Kostanjeva moka

14 oktobra, 2021
0
0

Če  ste nabrali veliko kostanja, ga lahko tudi posušite in zmeljete v kostanjevo moko. Drži, da potrebujemo za pripravo nekaj časa in potrpežljivosti, oboje pa se nam bo obrestovalo s to dobro moko, ki je na policah trgovin nekoliko redkejša.

Načinov priprave moke je več, eden od teh je, da kostanj najprej zarežemo, pečico pa segrejemo na 180 stopinj in ga pečemo v njej približno pol ure. Nato mu natančno olupimo lupino in kožico ter ga grobo sesekljamo. Kostanj znova damo v pečico, temperaturo pa znižamo na 70 stopinj. Pri tako nizki temperaturi ga sušimo nekaj ur. Na koncu ga zmeljemo v multipraktiku in enkrat ali dvakrat presejemo skozi drobno sito, da odstranimo grudice in večje delce.

Iz kostanjeve moke lahko na primer naredimo kostanjevo polento. Na kilogram kostanjeve moke odmerimo dva litra vode in jo zavremo. Vanjo postopoma stresemo kostanjevo moko in nenehno mešamo, da se ne sprime. Na šibkem ognju kuhamo in še naprej mešamo okoli 5 minut, da se polenta zgosti. Odstavimo z ognja in pustimo pokrito 15 minut. Ponudimo jo s kislim mlekom ali skuto.