodi, odcedimo, pretlačimo in še vročemu primešamo maslo; ko se to razpusti, dodamo rumenjake, muškatni orešček in premešamo. Maso oblikujemo v hruške,  ki merijo po dolžini približno 5 cm, jih povaljamo v krušnih drobtinicah, za pecelj pa uporabimo mandljeve palčke ali nalomljene surove špagete. Ocvremo jih v vročem olju pri 170 stopinjah in ponudimo kot prilogo.

Več receptov najdete na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/krompir